Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Column Opnaarde60: De waarheid over afvallen bestaat niet

Geschreven door Afvallen met Anne op August 17, 2013

Om even een beeld te schetsen van mijn lijn/dieet pogingen: ik ben op mijn 15e gestart met een afvalpoging, weinig eten, zeg maar uithongeren. Natuurlijk mislukte dat, maar ik ben toen weer met volle moed gestart met het volgende dieet. Ik kwam in een vicieuze cirkel terecht van hongeren en vreten, uiteindelijk heb ik een eetstoornis ontwikkeld.

Ik ben nu 50, ik eet gezond, maak welbewuste keuzes, luister naar mijn lijf (emoties) en val langzaam maar zeker af. Mijn zoektocht is langs alle soorten diëten gegaan en uit alles wat ik tegenkwam, heb ik het beste voor mezelf eruit gehaald. De nieuwste stap is dat ik af en toe iets lekkers mag. Dit was voor mij een grote stap, omdat bijvoorbeeld chocolade altijd in de foute hoek zat, samen met chips, appeltaart, ijs en noem maar op. Ik geniet van dat blokje chocolade met een cappuccino. Wat is het fijn om jezelf dat af en toe te gunnen en ook nog af te vallen. (joepie)

Als ik in de bibliotheek ben, dan loop ik altijd langs de afdeling afslanken en voedingsleer. Natuurlijk ben ik nieuwsgierig of er nog nieuwe zelfbenoemde dieetgoeroes op zijn gestaan. Er zijn heel veel boeken, mindfullness afvallen, spiritueel afvallen, koolhydraat arm, eigenlijk teveel om op te noemen, …zonder moeite afvallen. Puff….bestaat dat en trek mijn wenkbrauwen op. Hmmm?? Ik kijk met een schuin hoofd naar de titels die netjes in het rek staan en pak er af en toe een boek uit en blader het door. De schrijvers zijn vaak spectaculair afgevallen en dan ineens zijn ze voedingsdeskundige. Als je ooit in een vliegtuig hebt gezeten, ben je dan een piloot? Waarom is iedereen die een ‘dieet’ gevolgd heeft of een boek gelezen heeft over voeding meteen deskundig op het gebied van voeding?

Naar mijn idee is afvallen evenwicht aanbrengen in je energiebalans. Bewuste keuzes maken, minder calorierijk en/ of meer bewegen, meer in contact staan met jezelf en met alle voeding die je kunt vinden in de supermarkt (geen uitsluitingen). Maar ik wil niet gelijk afwijzend staan tegenover andere theorieën, dus ik neem wat boeken mee naar huis. Thuis lees ik ze een voor een door en ik lees eigenlijk helemaal niets nieuws (boeh) of ik zie regelrechte nonsens. Van alleen mediteren val je niet af en je Vet knop omzetten is goed, maar natuurlijk moet je meer doen.

Natuurlijk check ik de weekmenu’s of ik daar nog ideetjes uit kan halen. Leuke recepten of ideeën zijn altijd welkom. Ik tik vervolgens alle producten uit het voorgeschreven weekmenu van het koolhydraatarm dieet in bij de online eetmeter (Voedingscentrum) en kom tot de conclusie dat een koolhydraat-arm dieet nog geen 1000 kcal bevat….ja dank de koekkoek, natuurlijk val je daar vanaf. Daar hoef je geen voedingsdeskundige voor te zijn om die conclusie te kunnen trekken. Alleen bij het lezen van het boek, heb ik al trek in een lekkere bruine boterham. (mjam mjam)

Mijn conclusie is dat de waarheid op het gebied van voeding en afvallen niet bestaat en misschien ook nooit zal gaan bestaan. Voeding en het effect van voeding op mensen is geen exacte wetenschap omdat simpelweg elk mens uniek is. Mensen die pretenderen de waarheid over voeding en een dieet te hebben gevonden dienen per definitie met argusogen bekeken te worden. Het werkt voor die persoon die het boek heeft geschreven, maar voor jou hoeft dat niet te werken. (kan natuurlijk wel)

Natuurlijk is het leuk om te schermen met fantastische resultaten van een wonderdieet en mee te doen met de laatste hype. Maar er is altijd een keerzijde. Het gaat erom dat je een voedingspatroon zoekt wat je je leven lang kan volhouden en wat bij jou past? Daarbij is het naar mijn idee goed om kritisch te zijn. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo of diëten waar je veel geld voor moet neertellen, dat is puur de bankrekening spekken van de zelfbenoemde voedingsdeskundige. Het gaat er uiteindelijk om wat voor jou werkt?

Ik ben nieuwsgierig in hoeverre je je laat beïnvloeden door bekende dieetgoeroes en ga jij voor snelle resultaten? Ben je inmiddels afgehaakt? Wat werkt voor jou?
August 17, 2013 om 02:16
Ik ga niet voor snelle resultaten, al zou dat wel fijn zjin aan de andere kant hahah. Maar ik heb het idee dat dat minder gauw blijvend kan zijn dan dat je rustig aan afvalt. Ik ga ook niet voor een dieet maar gezonde(re) voeding en keuzes maken. EN dat werkt voor mij. Ik ben gelukkig niet afgehaakt, want ik boek resultaat en dat motiveert :D
August 17, 2013 om 09:29
Ik let ook gewoon goed op wat ik eet. Probeer dagelijks mijn dieetdagboek in te vullen, en als ik boven de 59 kg kom, tja, dan ga ik weer een weekje wat minder eten. Of wat beter opletten! Wat ik nooit zal laten staan is mijn dagelijkse bakje chips! Iedere avond voor de buis eet ik 30 gr chips! Verder zoveel mogelijk vers (uit eigen tuin!) en zo weinig mogelijk kant en klaar. En denk eraan: Ieder pondje gaat echt door het mondje. Kijk maar naar die mensen die een maagverkleining hebben ondergaan: Ze kunnen dan heel weinig eten en vallen 100 kg af.... Het gaat er volgens mij niet om wat je eet, maar hoeveel!
August 17, 2013 om 12:19
Ik heb Sonja Bakker geprobeerd maar bleef hongerig. Inderdaad de recepten hier eens ingevoerd en het zat nog onder de 1200 kcal (rond de 1000 eerder). Crashdieet dus en niks voor mij. Krijg daar veel te makkelijk vreetbuien van omdat ik gewoon niet genoeg calorieën binnenkrijg. Uiteindelijk ook ontdekt dat het beste is gewoon met mate te eten en meer gezond te eten. Ik eet nog steeds wel koeken en chocolade, etc., maar met mate. Soms zit het een periode tegen en kom ik weer wat aan omdat ik weer wat losser omga met het lekkers, maar dan is er weer die "vetknop" en realisatie om toch weer te beginnen om niet weer die 13 kilo aan te komen, en dan gaat het wel weer. Het blijft vallen en opstaan maar ik ben ook van mening dat speciale diëten alleen maar geldklopperij zijn.
August 17, 2013 om 13:58
Heee, dat ik jou hier tegenkom!!! Wat leuk!!! Succes met je verdere pogingen!!
Groetjes ReWitha (Reny)
Onbekend
August 18, 2013 om 11:00
Ik ben 2 jaar geleden 15 kg afgevallen met de richtlijnen van "Afvallen met Änne", of terwijl gezond eten, ongeveer 1400 ckal per dag, en af en toe ook eens zondigen. Ik was goed en gezond bezig vind ik. Helaas is het me niet gelukt het er af te houden, ik verviel weer in mijn oude patroon. Nu moet er weer 10 á 12kg af, en dat wil ik op dezelfde manier doen. Dat zal wel lukken, eigenlijk heb ik ondersteuning nodig op het moment dat ik op het gewenste gewicht ben, want dan wordt het pas moeilijk!
Onbekend
August 19, 2013 om 01:32
Hey Verise, goed dat je op deze manier afvalt:-)En Klumpke dat is genietend afvallen met elke dag iets lekkers voor jezelf!Tsja Fembot ik heb zelf ook Sonja Bakker geprobeerd en nu zie je weer de spectaculaire resultaten op tv (zondagavond) maar ik ben benieuwd hoe het nu met deze afvallers gaat. Jojojans...je weet in ieder geval dat je succesvol kunt afvallen! Dus heel veel succes hiermee!

Reny....jij bent goed bezig!

Groetjes van Anita
August 20, 2013 om 11:13
Hoi, Ik ben al jaren bezig met afvallen, met ups en downs. ik begon wel met 98.8 kg en was afgevallen tot 82.4 kg. dat was omdat ik begon met sporten en een dietiste had die me zei wat ik wel of beter niet kon nemen. ik heb ups en downs gehad vanwege de scheiding van mijn ouders en alles wat daarbij kwam kijken. ik wordt niet meer gepest en voel me op dit moment prima.

inmiddels verhuisd en genoten van het lekkere eten zonder te sporten, gevolg was na de vakantie 88.0 kg. deze maand sport ik weer en ben inmiddels 86 kg. ik probeer nu door regelmatig te sporten en letten op wat ik eet en de hoeveelheid die ik eet wat kilo's kwijt te raken. ik wil nog 18 tot 20 kg eraf en in de sportschool helpen ze mij erbij. ze houden me in de gaten en dat vind ik wel prettig. straks als ik op het juiste gewicht ben kijk ik wel weer hoe ik dat gewicht kan behouden. Dat zal lastig worden!

Sonja Bakker dieet heb ik ook gedaan een paar jaar geleden en toen hielp het wel iets. maar toen was ik nog heel klein, op de basisschool. de afvallers die je op tv ziet, tja heb geen idee of ze terug vallen en weer aankomen of op gewicht blijven.
August 25, 2013 om 04:28
Sinds mijn 35 ste jaar vond ik mij te dik 52kg. Voorheen woog ik 48kg. Dus toen zijn mijn lijnpogingen gestart. Door de jaren heen (ik ben nu 65jaar) ben ik flink uitgedijd . Ik weeg nu 65,20. Het gewicht zegt me zelf niet zoveel maar wel mijn omvang dus vetpercentage. Van beroep was ik kok, dus ik weet precies wat goed of slecht is. In mijn boekenkast staan zo'n 600 kookboeken waarvan zeker 80 stuks dieetboeken. Ze beloven allemaal gewichtverlies als je het volhoud. Maar uit ervaring weet ik dat juist de dingen die je tijdens je zoveelste lijnpoging NIET mag hebben je blijven bezighouden en trek krijgt. Het beste blijkt inderdaad matig eten, dan kun je een enkele keer rustig een frietje of ijsje eten. Zorg ervoor dat je niet te veel in huis hebt. Het beste is om iedere dag je boodschappen te halen.
August 25, 2013 om 05:36
Met dat laatste ben ik het niet eens! Als ik iedere dag in de winkel kom moet ik iedere dag verleidingen weerstaan :p Ik ga op maandag mijn boodschappen halen voor de hele week. Maak eerst een weekmenu en dan een boodschappenlijstje. Koop bijna geen koekjes (alleen voor de visite) en alleen wat chips, want dat eet ik iedere avond een bakje.
Dieetdagboek invullen werkt voor mij super. Je bent bewust wat je eet. Ook heb ik door de jaren heen gemerkt dat 1800 kcal voor mij echt teveel is. Zelfs toen ik nog in de frituur werkte verbrande ik er niet zo veel. Voor mij is max. 1500 kcal voldoende. Dan blijf ik mooi op gewicht. Wil ik een kilootje kwijt blijf ik daar onder. Ik eet gewoon, maar van alles een beetje.
August 27, 2013 om 03:26
Ik heb van alles gedaan en ja, ik had succes maar volgde inderdaad altijd een of andere goeroe. Wat heb ik niet gedaan? Nu ben ik ook weer geïnspireerd door "Het geheim van slanke mensen" en geef mijzelf deze kans nog. Het zelf invullen om nee te zeggen en geen voorgeschreven richtlijnen. Het bewustzijn over eten is er wel maar zelf de baas blijven over wat er die mond ingaat, is van een geheel andere orde. Zelf doen, blijft het motto. Niemand kan die taak van je overnemen, dus zelf de touwtjes in handen nemen en het touwtje niet laten verslappen. Nee zeggen, blijft het moeilijkste én het makkelijkste wat er is.:chickengirl4:

Onbekend
August 27, 2013 om 15:25
Ik doe ook eens in de week de boodschappen, veel beter tegen al de verleidingen. En koek en snoep koop ik niet, dus als er visite is , hebben ze pech, want ik heb het gewoon niet in huis. Dit werkt prima. Ik ben verder niet te streng, eet meerdere keren per dag. En op zaterdag gewoon een patatje, moet gewoon kunnen, want dit is gewoon een levensaanpassing en geen dieet, dat is het grote verschil met hoe ik er vroeger over dacht, toen was elke poging gewoon een dieet, en als je op gewicht bent , is je dieet afgelopen. Dit werkt voor mij niet, dus doe ik het nu anders.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken