Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Een half jaar na mijn Gastric Bypass

Geschreven door CarinaMG op June 16, 2011

Het is alweer een half jaar geleden dat ik onder het mes ging! Ik weet nog goed hoe ik -bang en verward- naar het ziekenhuis reed, terwijl ik aan mijn man opdrachten gaf voor mijn eventuele begrafenis (November Rain, van Guns & Roses, erg toepasselijk aangezien het in november was). Toen ik eenmaal in het ziekenhuisbed lag, kwam de arts vertellen dat ik eerder aan de beurt zou zijn. Ik herinner me nog dat ik in paniek raakte, en niet meer kon stoppen met huilen.

Ik belde mijn ouders en als door een wonder kreeg ik mijn vader aan de lijn, die eigenlijk al een week niet meer aanspreekbaar was door de telefoon. Hij lag eigenlijk al op sterven, maar die dag was hij fit genoeg om me te woord te staan; en het deed me zo goed dat hij me wat gerust stelde. Erik liep mee naar de liften en ik kon maar moeilijk afscheid nemen; ik weet niet meer of het nu pure angst was, of vooral ook verdriet over mijn vader. In elk geval bleven de tranen komen tot ik op de operatietafel lag, zo bang was ik. Bang voor wat er komen ging, de operatie en mogelijke complicaties. Bang om dood te gaan maar misschien nog wel banger om aan dat hele nieuwe leven te beginnen. Ik was bang dat mijn vader die aan had gedrongen op het doorgaan van de operatie, zou sterven voor ik thuis kwam. Jeetje, ik ben nog nooit in mijn leven zo bang geweest! Maar toen werd ik op de operatietafel vastgemaakt in een bijzondere houding: met wijd gespreide armen. Ik werd rustig en ik gaf me over. Ik deed mijn ogen dicht en sprong in het diepe.

Ik weet nog dat ik die dag vooral geslapen heb, zelfs toen mijn moeder en Erik op visite kwamen. Wat moet het voor hen een dubbele en moeilijke dag geweest zijn: terwijl ze bij mijn zieke vader zaten, waren ze aan het wachtten op nieuws uit het ziekenhuis van mij. Op dat moment waren we allemaal vooral bezig met papa, en mijn operatie kwam er gewoon bij. Ik was vooral blij en opgelucht dat het voorbij was en dat ik het overleefd had. Ik wilde maar een ding: zo snel mogelijk herstellen en naar papa toe!

Toen ik thuis kwam, liet ik als eerste mijn littekens aan pa zien, waarop hij breed glimlachte en zijn duim op stak. Hij was zo trots op me, maar hij ging snel achter uit. Onvermijdelijk komen nu dus ook de herinneringen boven van die twee weken dat ik na de operatie bij mijn ouders in huis was. De weken waarin mijn nieuwe leven begon, maar het leven van mijn vader ten einde liep. Ik zou er alles voor geven om hem nog een keertje vast te houden en om hem te laten zien hoe het nu, een half jaar later met me gaat... Want dat half jaar is snel voorbij gevlogen, en er is veel gebeurd. Tijd om even de (tussen)balans op te maken!

Ik ben 54 kilo afgevallen, waarvan 13 kilo met het dieet,voor de operatie. Mijn vetpercentage is van 53 naar 43% gedaald. Ik ben van maat 60 naar maat 46-48 gegaan, en dat betekent dat ik nu soms al in 'gewone' winkels kan shoppen, in plaats van de grote maten zaken. Mijn suiker, bloeddruk en cholesterol zijn allemaal gedaald tot gezonde waardes, en dat zijn natuurlijk zeer belangrijke voordelen. Ik heb geen last meer van pijn in mijn knieën, ik heb geen last meer van stress-incontinentie (druk van mijn gewicht op mijn blaas); voorheen plaste ik 's nachts soms wel acht keer, nu hoef ik er bijna nooit meer uit! Ik snurk niet meer, tot grote vreugde van Erik natuurlijk.

Ik pas nu beter in 'het leven', zoals in vliegtuigstoelen, in terrasstoelen met leuningen, en in kleine autootjes. Ik beweeg gemakkelijker en vaker, en ik neem nu de trap zonder te hijgen als een oud paard. Ik ben een veel actievere moeder, wat een van mijn belangrijkste doelstellingen was. Toen Brent leerde fietsen, kon ik hem niet helpen omdat ik geen fut had om achter hem aan te rennen. Maar zodra Vince aan de fiets toe is, dan ben ik degene die het hem kan leren!

Kortom, het heeft me veel goeds gebracht tot nu toe. Ik ben er echter nog lang niet: ik wil in elk geval onder de 100 wegen, want een gewicht met twee cijfers heb ik voor het laatst op mijn twaalfde gezien. Maar als ik echt durf te dromen? Dan wil ik proberen nog 29 kilo kwijt te raken. Dan weeg ik 83 kilo en dan ben ik ook 83 kilo afgevallen, dan zou ik dus gehalveerd zijn. Bovendien weegt Erik 83 kilo, dus het zou wel leuk zijn om, al was het maar voor een minuut, lichter te zijn dan mijn man!

Ik moet nog verder afvallen en ik moet nog veel leren. Ik moet nog een regelmatig sportregime opbouwen, en ik moet leren om emotionele valkuilen te herkennen en voorkomen. Ik moest straks ook nog leren hoe ik op gewicht kan blijven, maar laten we eerst maar eens verder gaan met het tweede half jaar. Op naar de 100!

Reageren op Carina's column? Klik hier.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken