Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Maar 13 procent eet elke dag vlees

Geschreven door Afvallen met Anne op April 13, 2011

Nog maar 13 procent van de Nederlanders eet elke dag vlees. Maar liefst 83 procent van de Nederlanders kiest eenmaal in de week voor een vleesloze maaltijd en 4 procent is vegetariër. Dat toont een onderzoek van Motivaction aan in opdracht van Natuur & Milieu.

Flexitariër
Vandaag begint Natuur & Milieu met een campagne voor zogeheten flexitariër. Flexitariërs zijn mensen die één of meerdere dagen in de week geen vlees eten. Op de website www.flexitarier.nl staan 400 alternatieven voor het dagelijks stukje vlees. Sijes Akkerman van Natuur en Milieu: 'De meeste consumenten hebben ingesleten gewoonten en bovendien zijn de alternatieven vaak wat duurder en niet altijd even lekker. Daarom hebben we deze campagne gelanceerd. Op de site presenteren we alternatieven voor vlees met tips en recepten. Ons ideaal is dat we per persoon 10 kilo vlees per jaar minder gaan eten.'

Meer en lekkerdere vleesvervangers
Akkerman vindt dat de westerse consument minder vlees moet gaat eten. ‘De consumptie van één kilo rundvlees veroorzaakt de CO2-uitstoot van 169 autokilometers en gebruikt evenveel grond als een flinke achtertuin’, aldus Akkerman. Volgens Natuur & Milieu worden flexitariërs nu nog gebrekkig bediend door de markt. 55 procent van de vleesetende respondenten in het onderzoek geeft aan dat ze vaker vleesvervangers zouden eten als die lekkerder waren. 48 procent wil een groter aanbod. Een grote meerderheid klaagt over het gebrek aan vleesloze gerechten in restaurants.

Risico’s
Op de website laat Natuur & Milieu weten: ‘Wereldwijd draagt de veehouderij voor 30 procent bij aan het verlies van dieren- en plantensoorten. Daarom is het belangrijk dat we minder vlees gaan eten en vaker kiezen voor duurzame, plantaardige alternatieven. Dat is goed voor de natuur en het milieu, maar ook voor het welzijn van dieren en de gezondheid van mensen. Een verhoogde consumptie van rood vlees geeft onder andere meer kans op hart- en vaatziekten. Zo is het risico op hartziekten, zoals een hartaanval, 37% lager bij mannelijke vegetariërs vergeleken met mannelijke niet-vegetariërs.

Bron: Healthylives
April 13, 2011 om 08:17
ik heb geleerd dat een stukje vlees bij de maaltijd hoort
April 13, 2011 om 08:58
Wij noemen onszelf al jaren part-time veggies, minimaal twee keer in de week eten we geen vlees :-)
Vleesvervangers zijn tegenwoordig net zo lekker als vlees! Geen enkel probleem om vleesloos te eten :-) Maar waarom zou het dan een nieuwe naam moet hebben, part-time veggie klinkt veel lekkerder en iedereen snapt wat je bedoelt! Flexitarier klinkt gewoon gek, zou je steeds weer uit moeten leggen.
Onbekend
April 13, 2011 om 09:17
Ik eet gemiddeld 1 keer per week een maaltijd met vlees.
En dat is dan een warme maaltijd met kip.

Bij Gauchos kun je zelf bepalen wat je eet, omdat je daar je eigen maaltijd kunt samenstellen.
Als je geen vlees wilt dan bestel je dat gewoon niet.

Naast vegetarische restaurants hebben ook Aziatische restaurants een ruim aanbod van vegetarische gerechten.
April 13, 2011, gewijzigd door GewoonMies op April 13, 2011 om 09:37
Zonder vlees eten is helemaal niet zo moeilijk. Vleesvervangers zijn er inmiddels te kust en te keur, maar anders kun je kaas, noten, peulvruchten, eieren,en meer eiwitrijke voedingsmiddelen gebruiken.
Soms vlees, maar meestal niet
Onbekend
April 13, 2011 om 09:45
Dus als Barkie maar 1x in de week vlees eet, dan kunnen Ola 1988 en ik rustig elke dag vlees eten. Dat heft elkaar dan weer mooi op! BEDANKT BARKIE! :muwhahahaha:

Neu, zonder gekheid, wij proberen nu ook 2x in de week vis te eten, maar meer omdat dat gezond voor je is. Ik mis zo'n avond echt mijn vlees en dat terwijl de mensheid eigenlijk helemaal geen vleeseters zijn, maar oorspronkelijk planten eters.

Ik ga zeker eens kijken of er lekkere alternatieven zijn al zegt mijn vooroordeel; dat zal wel weer niet!

Liefs,

H2O

:h20:
April 13, 2011 om 09:58
Telt vis dan ook als een flexitarische dag? Nee toch? Ik raak altijd in de war van vegetariërs die dan weer wel vis eten.
April 13, 2011 om 10:02
ik eet geen vlees. ja misschien eens in de maand ofzo, als ik er niet onderuit kom! ik eet alleen kipfilet. heerlijk:)
April 13, 2011 om 10:09
Kip is toch vlees?
April 13, 2011 om 10:17
Waarom doet die reactie me denken aan Barbie van Oh Oh Cherso.. "Ik eet nooit vlees, ik eet alleen maar kroketten en frikandellen." Kipfilet is gewoon vlees.

Ik vind vlees trouwens het lekkerste van de maaltijd, dus er zou echt een wonder moeten gebeuren wil ik dat afstaan. Alleen de biologische groenteburger van AH Puur & Eerlijk vind ik echt lekker.
April 13, 2011 om 10:22
Als ik binnenkort alleen woon, ga ik ook proberen 2 veggie-dagen in te lassen. Nu mijn ex nog bij me woont lukt dat niet, want hij heeft dagelijks zijn portie vlees nodig. Hij zegt dat hij het anders voelt op het werk (zwaar lichamelijk werk) dat hij zich zwakker voelt.

April 13, 2011 om 10:39
hahaha @ h20:muwhahahaha:,

ik eet bijv. vandaag bedenk ik me net geen vlees, want we eten pannenkoeken met rozijnen..

dus ik ben ook wel eens vlees loos ;)
Onbekend
April 13, 2011 om 10:46
Ik zie kip ook als vlees en noem mezelf daarom ook geen pescotariër.
Naast kip eet ik vis, maar dat is gemiddeld 2 x per week.
Vanavond wordt het mijn eerste niet-vegetarische maaltijd van deze week.
April 13, 2011 om 10:52
Flutonderzoek. Vraag me af hoeveel van die 83% dat doelbewust doen, of dat ze gewoon 's middags leverpastei op hun boterham hebben en een kroket bij het avondeten. Dat tellen de meeste mensen niet mee als vlees, terwijl het er wel bij hoort.

Zelfgerapporteerde onderzoeksuitslagen zijn per definitie nutteloos.
Onbekend
April 13, 2011 om 11:27
"Maar liefst 83 procent van de Nederlanders kiest eenmaal in de week voor een vleesloze maaltijd".

De meeste mensen eten 3 maaltijden per dag en, eventueel, 2 á 3 tussendoortjes.
Ik geloof nooit dat maar 13 procent elke dag vlees eet.

Dit zou wel kunnen kloppen als het alleen om de warme maaltijd gaat.
Onbekend
April 13, 2011 om 11:30
Hier eten we elke avond gewoon een stukje vlees. Ik heb wel eens van die vleesvervangers van Valess enzo geprobeerd, maar vond dat niet echt wat. Alleen gekruide quorn vind ik nog wel te doen door bijvoorbeeld de pasta ofzo.

En kipfilet is idd ook gewoon vlees.
April 13, 2011 om 12:24
LOL Barkie zo gezien kies ik gemiddeld 10 keer per week voor een vleesloze maaltijd!
Onbekend
April 13, 2011 om 12:44
Ik heb zelf jarenlang vegetarisch gegeten, maar kreeg toch te veel gezondheidsklachten. Inmiddels eet ik daarom wel vlees (alleen biologisch, anders kan ik er echt niet van genieten) en is de bloedarmoede niet meer teruggeweest. Ook eet ik nog regelmatig vleesvervangers (of eieren of noten) in plaats van vlees. Groenteburgers (waar veel mensen toch als eerste aan lijken te denken als het om vleesvervangers gaat) vind ik niet lekker. Veel andere 'namaakvleesjes' daarentegen wel (vooral die van Albert Heijn en Vivera). Valess vind ik meestal wel lekker, en het grappige daarvan is dat mijn vriend er elke keer weer van overtuigd is dat we kip eten, haha.
Onbekend
April 13, 2011 om 12:59
Daphne
Ik geloof gewoon niet dat slechts 13% elke dag vlees eet.
Daarom vermoed ik ook dat het hier alleen om de warme maaltijd gaat.
In het artikel staat ook 'het dagelijkse stukje vlees' en een 'stukje vlees' eet je veelal alleen bij de warme maaltijd.
Bij ontbijt en lunch gaat het om een 'plakje vlees' ;)
Onbekend
April 13, 2011 om 14:23
Ik eet superveel maatijden zonder vlees en vis... Heel gemakkelijk, gewoon pasta met een berg groentjes of een heerlijke omelet. Ook kaastosti met groenten of gewoon groenten in een sausje met een stukje brood erbij... Vreemd genoeg eet ik vooral smorgens vlees want dan eet ik vaak een tosti met parmaham... ik moet zelfs zeggen dat ik de voobije 2 weken geen ander vlees gegeten heb. Hier en daar wat gerookte zalm en naturlijk mijn parmaham... dat is het zowat geweest.
Onbekend
April 13, 2011 om 16:08
13% van de Nederlanders eet nog maar elke dag vlees? Dat geloof ik echt niet.

April 13, 2011 om 16:09
Ik zag laatst bij de vega-afdeling iets van maaslander, een soort cordon bleu achtig iets? Kent iemand dat en is het lekker?
April 13, 2011, gewijzigd door XGossipGirl op April 13, 2011 om 16:25
DaphneD, ik heb het nog nooit gegeten maar zie het als caissière zijnde wel af en toe over de kassa komen. Het is een kaasschnitzel, gevuld met kaas dus. Komt geen vlees aan te pas (lijkt mij, want het is van Maaslander)..
Onbekend
April 13, 2011 om 16:37
Wij hebben ook een aantal vleesloze dagen per week hoor! Ik meer dan mijn vriend, die is meer gesteld op zijn vlees ;).
En al die vooroordelen alsof een vleesloze dag enkel kan bestaan uit een droge lap tofu vind ik maar belachelijk hoor.
Je kan zooooveel experimenteren met vegitarische producten! Zelfs de gewone supermarkten hebben echt een heel ruim assortiment hoor. (worstjes, burgers, falafel, pikante blokjes, schnitzels, pepersteaks, lasagna, .......................)
En bv een quiche geitenkaas met een slaatje, een pizza mozzarella, een pannenkoek, een smos kaas, een lekkere wok met quornblokjes... is ook vegetarisch he.
Je hoeft niet hele dagen groentenburgers te eten he.
Sommige mensen moeten eens leren afstappen van het klassieke "aardappelen/groenten/vlees"-patroon. Er is echt véél meer in de aanbieding dan dat hoor ;).

Als meer mensen wat vegetarische dagen zouden inplannen, zou onze ecologische voetafdruk nogal eens drastisch verkleinen!
April 13, 2011 om 20:18
Sinds ik weer af wil vallen houd ik weer een paar vleesloze dagen per week. Ik noemde het partime vegetarier zijn en iedereen begreep gelijk wat ik bedoel. Flexitarier zijn moet ik uitleggen dus ik houd het op partime vegetarisch eten Dat parttime vegetarier zijn doe ik alleen op balansdagen die ik meestal 2 of 3 per week houd. De rest van de dagen is het "vleesarm" eten voor mij. Kleine stukjes vlees, of 1 van de maaltijden zonder vlees.

Vleesvervangers neem ik niet. Het smaakt totaal niet en het is nog eens te duur naar mijn zin.
:binkelientje:
April 14, 2011 om 01:01
Wij eten ook geregeld vegetarisch ("Parttime vegetarisch";). Mijn man begint te klagen als hij vindt dat we te vaak vlees eten ;)

Vooral de vleesvervangers van AH en Vivera bevallen ons goed. Als we wel vlees eten, dan bij voorkeur geen rundvlees, maar ook geen kipfilet (waterbom), dan neem ik liever kalkoen.

Ik wil nu gaan experimenteren met vegetarische maaltijden zonder nepvlees, maar zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Gelukkig ziet mijn man dat ook zitten.

Ik hoor geregeld van mannen dat ze elke dag vlees "moeten" eten, ook van de mannen die heel de dag op kantoor zitten....
April 14, 2011, gewijzigd door Silkje op April 14, 2011 om 02:11
Mijn schatje eet anders zelf wel zijn stukje vlees en kan volgens mij ook niet goed zonder (in zijn hoofd dan), en als hij het lekker vindt, dan gaat er ook wel eens meer dan 1tje naar binnen. Zelf ben ik niet zo'n grote vleeseter maar ik eet het wel, voornamelijk omdat ik geen 2 soorten wil koken (en gewoon vlees weglaten uit een vleesmaaltijd is dan weer niet gezond).

Groetjes,
:silkje:

P.S.: Voor mij mogen er ook een soort cursussen komen waarbij mensen verschillende dingen vegetarisch leren koken, ik heb al een aantal dingen uit een kookboek geprobeerd die niet in de smaak vielen hier (en een paar die lekker waren "maar waar is het vlees";), maar ik zie het wel zitten om nog wat te experimenteren en bijv. te leren hoe je zelf een granenburger maakt.
April 14, 2011 om 03:40
Bij ons bijna elke dag! vlees, kip, of vis!!!

We kunnen er ook niet zonder maar wel met mate.
Onbekend
April 14, 2011 om 04:00
"We kunnen niet zonder", schrijven er veel.
Wat een belachelijk excuus is me dat nu!
In de meeste contrijen ter wereld is het niet de gewoonte hoor om dagelijks vlees te eten...
Integendeel ;-).
We kunnen écht wel zonder zoveel vlees hoor, je moet alleen maar willen!
:ellalouise:
April 14, 2011 om 04:54
Silkje
Als je rondkijkt op internet, dan zijn er genoeg cursussen vegetarisch koken.
Er is een verschil tussen vleesloos en vegetarisch koken.
Bij vegetarisch wordt vooral ook gekeken naar de samenstelling
van het voedsel.
Wat is beter samen?
April 14, 2011 om 06:07
Ik ben al bijna 7 jaar vleesloos. geen vis en ook geen eieren.

het wilt niet zeggen dat ik het vroeger niet lekker vond maar doe het volgens mijn geloof.

April 14, 2011 om 06:34
De kunst is idd om een maaltijd klaar te maken zonder vlees, maar waar je het vlees niet mist of moet vervangen met 'nepvlees'.

Als ik aardappelen en groenten op mijn bord heb liggen, dan hoort daaar een stukje vlees bij. Dan wil ik geen vega-burger. Maar in bijvoorbeeld een lekkere curry hoeft niet perse vlees te zitten.
April 14, 2011 om 08:28
Mijn man en ik eten al jaren 3x per week een maaltijd vegetarisch/vleesvervanger; 3x per week een vis-maaltijd en 1x per week vlees (meestal kip of kalkoen).

Ik moet zeggen: we varen er wel bij. Ik begrijp dat niet iedereen enthousiast is over vleesvervanger of vis.

Gelukkig houden wij van beide.
April 14, 2011 om 11:31
Vleesvervangers ... ik vind dat zo'n onzin. Eet vlees of eet het niet, er zijn zat heerlijke maaltijden ( meestal pasta's ) te verzinnen zonder vlees.
April 14, 2011 om 11:52
Ik eet al 10 jaar geen "rood vlees". Dus alleen kip, kalkoen en vis wel. En dan nog zijn er vele dagen dat ik ook dat er niet bij neem. Ik eet gewoon heel graag groentjes. Die mag men mij NOOIT afnemen! :p

Oorspronkelijk is het zo gekomen omdat "rood vlees" vetter is dan vis en kip. En op die manier wilde ik m'n dieet wat "verstrengen". Maar uiteindelijk lust ik het echt niet meer. Overal waar we gaan eten, staat er wel iets met vis, met kip of iets vegetarisch op de kaart. Ik mis het overige vlees echt niet. Ook vleesvervangers zijn niet echt m'n ding.

Kortom, een echte vegetariër ben ik niet, maar toch, een gewone vleeseter ben ik ook niet :)

Voor m'n verloofde en kindjes maak ik wel vlees klaar! Hen wil ik zeker geen "beperkingen" opleggen als ze er niet zelf voor kiezen.
April 14, 2011 om 12:17
kaas is niet echt vegetarisch... daar zit vaak dierlijk stremsel in... en daar worden kalfjes voor gebruikt (en vast niet als ze levend zijn).... dus de pizza 4 formaggi zou ik maar laten liggen... en ook voor de kalorien trouwens...
April 14, 2011 om 16:17
Vlees wel of niet als het maar niet te is. En letten op vervanging. Handje noten is al voldoende.
April 14, 2011 om 17:36
Ja maar goed, voor melk worden ook dieren gebruikt. En ook geslacht, want ze worden gefokt voor de melk en dan worden bijna alle stiertjes doodgemaakt ook als niemand dat kalfsvlees zou eten. Als het om dierenleed gaat, moet je eigenlijk ook geen melk nemen.
April 15, 2011 om 12:29
Ik ben ook van mening dat de hele markt wel mag minderen, het hoeft niet afgeschreven te worden maar come on, ongeveer 20% van de CO2-uitstoot is afkomstig van deze sector. Ik ben nu 4 jaar vegetariër, eigenlijk pescotariër, want 1 keer in de maand eet ik vis (als ik boven mijn stand aan het leven ben en uit eten wil gaan) Ik heb toch altijd het idee dat die vissen in de zee hebben geleefd, maar TOEN kwam ik erachter! Ja ja, je hebt ook kweekvissen... Dus ik ben van plan om ook de vis te laten staan.
En dan kom je weer belangrijke stoffen tekort, je blijft bezig, en die pillen en vervangers zijn i.v.m. een hormonaal kipfileetje toch wel wat prijziger. Het assortiment moet ruimer, goedkoper en smakelijker worden! Deze queeste postpone ik door naar de AH
April 17, 2011 om 10:01
Ik eet NOOIT worst, is me (meestal) te vet en... ik kan niet tegen dierlijke vetten (als kind al niet).
Voor mij dus altijd mager vlees of kip/kalkoen en soms een vleesvervanger. Ook daar is de keus zeer bepekt vanwege de Kalorién, de meeste soorten bevatten veel vet en... vrijwel altijd KNOFLOOK!!! :-(
Ik HAAT knoflook, vind 't heel vies en kan er niet tegen (buikpijn).
April 13, 2012 om 14:42
Respect voor iedereen zijn mening en keuzes. Bewust zijn en blijven over wat je in je mond stopt (ook voor je gewicht) en ook nadenken over de gevolgen daarvan op je omgeving; allemaal uitstekend wat mij betreft.
Toch krijg ik wel een beetje kriebels als ik sommige argumenten lees...
Ik kan het niet laten om een paar dingen recht te zetten.
Mensen zijn van oorsprong alleseters, niet uitsluitend planteneters. Het menselijke spijsverteringsstelsel is qua bouw geschikt voor alle soorten voedsel.
Vlees is niet per definitie minder vet dan vis. Nog even los van de bereidingswijze die het meeste verschil maakt, verschilt de hoeveelheid vet gewoon per soort. Kip en kalkoen zijn inderdaad mager: als je alleen de filet eet. Zalm, paling en makreel zijn veel vetter dan mager rundvlees. Wel is het zo dat het vet uit vette vis gezonder vet is dan dat in bv. varkensvlees. En mager varkensvlees kan zelfs weer magerder zijn dan rundergehakt.
Af en toe kip eten is geen slecht idee. Als je tenminste biologische kip eet. Alle andere varianten zijn niet zo geweldig qua dierenleed en ook niet qua milieubelasting.
Vis eten is ook niet goed voor het milieu. Er zijn nog maar heel weinig vissoorten op de wereld die niet ernstig bedreigd zijn in hun bestaan door overbevissing. Weinig mensen beseffen hoezeer het vijf voor twaalf is wat dat betreft! Kweekvis is helaas daar ook geen oplossing voor, want die brengen dezelfde soort milieuproblemen met zich mee als veeteelt. Zo worden er voor kweekzalm bv. antibiotica in het water gegooid. En... dat zijn roofvissen, dus om die te voeren wordt er óók een boel vis gevangen! Vis is trouwens niet alleen maar gezond. Alle vervuiling die in zeeën en rivieren zit, zit ook in de vis die erin leeft.
Vleesvervangers zijn weer geen goed idee als je op natrium moet letten of als je biologisch wil eten. Vanwege de tamelijke smakeloosheid van de meeste van die vleesvervanger-vezels zelf zitten er vaak enorme hoeveelheden zout en toevoegingen in. Ook niet zo gezond als je het zo bekijkt. In heel veel producten die we eten barst het trouwens van de toevoegingen. Ken jij die allemaal? Weet je hoe die het milieu belasten? Weet je waar die vandaan komen? Het is alleen maar voor sommige vegetariërs bekend dat sommige kleurstoffen van dierlijke oorsprong zijn, bijvoorbeeld.
Sjonge, wat kun je nog wel onbekommerd eten dan? Soja? Nou nee. Soja wordt op grote schaal genetisch gemanipuleerd (vaak niet op de verpakking vermeld!), en voor het maken van enorme sojaplantages worden in Zuid-Amerika grote hoeveelheden tropisch regenwoud gekapt. Niet zo bekend, helaas wel echt waar.
Deprimerend? Ja, best wel. En ja, inderdaad: veel groenten en fruit eten. Altijd goed... toch? Nouja, zullen we dan maar even vergeten dat we ook zo graag lusten wat van de andere kant van de wereld wordt ingevlogen? Met vliegtuigen. Of via boten, die ook niet varen op schone brandstof? Of dat sommige dingen die we zo lekker en gezond vinden (bananen bv.) wel met heel veel gif verbouwd worden?
Laten we nou niet gaan haarkloven.
Principieel zijn is niet zo makkelijk hoor. Selectieve argumenten gebruiken wel.

Het gezondste is en blijft om veel te variëren en bewust te kiezen voor voedsel waarvan je precies weet waar het vandaan komt en wat erin zit.

De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken