Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Impulsieve mensen vaker overgewicht

Geschreven door Afvallen met Anne op July 19, 2011

Je karakter zegt veel over je lijn. Impulsiviteit is de beste voorspeller van overgewicht. Daarnaast zijn een onzorgvuldig en neurotisch karakter ook goede voorspellers voor overgewicht. Vijftig jaar data van 1988 mensen wijst dit uit. Deze resultaten zijn bruikbaar in het ontwikkelen van succesvolle afslankmethodes.

'Big Five'
In het Amerikaanse onderzoek werd de 'Big Five' gebruikt. Nee, het gaat niet om de vijf dieren die je bij een Afrikaanse safari wil spotten. 'Big Five' is namelijk ook een bekende term in de psychologie. De 'Big Five' staat voor de vijf karaktereigenschappen die samen iemands persoonlijkheid bepalen. Dit zijn:
- Extraversie (naar andere mensen gericht open en spontaan, staat tegenover introvert)
- Meegaandheid (staat tegen wantrouwend)
- Zorgvuldigheid (staat tegenover laksheid)
- Emotionele stabiliteit (staat tegenover neurotisch)
- Openheid voor ervaringen/creativiteit

Impulsief
De tien procent van de deelnemers die het hoogst scoorden op impulsiviteit waren gemiddeld tien kilo zwaarder dan personen bij de laagste tien procent. Daarmee was impulsiviteit de beste voorspeller van overgewicht. Eerder onderzoek wees uit dat impulsieve mensen vatbaar zijn voor binge-eating en alcoholconsumptie. Onderzoeker Sutin hoopt dat verder onderzoek naar het karakter en overgewicht zorgt voor betere en persoonlijkere behandelingen hiervoor.

Herkennen jullie jezelf hierin? Welke karaktereigenschap van de 'Big Five' draagt volgens jullie bij aan het ontwikkelen van overgewicht?

Bron: ScienceDaily

Geleidelijk afvallen en gewichtsverlies behouden? Bestel 'Afvallen met Anne in 12 weken' in de webshop!
July 19, 2011 om 07:40
Ter volledigheid: de 'impulsiviteit' staat gelijk aan 'extraversie' in dit onderzoek, neem ik aan?

Op zich ondersteund het wel het vooroordeel/idee dat zwaardere mensen vaak heel gezellige mensen zijn. Met andere woorden, extravert.

Ik zou wel willen weten hoe het gewicht zich verhoudt tot de middenmoot. Ik kan me zo voorstellen dat de extreem introverte mensen misschien juist minder wegen dan de middenmoot, vanuit sociale angst bijvoorbeeld.
July 19, 2011 om 07:58
@Annebeth1986
De 'Big Five' hebben elk weer dertig karaktereigenschappen die daaronder vallen. Impulsiviteit is een karaktereigenschap die bij drie van de 'Big Five' hoort:
- impulsief: drang om onlust te vermijden --> hoort bij emotiele onstabiliteit
- impulsief: niet vooruit denken --> hoort bij laksheid
- impulsief: sensatie zoeken, risico's nemen --> extraversie

Je kunt ook andersom redeneren, extreem introverte mensen ondernemen minder buiten de deur en zijn hierdoor vaker thuis en eten bijvoorbeeld uit verveling meer. Zou zeker interessant zijn om hier meer onderzoek naar te doen.

Groeten,
Lisanne, Redactie Valtaf.nl
July 19, 2011 om 09:32
Flauwe kul allemaal...

Zal hier ook even een resultaat van zelfonderzoek wegplanten ok?

Overgewicht komt door te veel en te ongezond eten en wil je er van af zal je gezonder moeten gaan eten en meer bewegen.

Hier kun je nog duizend dure namen aan gaan geven en tig oorzaken voor bedenken en mensen nog eens in vele groepen gaan verdelen maar het eindresultaat blijft hetzelfde als in mijn onderzoek...
Onbekend
July 19, 2011 om 12:28
Ik kan er overigens wel wát bij voorstellen, aangezien bijv bij de borderline persoonlijkheidsstoornis een van de kenmerken is: roekeloos gedrag. En daar valt onder: eetbuien, aankopen doen, roekeloos rijden, etc. Maar ik geloof niet dat die 10% allemaal psychische problemen heeft. TOch denk ik wel dat het voor een gedeelte kan gelden.
Onbekend
July 19, 2011 om 12:41
Hmmm, van de ene kant vind ik het logisch klinken, van de andere kant komt het ook wel over als iets dat je precies zo kunt interpreteren als je zelf wilt (wat ook in de reactie van de redactie gebeurt).

:groetekes66:
Onbekend
July 19, 2011 om 16:42
Flauwekul is het zeker niet. Ik weet zeker dat persoonlijkheid een rol kan spelen bij overgewicht. Ik ken van mezelf ook die impulsieve momenten dat ik zomaar ineens de supermarkt uitloop met dingen die ik vooraf zeker niet gepland had.
En als je bepaalde persoonlijkheidskenmerken hebt, wil dat nog niet zeggen dat je psychische problemen of een stoornis hebt. Het is gewoon je karakter.
Een kwestie van jezelf leren kennen, karaktertrekken van jezelf onder ogen durven zien die soms wat minder positief zijn.

Hoe meer er bekend is over de oorzaken van overgewicht, hoe beter er op ingespeeld kan worden.
July 20, 2011 om 01:23
Ik ben het met Susan eens. Als je impulsief bent, en je laat dat gewoon voor wat het is, kan je wellicht te vaak ongezonde dingen eten. Dan zal je jezelf dus moeten aanpakken op dat deel van je leven, zorgen dat je jezelf leert afremmen op momenten dat dat nodig is (wanneer je ongezonde dingen eet dus).

Vooral het 'impulsief, niet vooruitdenken' zie je toch veel terug bij het lijnen. Als je goed kon bedenken dat het ongezonde eten je niet helpt in je lijnpoging, zou je het beter laten staan.
Eerlijk gezegd is me dat het afgelopen half jaar goed afgegaan, dus ik zou mezelf niet zo impulsief noemen. Bij mij had t overgewicht vast een andere oorzaak... ;)
July 21, 2011 om 07:07
Iedereen is anders, zulke onderzoeken gaan volgens mij teveel uit van het gemiddelde. Maar voor mij persoonlijk klopt het volledig!
July 21, 2011 om 14:36
PFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF Vermoeiend gedoe allemaal
Ik ben impulsief en ja ik heb overgewicht ,dus hebben we hier een site vol heerlijke impulsieve mensen gezellig toch
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken