Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Let op het gewicht van je kind

Geschreven door Afvallen met Anne op June 15, 2013

Los van het feit dat overgewicht slecht voor de gezondheid is en dat kinderen met overgewicht een groot risico op overgewicht hebben op latere leeftijd, is het ook nog eens slecht voor hun zelfbeeld. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen op vierjarige leeftijd al een sterke voorkeur hebben voor kinderen met een normaal gewicht. Slechts I op de 43 kinderen ziet een hoofdpersoon uit een verhaal met overgewicht als potentiële vriend. Dit concludeert Professor Andrew Hill van de Leeds Institute of Health Sciences.

Slechts 1 op de 43 kinderen wil vrienden zijn met iemand met overgewicht
Aan 126 jongens en meisjes werd een verhaal voorgelezen. Dit verhaal kende 3 versies waarin de hoofdpersoon werd neergezet als een jongen met een normaal postuur, met overgewicht of als gehandicapte jongen in een rolstoel. Verder verliep het verhaal precies hetzelfde.
Aan de kinderen werd gevraagd de hoofdpersonen te beoordelen. Slechts 1 op de 43 kinderen zagen de jongen met overgewicht als een potentiële vriend. 2 op de 30 kinderen wilden vrienden zijn als de hoofdpersoon met overgewicht een meisje was. Ook het gehandicapte jongetje werd minder positief beoordeeld dan de jongen met het normale postuur. Echter viel het gehandicapte jongetje beter in de smaak dan de jongen met overgewicht.

De omgeving lijkt een sterke invloed te hebben...
Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat kinderen op jonge leeftijd al vooroordelen uit de samenleving over dikke mensen overnemen. Zij stellen dat de omgeving van sterke invloed is op kinderen. Denk hierbij aan de mening van ouders en de media.

Overgewicht is te verhelpen. Een slecht zelfbeeld daarentegen is hardnekkiger aan te pakken. Wees dus het goede voorbeeld en geef je zoon of dochter gezond eten en drinken. Hij of zij zal je dankbaar zijn!

Bron: University of Leeds
June 13, 2013 om 02:10
Inderdaad betreffende de boodschap gezond eten EN BEWEGEN maar het is niet altijd makkelijk voor ouders tussen lange dagen werken, het snoepje van oma, de chips van schoolvrienden en het kind zelf die gewoon hedendaags met reclame voor ongezonde dingen wordt geconfronteerd en niet altijd begrijpt waarom dit niet goed is.
Maar betreffende het onderzoek zelf, stel ik mij meer vragen.
Ik geef toe een beetje bang te zijn van een maatschappij waar blijkbaar iedereen de zelfde maat, de zelfde kleren, … moet hebben. Dadelijk moet er nog een uniform gedragen worden op straat, enkel te verkrijgen in maat 40 anders wordt je uitgesloten.
Een betere redenering en boodschap van de maatschappij en de ouders zou toch moeten zijn : iedereen is verschillend, de ene iets dikker, de andere dunner, de ene gehandicapt, de andere te groot, de ene mooi en de andere lelijk, de ene zwart de andere blank maar het zijn allemaal mensen.
Wat waren de resultaten van de lul verhaal geweest met
- Een lelijke vriend,
- Een kleine vriend,
- Een vriend wiens ouders Gay zijn
- Een arme of rijke vriend

Wat is trouwens “een normale postuur” ?
Ok zwaar overgewicht is niet gezond, dat kunnen en moeten alle kinderen horen maar iemand met een paar kg te veel hoort nog wel echt bij de maatschappij en dat er een paar wetenschappers dat niet leuk vinden en met kinderen experimenteren, gaat bij mij te ver… veel te ver.
June 13, 2013 om 05:54
- Een gehandicapte vriend
- Een lelijke vriend,
- Een kleine vriend,
- Een vriend wiens ouders gay zijn
- Een arme of rijke vriend
- Een dikke vriend

Kinderen kunnen hier niets aan veranderen.... maar kopieren wel gedrag van ouders. Gezond voorbeeld doet gezond volgen: ook in opvatting!
Ouders van de bovenste 5 'kinderen' hebben geen/niet veel invloed op hoe hun kind is/gezien wordt.... maar ouders van een (ongezond) dik kind hebben dat wel. Maar hulp is daarbij wel belangrijk, want anders leg je de basis voor een persoon met jojo-gewicht-probleem.
Onbekend
June 13, 2013 om 16:55
In het stukje hierboven wordt gesproken over "overgewicht" .
Kinderen/vriendjes zien een paar kilo teveel niet als TE dik.
Maar uiteindelijk "overgewicht" wél. Kinderen zijn hard, hebben alleen een oordeel over "het plaatje" wat ze voor zich zien.
Daar gaat het stukje hier boven over. Er wordt niet ge-experimenteerd met die kinderen.
Ze lezen wat verhaaltjes en krijgen daarbij een plaatje in hun hoofd.

Tuurlijk mag iedereen zijn zoals hij of zij is.
Het hele rijtje hierboven, iedereen is speciaal en mag er zijn.

Ik werk met kinderen die TE zwaar zijn, ik begeleid ze met gewicht verliezen.
Het zijn kinderen in de leeftijd van 9 tot 13 jaar.
Zij mógen niet lijnen, maar worden gemotiveerd om de juiste keuzes te maken.
Ik maak een doel samen met ze, op een leuke haalbare en speelse manier.
Ook zij willen naar dat verjaardagspartijtje van een vriendje, zonder steeds nee te moeten zeggen, als er iets lekkers wordt getrakteerd.
Met het kind maak ik afspraken, ik weeg, ik stimuleer, ik motiveer en ik beloon.
Maar vooral.......toon respect voor die kids, het gaat tenslotte om hun gezondheid.

Uiteraard worden de ouders er bij betrokken, zij doen de boodschappen en geven het voorbeeld. En vaak hebben zij er ook baat bij.
June 14, 2013 om 02:23
Bedankt voor de toelichting. Dit laat zien hoe belangrijk het is om de nodige begleiding te krijgen (en zeker de ouders mee trekken) in geval van zwaar overgewicht. Natuurlijk is het vreselijk voor een kind uitgesloten te worden (ik ken dat maar al te goed) en in de jaren 80 kwam er dan ook nog een schuldgevoel bij omdat ouders en schoolartsen ook nog eens het kind EXCLUSIEF verantwoordelijk stelden voor hun overgewicht. Mijn zus was dun en ik dik, met de zelfde broodjes, het zelfde avondmaal,... voor een kind is dat onbegrijpelijk met soms als nadeel eetstornissen en emotie eten en dan loopt het pa echt uit de hand. Geen begleiding voor kinderen met overgewicht (of eetstornis) is een echte ramp voor de toekomst, zij zijn de gene die het het meeste nodig hebben. Anderzijds wordt het ook tijd dat de maatschappij met publicaties van onderzoeken stopt die steeds weer op het uiterlijk spelen. Dat ook maakt de druk alleen maar erger zowel uitgesloten te worden als te willen uitsluiten. Je bent niet meer normaal (een normal denkend mens) met een dikke vriend of vriendin. Je bent bijna ook niet meer normaal als je geen anti-rimpel creme gebruikt of geen merkkleding draagt,... die boodschap is en blijft iets waar ik moeilijk mee kan leven. Wel met de boodschap dat dik ongezond is.
Onbekend
June 15, 2013 om 02:54
Hoi Karolien, je hebt zo gelijk! En dat gedoe met dat het schoonheidsideaal wordt opgedrongen tot zoverre dat je anders niet meetelt... verschrikkelijk gewoon.
Grondig heb ik een hekel aan deze "boodschap van de maatschappij". Nietemin met ook die stomme én bovenal NIET WERKENDE anti-rimpel creme... en dan nog niet te spreken over die merkkleding.
Mijn dochter zit best eigenlijk in de problemen zo, ik probeer haar nu haar eigenwaarde! te leren kennen. Want ze is zo nep, ja sorry voor nep, maar als zij een laag make up draagt, dé merkkleding, en laatstelijk ook nog nephaar... waar gaat het dan heen met je eigen ik?

Nee, het is niet goed! En daar blijf ik bij.
Trouwens ik denk dat we eens naar NORMAAL terug moeten?
En iedereen is uniek en mag er absoluut zijn, dik dun blank zwart geel klein groot of whatever!

Grote doffe ellende krijg je ervan, om te discrimineren.

Ook ik ben er één van met de boodschap dat dik ongezond is, en dat we er zeker wat mee moeten, met of zonder hulp.
Maar ga lijnrecht tegen deze dingen in die wél abnormaal zijn.
Heeft totaal niets met elkaar respecteren te maken, of met liefde. En wat is het tegenovergestelde hiervan dan? Precies, ... háát.
June 15, 2013, gewijzigd door Rory78 op June 15, 2013 om 04:42
Het is lastig in deze maatschappij, kinderen krijgen overal dingen aangeboden als beloning, als lokkertje. Zelfs bij de wc's in grote winkelketens staan bakken snoepjes...gek word ik er van. Je kunt het vaak niet eens voorkomen dat ze iets krijgen. Bij de Ikea kindermenuutjes zit er standaard een ijsje bij, ook midden in de winter. Als je die hoorntjes bij de kassa weigert kijken ze je raar aan....
Overigens heb ik mijn zoontje aangeleerd 1 beker sap en de rest water (en tijdens de lunch een bekertje melk). Hoeveel bekers sap er anders niet doorheen zouden gaan op een dag!
June 29, 2013 om 18:12
eens, laatst bij het zwembad hadden ze een spelmiddag, krijgt mijn kind aan het eind een zak snoep in zijn handjes. Kom ik bij de bieb staat er ineens een stalletje in de hal met koffie broodjes en lollies, op kinderooghoogte! De kapper geeft lollies, de buurvrouw geeft snoepjes, de supermarkt geeft plakjes vette worst, hoe krijg je een samenleving zo ver dat ze zien dat dat gewoon niet helpt?
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden