Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Fabels over afvallen

Geschreven door Afvallen met Anne op February 18, 2012

Internetsites staan vol met stellige uitspraken over producten waar je van aankomt of wondermiddeltjes waardoor de kilo's er af vliegen. Het is ondertussen moeilijk te onderscheiden wat waar is en wat niks meer is dan een fabel. Hieronder zet ik voor jullie veelvoorkomende fabels uit over voeding en afvallen op een rijtje. Je wordt bijvoorbeeld niet dik van koolhydraten en niet al het vruchtensap is gezond.

Van koolhydraten kom je aan
Koolhydraatarme diëten zijn tegenwoordig erg populair. Dit betekent niet dat koolhydraten automatisch dikmakers zijn. Het is belangrijk dat je varieert in je voeding. Zowel koolhydraten, eiwitten als vetten zijn gezond, mits je er niet te veel van eet. Koolhydraten zullen dan niet opgeslagen worden als vet. Het klopt dat het eten van eiwitten (zoals vlees en ei) een lang verzadigd gevoel geeft, maar dit geldt ook voor volkorenproducten. Deze zitten vol met vezels. Daarbij zorgt vezels eten voor een goede darmwerking en een gezond cholesterolgehalte.

Vet is ongezond
Zoals ik net al aangaf is vet gezond. Vet zit vol met vitamine A, D, E en K. Bij vetarme voeding kan een tekort ontstaan aan deze vitamines. Bovendien dienen vetten als brandstof en bouwstof. Ook zorgen vetten ervoor dat je lichaam warmte vast houdt en vet beschermt je organen. Wel bestaat er een onderscheid tussen verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Je voeding mag niet voor meer dan 10% uit verzadigd vet bestaan, omdat verzadigd vet de kans op hart- en vaatziekten doet toenemen. Als je overgewicht ontwikkelt door teveel vet te eten, is dit natuurlijk ook niet bevorderlijk voor de gezondheid.

Vruchtensap is gezond
Dat vruchtensap gezond is klinkt logisch; er zitten immers fruit en vitamines in. Toch is dit niet waar. In vruchtensap zit veel suiker. Hierdoor levert vruchtensap veel energie waardoor je sneller aankomt. Eet liever twee stuks fruit per dag. Fruit bevat meer vezels en minder suiker en is dus een stuk gezonder. Drink daarnaast veel water en thee.

Ligtproducten zijn gezond
Over het algemeen is dit niet waar. Een product mag een lightproduct genoemd worden als het ten opzichte van het gewone product minimaal 30% minder kcal, vet of suikers bevat. Toch betekent light niet altijd minder calorieën. In light chips wordt bijvoorbeeld vet vervangen door eiwitten en koolhydraten. Die bevatten ook energie. Let dus altijd op het etiket. Lightfrisdrank daarentegen is een uitzondering. Hier kun je beter voor kiezen dan voor gewone frisdrank omdat er geen calorieën in zitten. Bedenk wel dat de suiker is vervangen door zoetstof. Drink daarom maximaal vijf glazen per dag.

Eigenlijk is het heel simpel. Je valt af als je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Doseer daarbij goed en varieer! Gebruik tenslotte je gezonde verstand.

elsevier.nl voedingscentrum.nl

Met Afvallen met Anne in 12 weken leer je jezelf een gezonde en slanke leefstijl aan voor de rest van je leven. Het boek biedt voor elke dag een smakelijk menu, aangevuld met tips, recepten en calorieënlijstjes.
February 18, 2012 om 06:48
Helemaal mee eens!
Ik heb absoluut niks tegen shake's, poeders en dergelijke..
Maar zelf geef ik de voorkeur aan een gezonde leefstijl en iets voor langere tijd.
Onbekend
February 18, 2012 om 11:31
Dat we vet "nodig" hebben moet ik weleens uitleggen.
Tijdens een cursus heb ik lege verpakkingen van boter, margarine en halvarine en lightboter.
Ik laat ze de verpakkingen vergelijken en we bespreken dan de A D E K.
Een week later hoor je dan ook, dat ze wel een beetje boter op hun brood zijn gaan gebruiken.
Mensen die geen "vetten" gebruiken, willen nog weleens een "bleke huid" hebben.

IK zeg altijd maar, alles met mate.
Wil je echt afvallen laat dan de chips, worst en kaas staan.
Er zijn genoeg andere "knabbels" om je "trek" te bevredigen.
February 20, 2012 om 08:38
Nog eentje.... Van gezond eten val je af ....
February 21, 2012, gewijzigd door Afvallen met Anne op February 21, 2012 om 04:02
Ja klopt! Ook van gezond eten kun je op gewicht blijven of aankomen.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden