Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Apen wij elkaar na?

Geschreven door Afvallen met Anne op March 5, 2013

Wij hebben de neiging ons eetgedrag aan te passen aan een ander. Althans, dit concludeert de gedragswetenschapper Roel Hermans. Tijdens zijn promotieonderzoek serveerde hij honderden maaltijden, komkommers, chocolaatjes en bakjes met borrelnootjes aan proefpersonen. Vervolgens bestudeerde hij hun eetgedrag. Wat bleek? Als de een meer gaat eten, gaan we zelf ook meer eten. Omgekeerd geldt hetzelfde. Gaat de een juist minder eten, minderen we zelf ook. Opvallend uit dit onderzoek is dat voornamelijk jonge vrouwen de neiging hebben hun eetgedrag aan te passen. Of dit nou om gezond of om ongezond eten gaat. Mannen imiteren alleen het eetgedrag van hun tafelgenoot tijdens grote honger.

Nu ben ik benieuwd: Hoe is dit voor jullie? Herken je je in het bovenstaande stukje? Krijg je meer zin in borrelnootjes als iemand een handje nootjes naar binnen werkt? En andersom: Laat jij dat stokbroodje staan, als je tafelgenoot weinig tot niks neemt? Ook al heb je erge trek?
Onbekend
March 5, 2013 om 06:03
Bij mij heeft dat niet te maken met zin of hoeveel trek ik heb. Het is niet zo dat ik denk van ooh nu opeens heb ik daar zin in. Het is meer zoiets dat bijvoorbeeld met een verjaardag eerst niemand wat durft te pakken en als de een begint dan volgt de rest wel. Ik begin ook eigenlijk nooit met wat te pakken als anderen niets nemen.
March 5, 2013 om 06:56
Ik eet hetzelfde als mijn vriend 's avonds, en dat is erg veel! Dus ja, dat klopt bij mij zeker wel. Als hij minder eet, eet it ook minder
Onbekend
March 5, 2013 om 07:31
Klopt bij mij ook inderdaad. Mijn vriend kan alles eten zonder een gram aan te komen en hij eet weleens 3x in week 's avonds een bakje chips. Toen ik nog niet actief op dieet was deed ik lekker mee. Nu niet meer.
Maar met avond eten ook. Hij heeft een lekker tempo erin zitten met eten en ik gooi dan constant bij mezelf de rem erop.
March 5, 2013, gewijzigd door Camino95 op March 5, 2013 om 13:59
@@Nu ben ik benieuwd@@
Wie is deze ik??
March 6, 2013 om 05:28
Tja, als het voor mijn neus staat!

Groetjes appelperzik
March 6, 2013 om 14:59
Als ik met een groepje uit eten ga en niemand neemt een toetje, of een voorafje, dan sla ik ook af.... al heb ik nog zo'n trek... bizar eigenlijk
March 7, 2013 om 09:53
Herken mij niet in bovenstaande. Als er iets lekkers wordt gepresenteerd in een groep en niemand neemt ervan en ik heb wel zin, dan pak ik gewoon. Het staat er tenslotte. Omgekeerd ga ik niet meer eten als anderen zitten te schransen en ik zelf niet veel trek heb.
March 11, 2013 om 06:39
Ja helaas geld dat voor mij ook, probeer wel om niet te nemen of minder, maar dit lukt me niet altijd. Op verjaardagen ben ik altijd bang dat de gastvrouw zich rot voelt als je niets neemt!
March 11, 2013 om 06:44
En dan maar hopen dat je met tafelgenoten zit die minder nemen...
March 11, 2013 om 14:51
Nee, daar herken ik me helemaal niet in.

Ze zeggen ook, dat kinderen jouw eetgewoontes kopiëren. Was het maar waar. Ik zet bijna altijd een gezonde maaltijd op tafel, maar helaas, bijna alles wat ik ze aan gezonde kost voorschotel, wordt afgekeurd. En ik ben toch echt geen slechte kok, al zeg ik het zelf.

March 12, 2013 om 06:14
alleen als er chocola of andere lekkere zoetigheid op tafel staat volgde ik het voorbeeld ;-)
Nu niet meer natuurlijk, de broekriem is aangetrokken en meer dan 2 boterhammen eet ik niet meer, al eet de buurman er tien! :-)
March 27, 2013 om 11:56
Ik denk dat ik mij ook wel aanpas aan de ander. Maar daar zit wel een emotionele gedachte achter. Als de ander veel snaait van wat op tafel staat, zal hij/zij niet zo snel commentaar hebben (hardop of stil voor zichzelf) op mijn eetgedrag. Bij mensen die niet snaaien, doe ik het ook niet, bang voor commentaar. Ook al zeggen ze niets, ik ben bang dat ze het wel denken.
We zijn tenslotte sociale wezens, willen graag in de groep horen en passen ons gedrag dus aan de groep aan.
Maar zie je dit ook niet in meer dingen? Het meerijden in het verkeer is toch net zo iets. Als iedereen hard rijd, rij je zelf ook al gauw hard. Als met carnaval bijvoorbeeld iedereen zijn zooi op straat gooit, dan doen anderen het ook. Terwijl als het netjes is, het veel langer netjes blijft omdat men zich dan weer hier aan aanpast.
Socialiseren toch?
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden