Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Discussie: Waarom is blijvend afvallen zo lastig?

Geschreven door Afvallen met Anne op September 26, 2013

Twee goede bekenden strijden met hun overgewicht. Af en toe hebben ze een ingeving. Met veel enthousiasme worden dan de volvette kazen vervangen door 20+kaas, snacks en snoep gaan de prullenmand in en er wordt een abonnement afgesloten op de sportschool. Deze inspanning werpt zijn vruchten af. De kilo's vliegen er vanaf. Maar al snel doen oude leefgewoonten weer hun intrede. Zakken chips worden weer in huis gehaald en de kilo's kruipen er weer aan. Afvallen op zich lijkt dus niet het grote probleem te zijn. Maar blijvend afvallen, dat lijkt lastig! Ik vroeg hen waarom:

Tina: Echt dapper afvallen heb ik niet gedaan, zoals collega's van mij wel doen. Strenge onthouding van voeding, vooral koolhydraten en de kilo's vliegen er dan vanaf, dat is een feit dat ik met mijn eigen ogen kan zien. Ik zie regelmatig dezelfde mensen wanneer ze weer koolhydraten gaan eten ook aankomen en met een extraatje erbij....! Ik geloof er zelf niet in omdat ik niet zo streng voor mezelf kan zijn.
Ik ben opgevoed door mijn ouders met de gewoonte om drie keer per dag te eten, we ontbeten altijd samen, nooit sloegen we een maaltijd over en we aten best gezond! Aardappels, groente, vlees, een toetje etc.
Zo zou ik nooit te dik zijn geworden, ik eet uit verveling, emotie-eter, door allerlei lekkere hapjes in huis te hebben,  door boodschappen te gaan doen als ik eigenlijk al honger heb, restjes van het weekend werk ik ook moeiteloos naar binnen, gezellig met vriendinnen of mijn eigen kinderen iets lekkers gebruiken op een terrasje enz. Ook merk ik dat ik steeds minder streng voor mezelf ben, ik heb het  sneller "verdiend".
Ik probeer wel beweging en voeding met elkaar in balans te houden, maar na de overgang is mijn figuur veranderd en sla ik veel meer buikvet op. Vroeger kon ik met een maand niet snoepen wel wat kilo's afvallen, tegenwoordig krijg ik er geen gram meer af, het is meer een uitdaging om niet geleidelijk steeds zwaarder te worden.
Ik merk dat ik met frietjes eten onverzadigbaar ben, ik voel niet snel dat ik "vol" ben, ik vind vet eten gewoon heel lekker. Boter op mijn brood, jus over het eten, 40+ kaas in plaats van 20+ kaas.
's Avonds eet ik niets meer na het avond eten, althans dat probeer ik, soms word mij chips aangeboden en soms bezwijk er daarvoor.

Bert: Het grootste probleem is dat voor een blijvend resultaat patronen moeten veranderen. Meer bewegen en regelmatig eten (goed ontbijt) is de juiste benadering. In mijn geval sla ik het ontbijt of een lunch vaak over en eet ik in de avond op verschillende tijden. Verder denk ik dat naarmate de leeftijd toeneemt het lichaam steeds minder voeding nodig heeft en dat deze consumptie verder beperkt zou moeten worden worden. Dus het patroon moet steeds weer aangepast worden. En dat vind ik moeilijk.

Hoe is dit voor jullie? Lukt het jullie om blijvend af te vallen? En zo niet, wat maakt het blijvend afvallen lastig?
September 26, 2013 om 05:10
Eenmaal dieet is altijd op dieet zijn. Op een gegeven moment zal je weer iets meer kunnen eten, maar je moet goed rekening houden en je er bewust van zijn wat je allemaal naar binnen schuift. Je gaat niet op dieet voor drie maanden, maar voor je hele leven! Je zal er altijd rekening mee moeten houden en dit zorgt er dan ook voor dat je op gewicht blijft. Als je goed op de hoogte bent van hoeveel kcal, vetten en koolhydraten in eten zitten, dan weet je wat je iets meer van kan eten of juist iets minder, of helemaal niet! Daarnaast moet je goed blijven sporten en niet na drie maanden opgeven. Ik heb namelijk zelf verscheidene pogingen gedaan, maar ben mij deze keer erg bewust van wat eten allemaal bevat en wat wij als mensen wel allemaal niet naar binnen schuiven. Mijn tip: wordt bewust van wat eten bevat, dat zorgt ervoor dat je eerst wel 10 keer na denkt voordat je een vette hap naar binnen schuift! Goodluck!
September 26, 2013 om 18:36
Tja ik ben me al jaren bewust van wat er allemaal in mijn eten zit en vooral dat je geen dieten (en met name de mode dieten) moet gaan volgen. Dat kun je niet je hele leven doen. Maar zelfs het overstappen naar een normaal gezond eetpatroon waar ik met 1700 kcal tot 2x toe gerust 27-30 kilo in een half jaar af wist te vallen is tot 2x toe niet blijvend gebleken terwijl ik me terdege bewust ben van de voeding en wat er in zit (stukje voedingsleer gedaan) Ook ik had geen verzadigingsgevoel en kon daardoor flink door eten en had ook altijd honger en lekkere trek. Inmiddels heb ik dat verzadigingsgevoel terug en heb ik vrijwel nooit honger of lekkere trek meer. Nu pas merk ik daarin het verschil hoe ik nu tegen bepaalde voedingsmiddelen aan kijk of toen ik nog wel steeds honger of trek had. Ik kan nu naar de dingen kijken waar ik me eerst aan vergreep zonder dat er ook maar iets is wat zegt neem mij mee of eet mij op. Ik denk nu eerder van ieuw dat hoef ik echt niet hoor. Voor mij is het kijken en er langs heen lopen in de supermarkt inmiddels hetzelfde gevoel alsof ik door een bouwmarkt loop en over de gereedschap afdeling wandel terwijl ik daar niets van nodig heb en dus gewoon door wandel terwijl ik zijdelings wel registreer wat er te koop is maar er niets mee hoef.
September 27, 2013 om 09:58
8 jaar geleden ben ik ruim 30 kilo afgevallen door meer te gaan bewegen en gezonder en bewuster te eten.
Ik kon dit niet alleen vanwege mijn eetprobleem en heb daarom hulp gezocht en therapie gevolgd. Dit heeft bij mij de 'knop' omgezet. Ben er een aantal jaar van overtuigd geweest dat je van een eetprobleem kunt 'genezen' maar weet inmiddels, helaas, beter.
Dat de 'knop' bestaat staat weet ik zeker en dat die 'knop' alles te maken heeft met wil staat voor mij ook als een paal boven water. met name de wil om goed voor jezelf te zorgen. Zuinig te zijn op je lichaam en je bewust te worden van het geen je jezelf aandoet als je niet goed voor jezelf zorgt.
Voor mij horen een sterke geest en een sterk lichaam bij elkaar. Door er goed voor te zorgen blijf ik geestelijk fit en kan ik meer aan.
Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om op gewicht te blijven. Zeker als je al aanleg hebt om aan te komen. Je moet sterk in je schoenen staan.
Ik ben van mening dat je jezelf niet helpt als je gaat diëten. Jezelf lekkers ontzeggen is geen oplossing. Dat gaat zich uiteindelijk wreken.
Belangrijker is jezelf betere gewoontes aan te leren en die vol te houden. Nieuwe gewoontes zijn naar mijn mening alleen vol te houden als je de lat niet te hoog legt voor jezelf en realistische doelen stelt.
Maar de wil om gewoontes (ook haalbare) te veranderen is essentieel.
Zodra er in het stellen van je doel een 'maar' voor komt is de wil al niet voldoende.
Bij mij was de wil ook tijdelijk weg. Dat had veel met gemakzucht te maken. Wilde genieten en niet meer opletten bij alles wat ik deed....stom want in de periode dat ik bezig was om mijzelf een andere gewoonte aan te leren en goed voor mijn lichaam zorgde was ik volop aan het genieten!! Helaas heeft het me 19 kilo gekost om mij dat te realiseren.
Wat ik overigens ook heb geleerd uit mijn vorige periode is dat terugval geen faalmoment maar een leermoment is. Ik heb de afgelopen 7 jaar weer veel geleerd en voel de wil in mij borrelen :-)

p.s. even voor de duidelijkheid: Ik zeg nu niet dat mensen die moeite hebben met afvallen niet af willen vallen maar wijs ze er wel op dat er misschien ergens nog een 'maar' in de weg ligt. Durf objectief naar jezelf te kijken.
September 27, 2013 om 16:20
Wanneer ben je 'blijvend' afgevallen? Ik ben nu omstreeks 2 jaar (iets langer zelfs al) op mijn streefgewicht maar heb nog steeds het gevoel dat ik de vinger aan de pols moet blijven houden omdat ik uit ervaring weet dat een terugval, zwak moment en daarna een laconieke houding ALTIJD op de LOER (blijven) liggen! Inmiddels heb ik drie afvalmomenten in mijn leven gehad: van 85 naar65, van 95 naar 57!!!! en nu van 86 naar 62/63.
Diëten is volgens mij geen goede methode. WEL gewoon blijven eten, maar MINDER. Niet meer extreem snoepen, snacken e.d. maar WEL BLIJVEN GENIETEN! En VOORAL: Jezelf niet zielig vinden!!

:lente7:Liefs Tjoepie

September 28, 2013 om 17:37
Ik kom van de 84 kilo (ben hier begonnen te tellen vanaf 80) en weeg nu 59.8. Al twee/drie jaar nu ook redelijk stabiel. Soms klimt de weegschaal ineens naar de 62, en dan is het weer netjes 58. Altijd zal ik uit moeten blijven kijken. Mijn eet- patroon was rampzalig. Veel frisdrank ( bijna een fles bij een maaltijd!!) en veel vet en saus, en heeeel veel snoep en snack heel de dag door. Toen ik in het begin van mijn afvalperiode 4 dagen per week in de sportschool zat kon ik bijna alles eten wat ik wou. Maar ik at het wel met een hele andere mindset dan voorheen. Dat is dat bewust zijn van wat je naar binnen schuift. Nu sport ik nog steeds, maar minder vaak, en zal ik ook wat meer op het eten moeten letten. Een ENORME kaasliefhebber ben ik (jaja, van de Franse druipers en stinkerds) en ja, dat heb ik af en toe ook nog steeds in huis, en het kost grote moeite, maar het LUKT nu om deze kaasjes TERUG te leggen in de koelkast en er dan ook vanaf te blijven.
Bewust worden, en anders gaan eten. FOR LIFE. Niet voor even.
October 2, 2013 om 05:25
Ik kom van bijna 87 kilo, heb in juni 2009 m'n eet- en beweegpatroon drastisch veranderd en ben daarmee in ruim een half jaar tijd 26 kilo mee afgevallen. Met het stabiliseren viel ik nog meer af en kwam in totaal op -31 kilo. Heb dat vast weten te houden tot begin 2012, maar begon toen te kwakkelen met m'n gezondheid waardoor het van sporten steeds minder kwam.
Helaas ben ik door familie-omstandigheden weer in een vicueuze cirkel terechtgekomen van foute keuzes maken qua eten en tussendoortjes en inmiddels zit er weer 8 kilo bij op.
Wordt weer hard werken om uit deze cirkel te stappen, de knop weer om te zetten, maar dat gaat vast wel weer lukken.

Zoals Tjoepie ook al heeft ervaren, het is belangrijk om een vinger aan de pols te houden, omdat een terugval altijd op de loer ligt en als je er eenmaal aan begint is de weg terug niet onmogelijk, maar wel erg moeilijk.
October 6, 2013 om 19:04
Ik heb al 25 jr. ongeveer 't zelfde gewicht met en uitschieter van ruim 2 kg boven 'normaal'. Belangrijk is om nooit je ontbijt over te slaan; een goed begin is 't halve werk! Een stevig ontbijt zet gelijk je verbranding op een hoger pitje en daar heb je de hele dag plezier van... Ik begin de dag met 3 dikke boterhammen ;-) (Ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar.)
November 6, 2013 om 08:53
bezoek deze site eens, is de moeite waard!

http://www.ervaringen40dagenzondersuiker.com/
November 17, 2013 om 05:15
aangezien ik al vanaf mijn 13 de lijn weet ik alles van afvallen en aankomen. In tijden van extreem verdriet kan ik niet of nauwelijks eten en vliegen de kilo´s eraf. Ga ik daarna weer normaal eten komt er steeds iets bij. Zeker nu ik in de overgang ben heb ik het idee dat er niets meer af wil .Drink graag een glaasje wijn s ávonds ben nu al een week aan het water.
Gevolg in ieder geval niet aangekomen.Doordat er niet af wil neem je ook makkelijker wel da speculaasje bij de koffie want het maakt toch geen verschil. Maar krijg weer steeds meer last van mijn overgewicht vooral mijn knie en rug protesteren.Dan maar weer terug naar 2 crackers en magere yoghurt en een stukje vlees met wat groenten. Hoop dat er dan toch wat af wil.
November 27, 2013 om 01:47
Ik was zo klaar met al die Light producten en magere melk/kaas en noem maar op.
Attent gemaakt op het gemanipuleerde voedsel en dranken.
Er zijn zelfs e-nummers die er voor zorgen dat je geen verzadigd gevoel krijg (komen voor in chips). Goed eten, gezonde vetten. Paleo een aanrader om je bewust te maken.
Succes

January 9, 2014 om 04:36
Als ik hoor hoe zwaar de meeste mensen zijn die af willen vallen, valt het bij mij wel mee. Ik wil onder de 65 kilo wegen dus moet ik 5 kilo afvallen. Ik eet gezond, drink meestal thee of melk, alleen heb ik meestal laat in de middag zo'n trek. Mijn man is vaak laat thuis dus eten we ook laat. Ik weet best wel dat ik dan niet naar de koek- of snoeptrommel moet grijpen. Maar ik doe het toch.
January 14, 2014 om 14:08
Hoi,

Als je een tijdje bezig ben met afvallen komt er toch een automatisme in en ga je niet zo snel lopen te bunkeren. Af en toe kan je dan best eens wat extra nemen, maar met mate.
Dit geeft dan direct op de weegschaal aan, dat je verkeerd bezig bent. Maar het is soms zo lekker als je het ziet en kan je de verleiding niet weerstaan. Met een beetje zelf discipline is dit met een paar dagen weer opgelost.
Voor als nog is het beter het goed in de gaten te houden hoe en wat je eet.
Succes allemaal met het afvallen.

Groetjes
Uh
February 7, 2014 om 07:18
Op de site van het voedingscentrum kun je gratis gebruik maken van de eetmeter. Deze is ook als gratis app verkrijgbaar op je telefoon. Door het invullen van de eetmeter wordt je jezelf bewuster van wat je eet en wat daar allemaal in zit. Het blijft uiteraard zelf opletten, maar als je de app invult voordat je het opeet kun je gemakkelijker beslissen of je de verleiding zoveel calorieën wward vindt. Succes!
February 26, 2014 om 16:17
Kan iemand een menu lijst maken zodat ik echt afvalt . Ik eet al bijna de helft minder
March 16, 2014, gewijzigd door Ikbentzozat op March 16, 2014 om 06:57
zoo dat is allemaal heel herkenbaar wat ik hier lees. ik ben ook een eter die uit emotie en verveling(=ook een emotie) eet. sinds ik verhuisd ben uit een mooie Haarlem en we nu sinds alweer 8 jaar in een uiterst saai dorpje wonen, ben ik van 83(was ook al te veel) naar 97 kilo gegaan. ook ik heb net als veel van mijn lotgenoten al zo,n beetje alles geprobeerd om af te vallen. ook bij mij moest er drastisch een knop om gaan vanwege gezondheidsredenen. artose in de gewrichten, pijnlijke voeten, een schildklier die het bijna niet meer doet enz enz enz. maar de knop ging echt pas goed om bij de lange wandeltochten die we maken. op dit moment loop ik met mijn man, zus en zwager het Pieterpad. van noord naar zuid Nederland een prachtige route, die vaak over onverharde wegen gaat. je klimt over hekken, loopt door weilanden en zandpaden, en dan..... ja dan verwens ik mezelf aan alle kanten. waarom ben ik zo zwaar en loop dan echt te schelden op mezelf. dit is je hobby maar je dikke lijf zegt ho ff dit is teveel van het goede. maar je hoofd zeg ..dag lijf ik doe t lekker wel. ik ben ook degene die altijd de boel ophoudt, zonder mij zouden ze veel sneller gaan .dus de knop moest om en dat lukt met hulp van mn zus en zwager ze steunen en motiveren me.het is uiteindelijk aan mezelf om over alles te beslissen wat er in mijn mond verdwijnt, daar moet ik me constant bewust van blijven.
maar wie heeft dat niet die af wil vallen, dat heeft toch iedereen?

groetjes Mieke:succes:
April 7, 2014 om 08:37
Ok, eerste berichte van mij. Ik kamp ook al mijn hele leven met afvallen. Heb alle denkbare dieetsoorten gedaan. Sinds 5 jaar geleden toen was ik op mijn zwaarst 87 kg en ben ik begonnen met sanaslank. Geweldig dieet,lekker, veelzijdig en ben 17 kg afgevallen. Vanaf die tijd ben ik weer actief gaan trainen, men noemt het zelfs obsessief. Ik train 5 a 6 keer per week gewoon omdat ik het lekker vind. Ik ben een periode rond de 60-62 kilo geweest maar mensen zeiden allemaal dat ik aan anorexia leed :D Ik doe veel krachttraining omdat ik door een klaplong (3 x zelfs) weinig cardio kan doen. Ik weeg nu 74,4 kg maar mijn vetpercentage is aan het dalen dus vooralsnog goede resultaten. Ik zou wel een kilo of 5 kwijt willen maar de spiegel zegt me dat ik wel goed bezig ben. Echt afvallen is moeilijk omdat ik denk dat mijn hormonen nu meespelen, ben 48 jaar en dat is iets wat moeilijk te beheersen is. Ik hou jullie op de hoogte. Vragen? mail me en je krijgt zeker antwoord. Succes allemaal
April 30, 2014 om 05:48
Ik denk dat het toch te maken heeft met terugvallen in gewoonten. In ieder geval bij mij. Heb nooit echt aan dieet gedaan, wel paar keer bewust tijd lang niet gesnoept en gesnackt. In alle gevallen prima resultaat. Toch sluipen die extra kilo's er weer bij en de enige reden daarvoor is geweest dat ik mijn goeie nieuwe gewoontes liet versloffen, om mezelf te 'verwennen'. Speelt wel me dat we in een cultuur leven waarin slecht en veel eten erg gemakkelijk is. Het worst je aangereikt, maar de enige die er wat aan kan doen ben je zelf. Ik wil daarom deze keer ook iets doen aan een soort bewustwording. Niet mijzelf straffen als ik iets calorierijks zou nemen, maar me we afvragen of ik dat wel echt nodig heb. Of ik niet met ietsje minder meer gelukkig kan zijn....
Onbekend
May 24, 2014 om 11:41
Kijk eens hier -> https://www.youtube.com/user/drericberg123
July 8, 2014, gewijzigd door Foodlover op July 8, 2014 om 05:42
Eigenlijk ben ik al mijn hele leven op dieet, toen ik 40 jaar was woog ik 52 kg. wilde 48 wegen.
50 ------- 55kg tevreden
60 ------- 63 kg wllde 58 wegen.

66 --------- 70 WIL NAAR 63 kg.
Ben nu al weer 5 weken bezig met lijnen, methode docslim, ik val onsjes per week af, terwijl andere mensen met dit dieet een kilo per week afvallen. Ik doe echt alles wat het dieet mij voorschrijft. Ook geen extra's zodat ik vetblokkers zou moeten nemen., alleen amino zuren van docslim.
May 5, 2015 om 22:37
Nu weeg ik 63 kg wil naar 59 kg. Het is heel vervelend om iedere keer op te letten met eten. Ik woon 7 tot 8 maanden per jaar in Thailand en maak zelf supergezonde vetarme maaltijden. Maar het leven hier is anders dan in Nederland, ik ga hier veel vaker buiten de deur eten voor de gezelligheid en erg lekker. Het Thais eten is calorie rijker dan b.v. Chinees, er wordt wel in ieder gerecht suiker gebruikt.Dus om toch allert te blijven doe ik het 5:2 dieet en wandel ik zo'n 7 km per dag. Maar nu ga ik weer naar Nederland voor 4 maanden en wil blijven wandelen en een beetje aan krachttraining doen. Heeft iemand ervaring met de kettebell ? Nog een vraagje wat kan ik gebruiken voor spieropbouw

May 23, 2015 om 15:41
Hallo allemaal,
Was ik maar nooit aan een dieet begonnen, ik heb mijzelf dik gelijnd, resultaat 123 kilo. En een binge eating disorder er cadeau bij. Ondertussen weeg ik rond de 102 a 103 kilo. Dit met gezond eten en bijna iedere dag in de sportschool. Ik heb bijna 1,5 jaar 6x per week aan spinning en rpm gedaan, nu had het lichaam een andere prikkel nodig dus ben ik vanaf januari bezig met een personal trainer. Met fikse zware oefeningen, ja ook met de kettelbel. Fantastische training, maar belangrijk dat je in het begin de goede begeleiding krijgt. Met de kettelbel kan je heel veel oefeningen doen voor het hele lichaam en er zijn echte trainers voor.
June 10, 2015 om 16:23
Ik doe het eiwit verreikt en koolhydraat arm dieet. het is goed vol te houden, gelukkig. voor mij is dit een manier van leven geworden. door chronische vermoeidheid en ijzerstapelingsziekte gedwongen. sinds mijn aanpassing in voeding voel ik me 100% beter en als bijvangst val ik ongeveer een pond per week af. das misschien niet erg veel maar , aankomen heeft ook 40 jaar geduurd. en in maximaal 5 jaar zal ik op een gezond gewicht zijn, en gewend aan deze manier van eten. zo hoef ik nooit meer te lijnen.
Onbekend
February 25, 2017 om 01:05
Blijvend afvallen is enorm lastig, is mijn ervaring. In het verleden ben ik 60kg afgevallen en helaas zit er nu weer 30kg terug aan. Ik baal hier ontzettend van, maar ben me er ook goed van bewust dat het wel helemaal aan mijzelf ligt. En ik zal er ook zelf wat aan moeten doen nu!
May 31, 2017 om 09:20
Ik ben in 2010 via deze site 13-15kg afgevallen. Woog op mij lichtst 68kg. Uiteindelijk stabiel gebleven rond de 72 kg. Maar toen kwam de eerste zwangerschap. Ik kwam bijna 20kg aan. Daar zijn er 10 nooit meer vanaf gegaan. Toen kwam de 2e zwangerschap. Toen kwam ik rond de 10 kg aan en zijn er 2 blijven hangen. Nu dus rond de 84 kg. Doel is weer terug te gaan naar de 70!
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken

Trefwoorden