Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Wat zijn koolhydraten?

Geschreven door Jesse van der Velde op January 11, 2012

Wat je lichaam doet met koolhydraten

In 2008 had meer dan de helft van de volwassenen in de Europese Unie overgewicht of obesitas, dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 1988. Eén van de oorzaken van deze sterke toename is dat mensen denken dat ze alleen maar aankomen van vet. Als gevolg daarvan eten velen steeds meer bewerkte voedingsmiddelen die weliswaar een laag vetgehalte hebben, maar rijk zijn aan koolhydraten. Juist deze koolhydraten zijn een van de grootste boosdoeners van gewichtstoename.

Koolhydraten, in de volksmond vaak suikers of sacharides genoemd, voorzien je lichaam van energie in de vorm van glucose. Indien je teveel glucose eet kan je lichaam het niet allemaal meteen verbranden. Het lichaam slaat dit overschot dan op in vet, als een soort “reserve”. Veel mensen weten niet dat je koolhydraten eigenlijk helemaal niet nodig hebt, ze zijn niet noodzakelijk om te overleven. Als je nooit koolhydraten eet, zoals bijvoorbeeld veel traditionele Innuït doen, zou je kerngezond zijn mits je voldoende hoogwaardige eiwitten, vetten, water en mineralen eet.

Bestaan “gezonde koolhydraten” en in welke voeding zitten die?

Koolhydraten zitten in zowel granen en groenten, maar het eten van groenten is erg gezond dus een geheel koolhydraatloos voedingspatroon is niet aan te bevelen. Je lichaam geeft bovendien de voorkeur aan koolhydraten uit groenten boven granen omdat groenten de omzetting van koolhydraten naar suikers zoals glucose vertragen en daarmee dus een minder grote invloed hebben op je insulinewaarden. Koolhydraten uit granen daarentegen zorgen voor een sterke stijging van je insulinewaarde en vertragen de vetverbranding in je lichaam.

Koolhydraten die je beter niet kunt eten

Het beste kun je helemaal geen graanproducten en producten met gluten eten, met inbegrip griesmeel en durum meel dat in pasta zit. Ook voor de vezels hoef je geen volkorengranen en graanproducten te eten, want de meeste vezels kun je uit groenten halen. Daarnaast kun je beter geen maïs en maïsproducten eten, want ook dit is een graansoort met veel koolhydraten. Een andere traditionele bron van koolhydraten is aardappelen. De insulinewaarden stijgen sterk na een aardappelrijke maaltijd, maar als je geen problemen hebt met je gewicht en geen diabetes of een hoog cholesterolgehalte hebt dan kun je af en toe wat aardappelen eten als onderdeel van een eiwitrijke maaltijd. Eet echter nooit frites, want die zitten vol met slechte oliën en transvetten.

Voor een optimale gezondheid is het essentieel dat je de inname van suikers sterk beperkt. Met geraffineerde suikers verzwak je je immuunsysteem en wordt schimmelvorming bevorderd, twee zaken die bijdragen aan de meest dodelijke ziekte van de westerse wereld: kanker. Suiker kan zowel lichamelijk als geestelijk erg verslavend zijn. Om van je suikerverslaving af te komen zul je je smaakpapillen moeten “heropvoeden” en de cyclus van de afhankelijkheid doorbreken. Om dit te doen dien je simpelweg alle zoetstoffen een paar weken te vermijden, inclusief natuurlijke zoetmakers als ahornsiroop, honing en rietsuiker. Zodra je suiker uit je voedingspatroon geëlimineerd hebt zul je als snel merken dat je eten lekkerder smaakt dan ooit.

Dit is een samenvatting van het artikel “Wat zijn koolhydraten en wat doen ze in je lichaam” op de Gezonde Gewoontes Leden Community,waarin je kunt lezen waarom koolhydraten de belangrijkste oorzaak zijn van overgewicht, hoe koolhydraten in je lichaam worden opgenomen, welke koolhydraatrijke voeding gezond is en welke koolhydraten je beter kunt vermijden.

Kijk voor meer informatie op onze Partner Community hier op valtaf.nl
January 12, 2012, gewijzigd door Xmarianx op January 12, 2012 om 12:09
Wat zijn de mensen die dit jaren geleden al zeiden voor gek verklaard,het was niet waar,het was onzinnig,de mensen die dit beweerden waren gek en mochten zich geen arts meer noemen. Hele rechtszaken zijn er aan te pas gekomen,en zie nu!
Ik ben het dan wel niet met Jesse eens maar de essentie van het verhaal kan ik mij in vinden.
Het wordt eens tijd dat het voedingscentrum zijn 'schijf van vijf' aanpast!
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+