Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Afvallen: goed bezig voor je hart!

Geschreven door Agis Zorgverzekeringen op December 1, 2011

Als je bezig bent met afvallen, doe je ook je hart een groot plezier. Op zich weten we dat allemaal wel, maar toch is er ook veel dat we niet weten of niet voldoende tot ons door laten dringen. Zo:

• Overlijden in Nederland elke dag 57 vrouwen en 51 mannen aan hart- en vaatziekten.
• Zijn hart- en vaatziekten bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1.

Opvallend is verder dat:
• De totale sterfte aan hart- en vaatziekte bij vrouwen hoger is dan bij mannen.
• Meer vrouwen dan mannen overlijden aan een beroerte en hartfalen.
Meer mannen dan vrouwen overlijden aan een acuut hartinfarct.

Vechten tegen overgewicht
Gezien de gezondheidsrisico’s van overgewicht is het geweldig dat iedereen binnen valtaf.nl elkaar helpt om de strijd tegen de overtollige kilo’s aan te gaan. Die strijd is vaak lastig vol te houden en misschien is de volgende informatie extra motivatie om echt werk te maken van gewichtsverlies. Want je BMI vormt een goede indicatie voor je persoonlijke risico op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderstaand overzicht:


BMI (kg/m²)
< 18,5 = ondergewicht, risico op hart- en vaatziekten: laag
18,5-24,9= normaal gewicht,risico op hart- en vaatziekten: gemiddeld
25-29,9 = overgewicht, risico op hart- en vaatziekten: verhoogd
> 30 = obesitas, risico op hart- en vaatziekten: duidelijk verhoogd

Leeftijdsverschil
Mannen overlijden gemiddeld 7 jaar eerder aan hart- en vaatziekten dan vrouwen. Tot de overgang lijken vrouwen een bescherming te hebben tegen hart- en vaatziekten. Of dat door de vrouwelijke hormonen komt, is nog onvoldoende duidelijk.

Vrouwen hebben op jongere leeftijd minder vernauwingen in de slagaders dan mannen. Daarom is de kans op een hartinfarct of een beroerte voor de overgang klein voor vrouwen.

Na de overgang neemt het risico op een hart- of vaataandoening bij vrouwen toe. Veel vrouwen krijgen na de overgang een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en een hoger lichaamsgewicht. Dat zijn allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Maar ook jongere vrouwen kunnen een hart- of vaatziekte krijgen. In Nederland overleden in 2009 ruim 1.500 vrouwen jonger dan 65 jaar aan hart- en vaatziekten. Het is daarom voor alle vrouwen belangrijk om risicofactoren zoals roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en overgewicht aan te pakken.

Kans op hart- en vaatziekten verminderen
Agis weet dat een vrouwenlichaam anders is dan een mannenlichaam. En dat sommige ziektes , bijvoorbeeld hartfalen, zich heel anders openbaren bij een vrouw dan bij een man. Dit heeft effect op de zorg die nodig is en de verzekering die daar bij hoort. Wie verzekerd is bij Agis Zorgverzekeringen kan een extra verzekering voor vrouwen afsluiten; Vrouw Plus. Deze verzekering vergoedt een lifestyleprogramma gericht op voorkomen van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Maar ook voor mannen zijn er allerlei vergoedingen om gezond en fit te blijven, waardoor de kans op hart- en vaatziekten minder is. Kijk voor meer over informatie over deze verzekering op www.agisweb.nl/valtaf

• Agis Zorgverzekeringen. Met dank aan de Nederlandse Hartstichting
December 1, 2011 om 16:47
Fijn dat Agis weet dat een vrouwenlichaam anders is dan een mannenlichaam, nu de cardiologen nog. Die denken er over het algemeen toch echt nog heel anders over weet ik uit eigen ervaring.
Onbekend
December 2, 2011 om 16:04
Wat mij het meeste verbaasde is dat je met een laag BMI < 18,5 = ondergewicht dat de kans op hart- en vaatziekten laag is. Ik dacht altijd dat ondergewicht veel effect had op hart- en vaatziekten.

Je lichaam krijgt (te) weinig voedingsstoffen binnen waardoor je hart ook extra moet werken om de binnen gekomen voedingsstoffen te verwerken.

Maar als ik het boven stukje lees dan zit ik er naast.

Ook denk ik dan ook bij het lezen van dit stukje dat iedereen beter last kan hebben van ondergewicht om hart- en vaatziekten te voorkomen. Als je bij een normaal/gezond gewicht al op gemiddelde kans zit... Oftewel meer kans dan bij ondergewicht...
December 3, 2011 om 06:40
Ik sluit me aan bij Sannie1983.Ik begrijp heus wel dat een te laag BMI andere gezondheidsrisico's met zich meebrengt maar je hart is toch één van de belangrijkste organen dus als dat ophoudt??!
:l:iefs :t:joepie

Onbekend
December 3, 2011 om 10:15
Klopt. Vele jaren geleden had ik last van anorexia. De eerste keer dat ik opgenomen werd in het ziekenhuis, had ik een bmi van 14-15. k werd opgenomen omdat mijn hart ieder moment kon stoppen! Daarna nog 2x in het ziekenhuis opgenomen, laatste keer met een bmi van 11,5. Hartmonitoren en alles. Zo goed is het niet voor je hart.Geoznd afvallen natuurlijk wel, bij gezond gewicht enzo, maar ik vind dat het stukje een beetje een beeld geeft dat een lager gewicht en afvallen altijd maar gezond is voor je hart. Nee.
Onbekend
December 5, 2011 om 12:04
@Edanur, helemaal mee eens. Zo las ik het dus ook.
Lager gewicht is ook niet goed. Zo als het hier staat zou je bijna denken dat je een laag BMI moet hebben voor je hart. Ik vind het erg apart dat het er zo vermeld staat.

Gezond afvallen (en aankomen) is het belangrijkste.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken