Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Dagboek van Monday, December 12, 2016

Pekineesje1 woog op het moment van schrijven 60.50 kg (bmi: 20.21).

MAANDAG 12/12/2016 :
ontbijt : havermoutpap met bio amandelmelk
tussendoor : 1 peer
lunch : jonge slablaadjes, zelfgemaakte knolselder/wortelsalade, 1/2 blikje tonijn, komkommer en rode paprika
tussendoor : 2 clementines
diner : overschot bloemkoolrijst met ui, wortel, rode paprika, quornblokjes en ei
avond : zwarte chocolade

DINSDAG 13/12/2016 :
ontbijt : havermoutpap met bio amandelmelk, 1/2 banaan, lijnzaad en geraspte kokos
tussendoor : 1 peer
lunch : idem als maandag
tussendoor : 2 clementines
diner : puree van 1 zoete aardappel, wortelen en 1/2 bloemkool met wat boter, melk, pezo en nootmuskaat, 1 groenteburger
avond : zwarte chocolade + handje noten

WOENSDAG 14/12/2016 :
ontbijt : havermoutpap met bio amandelmelk
tussendoor : 1 peer
lunch : komkommer, rode paprika, doperwtjes en witte bonen uit blik, 1/2 blikje makreel (in koolzaadolie)
tussendoor : 2 rauwe wortelen
diner : buitenshuis : pasta met groenten en olijven

DONDERDAG 15/12/2016 :
ontbijt met bio amandelmelk, 1/2 banaan, lijnzaad, geraspte kokos en wat walnoten
tussendoor : witte druiven
lunch : idem als woensdag
tussendoor : 1 appel
diner : meergranen afbakbroodjes, seldersalade
avond : wat pindakaas en noten

VRIJDAG 16/12/2016 :
ontbijt : ontbijt met amandelmelk
tussendoor : 1 appel
lunch : magere plattekaas, 1 banaan, noten
tussendoor : 2 clementines
diner : volkorenpasta, tomatensaus, groenten, veggie balletjes, geraspte light kaas

December 12, 2016 om 06:31
Hey Pekineesje,

Inmiddels heb ik alle afleveringen (dat zijn er tot dusverre 5) van dat programma bekeken.
De (6) deelnemers kregen in het begin een boekwerkje mee met daarin voor 3 weken voorbeelden van wat ze konden eten voor ontbijt + lunch + avondeten.
Dat die zus dus nu iedere dag als ontbijt volle yoghurt + noten/zaden/pitten + fruit eet is duidelijk zo'n typisch voorbeeld van slechts 1 onderdeel van 1 ontbijtsuggestie.
En die lijnzaadcrackers werden in een uitzending als voorbeeld gebruikt als onderdeel van een lunch, waarbij ze (degene die de workshop organiseerde) ook soep gemaakt had (ui + courgette + wortel en daarna gepureerd) die de deelnemers gemakkelijk 's morgens konden opwarmen en in een thermoskan mee zouden kunnen nemen.
Ze baseert zich dus eigenlijk helemaal niet op wat er in dat programma wordt voorgeschreven, maar pikt daar enkel dingen uit die haar lekker + gemakkelijk lijken.
Het zal me daarom benieuwen of ze dit lang gaat volhouden, want of ze op deze manier zal afvallen waag ik te betwijfelen.
Ik geloof ook absoluut niet dat ze zich niet heeft gewogen toen ze met dit programma begon, want toen ik vroeg of ze nog steeds 95 kg woog gaf ze aan zich niet meer te wegen. Daarom denk ik dat ze weer zwaarder is geworden.

Ik heb eerder eens het etiket gevraagd + gekregen van wat de bakker als kant en klare mix gebruikt voor dat admiraalsbrood. Behalve die mix bevat dat brood dan nog de nodige tarwe, want het is ½ tarwe + ½ die mix. Hubby heeft naderhand in die bakkerszaak eens een plakje zuurdesembrood geproefd (dat was een nieuw soort brood voor hun), maar dat viel hem toen tegen. Vermoedelijk gebruiken ze daar zo'n kant en klare zuurdesem mix voor en maken ze niet hun eigen zuurdesem cultuur.

Wij zijn de afgelopen paar dagen maar nauwelijks thuis geweest.
Afgelopen vrijdag had ik 's morgens al boodschappen gedaan en bij Aldi weer eens mosselen gekocht. Die waren net als de vorige keer € 4,29 per 2 kilo en hebben ons weer uitstekend gesmaakt. Ik ben blij dat ik die mosselen bij Aldi eerder 'opeens' zag en ze, ondanks dat er niets over het formaat op de verpakking stond, toen toch heb gekocht.

Groetjes, Barkie
December 12, 2016 om 09:52
Hey Pekineesje,

Zodra die zus zelf moet gaan nadenken dan gaat het gewoon fout.
Welke producten bijvoorbeeld eiwitrijk zijn, of juist koolhydraatrijk, weet ze gewoon niet.
Ze zou daarom het beste een voorgeschreven menuplan moeten hebben voor een aantal weken en dan meteen vegetarisch. Op die manier zou ze in ieder geval gevarieerder eten.
Zo kozen dochter + schoonzoon eerder bewust voor Sonja Bakker, want dan hoefden ze niet zelf na te denken. Er zijn genoeg mensen die dat juist gemakkelijk(er) vinden, terwijl ik daar dan weer niets van moet hebben.
Ik weet natuurlijk uit eigen ervaring, mede vanwege die FFL club, dat mensen heel verschillende omgaan met dezelfde dieetmethode. Alle leden van die club aten anders, want: vegetarisch, alleen vis, alleen vlees, geen kaas. Zo zul je dat bij VZL ook hebben.
Wat ik zelf altijd gemist heb is de minimale/maximale hoeveelheden per voedselgroep die je per dag zou moeten/mogen eten, want sommige voedingstoffen/vitaminen/mineralen heb je dagelijks in bepaalde hoeveelheden nodig en met andere moet je weer opletten.
Nu met die Voedingspiramide heb ik tenminste een richtlijn, want als ik me daar dan aan houd dan heb ik in ieder geen supplementen nodig vanwege eventuele tekorten als gevolg van mijn eetpatroon.

Hubby vind het echte zuurdesembrood juist erg lekker, dus voor hem was het jammer dat het zuurdesembrood van 'onze' bakker hem niet smaakte.
Dat zwarte pompernikkelbrood zegt me niets, maar ik houd niet van zuur brood en ook niet van zoet brood. Wat ik wel eens lekker vind is dat speciale stokbrood (zoals bijvoorbeeld met kaas en ui), maar vooral voor op een feestje en dan uit de oven..

Ik ben blij dat we hier af en toe thuis mosselen eten, want de keuze aan vis hier in de buurt is gewoon erg beperkt (of veel te duur). Makreel is ook zo'n voorbeeld van een bijzonder goedkope vis, maar dan alleen als je een hele makreel koopt en die zelf fileert.
Daarnaast koop ik blikjes met tonijnstukken in water en bij Aldi die diepvries garnalen.
Die soorten vis eet ik tegenwoordig thuis en buitenshuis eet ik dan wel andere soorten.
Ik ben er destijds echt van geschrokken dat supermarkten veel soorten vis als verse vis verkochten, terwijl het dan om bevroren + ontdooide vis bleek te gaan. Die is dus niet geschikt om thuis weer in te vriezen. Ik ben blij dat dit tegenwoordig duidelijk op het etiket wordt aangegeven, want tot voor kort stond daar niets over vermeld.

Een eetstoornis werd altijd vooral gezien als iets voor vrouwen. Mannen zouden eerder kiezen voor drank en/of drugs. Ik vond het daarom wel prettig om te zien dat er zowel vrouwen of mannen in dat programma zaten. En ook in dat programma 'Hoe word ik 100?' zijn de deelnemers verdeeld, want 3 vrouwen + 3 mannen. Dat iemand te dik wordt door verkeerd te eten en/of te weinig te bewegen is natuurlijk ook niet typisch vrouwelijk of mannelijk.

Dat tv programma Ready Steady Cook ken ik niet, maar ik kijk eigenlijk nooit naar de BBC. Afgelopen periode zijn er op 24Kitchen wel een paar leuke programma's geweest, maar op dit moment zijn het vooral kerstprogramma's. En die interesseren me dus absoluut niet.
Afgelopen vrijdag heb ik bij AH trouwens iets nieuws gekocht, want volkoren quinoa van Hollandse bodem. Dat gaan we deze week eens uitproberen.
Welke soort quinoa gebruik jij altijd?

Groetjes, Barkie
Onbekend
December 12, 2016 om 10:40
Ik eet ook altijd in de avond pure choco. Zo lekker!
December 13, 2016 om 03:10
Hey Pekineesje,

Die zus weet echt niets van voeding hoor. Eerder dacht ze dat ze als vegetariër niet dik kon worden, want de vegetariërs die ze kende waren allemaal slank. Maar die gebruikten dan ook zeker niet 1 kilo kaas per week, zoals mijn zus.
Het nadeel van dagmenu's is dat ze geschreven moeten zijn op het seizoen. Dat boek van Sonja gaat over 8 weken, maar op welke weken van het jaar die zijn gebaseerd dat staat nergens vermeld. Zij kan dus soorten groenten en fruit op het menu hebben staan die op dat moment nauwelijks (of enkel heel duur) in de supermarkten liggen en dan misschien ook nog eens uit verweggiestan komen.
Maar zoiets zou voor mijn zus dus ideaal zijn.

Ik wil niet wachten op klachten en bloedonderzoek laat je toch ook niet iedere week doen.
Want wanneer was jouw laatste bloedonderzoek? En toen was het toch ook nog eens een zeer beperkt onderzoek? Enkel vitamine D, B12 en magnesium?

Wat mijn zus overigens wel heeft begrepen is dat die vleesvervangers absoluut niet bedoeld zijn om de eiwitten uit het vlees te vervangen, want dat ze vaak vooral veel koolhydraten bevatten en nauwelijks eiwitten. Daar is ze toen wel behoorlijk van geschrokken en die koopt ze nu ook niet meer. Maar ze weet ook nu absoluut niet hoeveel ze overal van eet (eiwitten, koolhydraten, vetten) en hoeveel kcal dat in totaal is.

Ik was ook enigszins verrast, want over anorexia bij mannen hoor je nauwelijks.
Het is uiteraard zo dat iedereen zelf rekening moet houden met wat en hoeveel zij/hij wel of niet zal eten. Schoonzoon is nu behoorlijk afgevallen en de laatste keer hoorde ik hem zeggen dat hij geen toetje hoefde, want dat betreffende toetje (op verzoek van kleindochter was dat chocolademousse) vond hij niet de kcal waard.

Eerder had ik de quinoa van Lassie, eerst de witte en naderhand de 3 kleuren mix, en de laatste keer de 2 kleuren mix (witte + zwarte) van Aldi. Met hard blijven hebben we geen probleem, maar hubby kookt de quinoa ook langer dan er op de verpakking staat.
Dit naar aanleiding van een commentaar dat ik eens ergens las.
Even geleden heb ik dan eens bij Jumbo de biologische (witte) quinoa gekocht, maar die verpakking is nog dicht. Dat er nu quinoa in Nederland wordt gekweekt vind ik erg prettig. Nu de vraag naar quinoa zo groot is geworden ben ik bang dat de kwaliteit van de quinoa uit het buitenland rap minder gaat worden, doordat ze aanpassingen gaan doen om het sneller te laten groeien. Dan heb ik meer vertrouwen in een Nederlands product.
Dat het nu om volkoren quinoa gaat verbaasde mij overigens wel, want dat doet vermoeden dat die andere soorten dat blijkbaar niet zijn?

Groetjes, Barkie
December 13, 2016 om 08:17
Hoi Pekineesje,

In het verleden (halverwege of eind jaren '80) heb ik eens 2 jaar vegetarisch gegeten en bezocht ik wel eens zo'n gezondheidswinkel of natuurwinkel. Daar zag ik dan vooral slanke bleke mensen met alternatieve kleding (geitenwollen sokken).
De gedachte dat je als vegetariër niet dik zou worden had dáár vermoedelijk mee te maken + met het feit dat iemand die vegetarisch ging eten zich sowieso meer bezig zou houden met gezond eten/leven.
Maar inderdaad zijn er genoeg vegetarische producten waar je dik van kunt worden.
Tegenwoordig zijn het vooral de koolhydraten die hier de schuld van krijgen.

Krampen hebben inderdaad vaak te maken met een tekort aan magnesium en magnesium krijg ik voldoende binnen door het advies dagelijks 25 gram noten/zaden/pitten te eten.

Mijn zus moest op dat moment eiwitrijk/koolhydraatarm eten van haar personal trainer, dus toen wees ik haar eens op wat zij dan at aan vleesvervangers. Welke soort(en) vleesvervangers ze at weet ik overigens niet. Waar het om gaat is dat jij je er terdege van bewust bent van wat je eet, terwijl die zus dat absoluut niet is.
VZL schrijft volgens mij alleen iets over calorierestrictie, maar niet over hoe je de calorieën zou moeten verdelen over eiwitten - koolhydraten - vetten. Toch eigenlijk wel apart dat Kris daar helemaal niets over schrijft, maar blijkbaar heeft hij daar dan ook geen onderzoek naar gedaan. In hoeverre dit een rol zou kunnen spelen weet ik natuurlijk niet.

Ik was die keer verbaasd over de reden waarom schoonzoon die chocolademousse niet at, want voor mij was het nieuw dat hij daarbij dan rekening hield met het aantal kcal.
Of hij daar ook bij andere producten rekening mee houdt is mij dan weer niet bekend.

Vandaar dat ik verbaasd was over het feit dat er bij deze quinoa duidelijk op de verpakking staat dat het om volkoren quinoa gaat.
Op de site van Ekoplaza lees ik >> Eindelijk! 100% biologische quinoa van Nederlandse bodem. Deze volkoren quinoa van Lola Quinoa is ontwikkeld in samenwerking met de Wageningen Universiteit. Normaal gesproken is quinoa niet volkoren, de gewone quinoa wordt namelijk ontdaan van het natuurlijke vlies wat er omheen zit. Goed nieuws dus! Geniet van deze vezelrijk, smaakvolle quinoa. <<
Voor mij was dit ook compleet nieuw hoor. Ik heb die quinoa dan zelf bij AH gekocht.

Ik zag gisteren op de webwinkel van Jumbo trouwens iets aparts staan, want 'Jumbo Bloemkool Couscous Groente Variatie'. Het gaat daarbij om fijngesneden bloemkool.
Jumbo springt duidelijk in op de hype om rijst te vervangen door bloemkool.
De prijs liegt er trouwens niet om, want zo'n bakje met 200 gram moet dan € 1,19 kosten.
Aangezien Jumbo zakken met enkel bloemkool roosjes verkoopt is het voor hun natuurlijk een lucratief handeltje om zo ook nog eens geld te vangen voor de stronken :DD:

Groetjes, Barkie
December 13, 2016 om 11:40
Hey Pekineesje,

Dat supermarkten tegenwoordig een ruime sortering biologische producten verkopen juich ik uiteraard toe, want hier in de buurt kan ik enkel laten bezorgen door de natuurvoedingswinkel. Dat is weliswaar gratis, maar dan moet ik voor minimaal € 30,00 bestellen. En sommige producten, zoals bouillonblokjes zonder zout, verkoopt hij enkel in grotere hoeveelheden. Daarom ben ik blij dat er in de stad waar schoonmoeder in dat tehuis zit een Ekoplaza is. Want voor bepaalde producten kan ik nog steeds niet terecht bij Jumbo en/of AH.

Ik ben juist blij met de richtlijnen/aanbevelingen van De Voedingspiramide, zodat ik me zelf niet druk hoef te maken over de juiste verdeling en ook niet over het slikken van eventuele supplementen. Ik weeg ook niets af hoor, behalve als dat voor een recept nodig is.
En mijn lichaam vertelt me wel of ik genoeg, te weinig of te veel heb gegeten ;)

Schoonzoon gaf die keer inderdaad aan dat als er chocolade ijs was geweest hij dat wel had genomen. Het was ook voor het eerst dat ik hem weer zag nadat hij behoorlijk was afgevallen, maar misschien dat ik hem aankomende vrijdag eens ga vragen op wat voor manier hij het deze keer heeft aangepakt.

Die volkoren quinoa hoeft niet gespoeld te worden, dat staat duidelijk op de verpakking.
De biologische quinoa van Jumbo dan wel weer. Omdat beide verpakkingen nog dicht zitten proberen we vanavond dus eerst die volkoren quinoa eens uit.

Ik vind programma's over eten leuker dan kookprogramma's.
Op 24Kitchen is afgelopen zondag een nieuw programma gestart; 24Kitchen Aan Tafel:
>> 24Kitchen Aan Tafel informeert je over alles wat er speelt op het gebied van eten, drinken en kooktrends en bespreekt tegelijkertijd alle zin en onzin waar het gaat om voedsel. <<

Stronken van bloemkool en broccoli worden hier uiteraard ook altijd verwerkt, maar dan meestal als soepgroenten. Ik eet zelf juist rijst, of quinoa, vanwege het belang van complexe koolhydraten, dus dan ga ik die zeker niet vervangen door bloemkool.
Jij hebt al havermout + zoete aardappel en beide behoren tot dezelfde groep als rijst en quinoa.

Groetjes, Barkie
December 14, 2016 om 08:37
Hoi Pekineesje,

Over het wassen van quinoa lees ik
>> Quinoa-zaad is bedekt met een giftige, bittere stof: Saponin (die het gewas een natuurlijke bescherming geeft tegen aantasting door insecten en bijzonder geschikt maakt voor biologische teelt). Quinoa zaad moet daarom voor gebruik altijd grondig gespoeld worden (tenzij op de verpakking vermeld wordt dat het niet nodig is) <<
Op de site van Lola en op de verpakking staat >> 12 minuten koken in de pan en klaar. Zonder wassen of afgieten. <<
Gisteravond hebben we deze variant dus gegeten en dat is ons allebei prima bevallen. Voor wat betreft smaak proefden we geen verschil met de andere soorten quinoa, maar daar was het me ook absoluut niet om te doen. Het geeft me gewoon een goed gevoel te weten dat het een Nederlands product betreft en dat zowel biologisch als volkoren 'beschermde' keurmerken zijn. Om de prijs hoef je het zeker niet te laten, want het kost (bij AH) € 8,54 per kilo, waardoor het meteen de goedkoopste quinoa blijkt te zijn, want alle andere soorten kosten meer. Dat zal dan vast te maken hebben met het feit dat het product uit Nederland komt, want geen (dure) transportkosten.

Op 24Kitchen is, onder andere, het programma "De Streken van Wim" (Wim Ballieu; een Vlaamse kok). Die Wim maakt in dat programma typisch Vlaamse gerechten, maar dan met producten uit Nederland. Onlangs was er een aflevering waarin Wim mosterd ging kopen bij Abrahams Mosterdmakerij, die zit hier in de buurt, waar hubby en ik ook mosterd kopen. Dat vond ik bijzonder leuk om te zien. In hoeverre is die Wim bij jullie bekend?
Andere koks die ik leuk vind om bezig te zien zijn Jeroen Meus en Nigella Lawson.

Dat je van een hele bloemkool veel rijst heb geloof ik meteen, want een grote bloemkool is toch al gauw een kilo. Maar wij vinden het zonde om rijst of puree te maken van de roosjes, dus die eten we als roosjes. Vanavond ga ik de stronk dan meteen gebruiken en eerst malen, zodat we die als 'rijst' kunnen eten :DD:

Hokkaido pompoen is een speciaal soort pompoen hoor, want die (biologische) oranje pompoen die hier in de buurt wordt gekweekt is een gewone oranje pompoen. Die vinden hubby en ik allebei niet lekker. Ik weet inmiddels ook dat die soort gebruikt wordt in diepvries blokjes en daarom koop ik die niet meer.

Alleen maar aardappelen? Dat zou ik dus absoluut niet volhouden.
Hoewel je diverse soorten aardappelen hebt lijkt me zo'n dieet toch behoorlijk snel te gaan vervelen. Dat zijn bloedwaarden prima waren zegt me op zich niet veel, want slikte hij wel of geen supplementen?

Groetjes, Barkie
December 14, 2016 om 11:01
Hey Pekineesje,

Bij de soorten quinoa die ik heb staat juist wel op de verpakking of je die moet spoelen.
Omdat zowel AH als Jumbo meerdere soorten quinoa verkopen kon ik mooi online bij beide supermarkten de prijzen per kilo al vergelijken. Ik moet zeggen dat ik blij verrast was te zien dat die Lola biologische volkoren quinoa als goedkoopste uit de bus kwam, op de voet gevolgd door de biologische quinoa van Jumbo.
De enige keer dat ik te maken kreeg met uitverkochte quinoa lag het niet aan de supermarkt(en), maar aan Lassie. De vraag naar quinoa was toen namelijk dusdanig groot geworden dat die simpelweg niet meer geleverd kon worden. Vandaar dus ook dat ik wat bang ben geworden voor gemanipuleer in die landen, om de quinoa sneller te doen laten groeien.

Rudolph van Veen geniet altijd zo leuk van alles wat hij maakt, net zoals Nigella Lawson.
Jamie Oliver vind ik ook niets en die andere personen die ken ik volgens mij niet.

Aan zo'n artikel heb je dus eigenlijk niet veel. Dat hij afviel met alleen (gekookte) aardappelen eten geloof ik meteen, maar ik zou dus ook graag weten wat hij dan verder allemaal heeft gedaan. Vooral voor wat betreft het slikken van supplementen, want sommige vitaminen heb je gewoon dagelijks nodig. Als je een bepaalde dieetmethode gaat volgen dan wordt er ook altijd aangegeven in hoeverre je iets zou moeten slikken om tekorten te voorkomen. Dat mensen dit dan veelal dan niet doen is wat anders.

Als je de volgende dag bij de lunch eens een restant eet van de maaltijd van de vorige dag dan noem ik dat niet eenzijdig. Zo'n maaltijd bestaat dan al vaak uit meerdere producten en je doet dat maar af en toe.
Hubby en ik hebben diverse gerechten die we erg lekker vinden, maar een echt lievelingsgerecht? En dan gedurende x-weken en alleen maar dat gerecht?
>> Maar na een week konden ze het niet meer zien of ruiken. <<
Het lijkt me dan wel een leuk onderwerp voor een onderzoek of het ook een goede methode is om van een verslaving (aan chips of chocolade of ijs) af te geraken :DD:

Groetjes, Barkie
December 15, 2016 om 06:02
Hey Pekineesje,

Bij Jamie Oliver valt me op dat hij absoluut niet moeilijk doet als er iets aangebrand lijkt te zijn. Zo verwijdert hij de zwarte stukjes bijvoorbeeld ook niet uit die geroosterde paprika's in pot, terwijl Rudolph van Veen dat dan weer wel doet en dan ook meteen uitlegt waarom hij dat dan doet.
Er zijn bij 24Kitchen diverse mensen die ik niet graag bezig zie en in hoeverre die dan echt als kok werkzaam zijn weet ik niet altijd of boeit me niet.
Van mij hoeft een programma ook helemaal niet over een bepaalde (di)eetmethode te gaan, maar bij een kookprogramma dan wel graag een maaltijd met ingrediënten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Je moet dan wel de hele dag alleen maar borrelnootjes of chips eten natuurlijk, want dan is het vergelijkbaar met die test :DD:

Met hokkaido pompoen bewaren heb ik geen problemen, maar met flespompoenen doe ik dat zelf liever niet meer.

Mooi dat E weer naar de psychologe gaat en nu maar hopen dat hij daar enigszins tevreden over gaat zijn.
Gisteren had E wat anders dat jullie 's avonds buitenshuis hebben gegeten?

Wij gaan vanavond weer aan de bietjes en deze keer met volkoren spelt couscous.
Eens kijken hoe ons dat zal bevallen, want met couscous heb ik nauwelijks, of geen, ervaring.

Groetjes, Barkie
December 15, 2016 om 09:30
Hey Pekineesje,

Jamie heeft verschillende soorten programma's en daarin kookt hij duidelijk ook op heel verschillende manieren. Bij zijn programma Jamie's 15 Minute Meals is hij veel nonchalanter dan bij de andere programma's, want dan moet alles supersnel.

Ik kan me die kritiek van diëtisten op dat glutenvrij eten van koning Filip absoluut niet voorstellen. Aan vezels hoeft Filip namelijk niets te missen, want die zitten ook in glutenvrije granen (amaranth, boekweit, gierst, quinoa, rijst) en in groenten en fruit.
Mensen die koolhydraatarm eten zijn duidelijk veel slechter af, want die eten helemaal geen granen, alleen koolhydraatarme groenten en maar nauwelijks fruit.
Ik vermoed dus dat er veel meer aan de hand is dat die diëtisten zo reageerden.

Omdat ik wel eens kijk in hoeverre er nieuwe producten in de supermarkt(en) liggen viel mijn oog bij AH eens op volkoren spelt couscous. Hoe het bereid moet worden weet ik wel, dat staat op de verpakking.
Wat ik bedoelde met of het me zal bevallen heeft niets te maken met de smaak hoor, daar stel ik me weinig van voor, maar met de structuur van de korrels.

Groetjes, Barkie

December 15, 2016 om 12:17
PS
Ik heb even gegoogled op koning Filip en zijn dieet, maar mij is niet meer duidelijk wat koning Filip nu echt doet. Er wordt gesproken over glutenvrij eten en over het afweren van alle graanproducten, hetgeen natuurlijk niet hetzelfde is. Geen graanproducten gaat namelijk veel verder en heeft duidelijk invloed op het missen van bepaalde vitaminen/mineralen
December 16, 2016 om 05:37
Hoi Pekineesje,

Gisteravond zapte ik naar 24Kitchen, waar op dat moment het programma Junior MasterChef Australia bezig was. Juist toen de jury bezig ging met het beoordelen van de 3 gangen diners van 4 teams met elk 4 kinderen. Dat vond ik wel leuk om te zien, want je zag dus de gemaakte gerechten + kreeg te horen wat het dan was. De stress van het koken hebben we dus niet gezien.

Het kan best zijn dat de koning glutenvrij wil eten en dan maar gemakshalve helemaal geen graanproducten meer neemt. Maar ik ga ervan uit dat zijn gezondheid wel goed in de gaten gehouden wordt, dus dat hij wel supplementen zal slikken.
Onze koning en koningin zijn inderdaad heel andere type mensen dan die van jullie, want ik vind jullie koning ook maar een stijve hark ;)

Op zich vind ik het prima hoor als diëtisten kritiek leveren, want sommige dieetmethodes en dieethypes zijn echt niet gezond te noemen. Zoals je weet kijk ik ook altijd bij dingen als (dure) superfoods in hoeverre die dan echt gezond zijn, gezonder dan normale (goedkopere) alternatieven en of er ook negatieve berichten over zijn. Denk maar aan lijnzaad, dat is op zich gezond. Maar aangezien lijnzaad cyanogenen bevat, net zoals vlierbessen, bittere amandelen en cassave, moet je hier toch ook weer mee oppassen.
En bij veel dieetmethodes is het zo dat als er voedingsstoffen ontbreken in dat dieet je het advies krijgt supplementen te slikken. Bij VZL is dat ook zo, maar wie van de volgers slikt dan braaf de geadviseerde supplementen of bekijkt zelf in hoeverre dit voor hem of haar nodig is?

De couscous is ons allebei prima bevallen. Het ging inderdaad om volkoren spelt couscous, terwijl couscous normaal gesproken wordt gemaakt van grof gemalen gries van durumtarwe en zowel volkoren als niet volkoren kan zijn.
Ik was toen eens op zoek naar alternatieven voor rijst, om af te wisselen, maar wilde geen product gemaakt van tarwe.
Hubby heeft gewoon de instructies opgevolgd. Hij kent (reguliere) couscous vanuit het verleden, dus wist wel hoe dat er uit moest gaan zien. De korrels zijn voor wat betreft grootte te vergelijken met quinoa, dus iets kleiner dan rijst, en veel kleiner dan tarly (dat zijn namelijk grotere + tarwe korrels).
De smaak was trouwens ook prima (oordeel van hubby), maar dan moet je het dus wel apart proeven en weten hoe (reguliere) couscous smaakt.
Ik ben hier wel blij mee hoor, want deze week dus 2 nieuwe producten waar we allebei erg tevreden over blijken te zijn.

Wij gaan zo naar het westen; eerst naar schoonmoeder en daarna avondeten bij dochter + schoonzoon + kleindochter. Wat we de rest van het weekend dan gaan doen zien we nog wel, want daar hebben we het nog niet over gehad. Morgenavond is hier in het Dorpshuis wat te doen, maar dat heeft te maken met kerst, dus daar gaan we vermoedelijk niet heen.

Groetjes en een prettig weekend,

Barkie
December 17, 2016 om 06:25
Hoi Pekineesje,

Ik kijk dus ook nooit naar die MasterChef toestanden, maar dat stukje dat we zagen vond ik wel eens leuk om te zien. Dit mede omdat daar een paar gerechten waren bereid met hal(l)oumi en hubby dit niet bleek te kennen. Hij ging op zoek op Internet en kwam er toen achter dat het om een geitenkaas gaat, gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenmelk, die minder zout zou zijn dan feta. Ik had juist verwacht dat het een erg zoute kaas zou gaan. Gisteren hebben we bij de Turkse supermarkt een stukje Hellim (de Turkse variant) gekocht, die bleek vegetarisch gestremd, om eens te gaan verwerken in de 'preischotel met geitenkaas'.

Klopt helemaal wat je stelt over de Belgische en Nederlandse koningshuizen.

Juist; jij kocht eerst wat VZL adviseerde en bent daar dan vervolgens, bewust, mee gestopt. Niet iedereen gaat daar zo mee om.
Ik heb zelf bij FFL duidelijk gezien hoe de diverse leden verschillend omgingen met de richtlijnen/adviezen en dat zal bij alle dieetmethodes wel zo zijn.

Het is dat er hier nog een pak tarly/ebly stond, maar als dat op is koop ik het ook niet meer. Ik vind tarwe nu ook weer niet zo slecht dat ik het absoluut niet meer wil eten en eet het daarom liever op dan dat ik het weggooi, want dát gaat me dus duidelijk weer te ver.

Dochter had 2 pannen soep gemaakt, maar in beide soorten soep zat vlees. Ik heb dan gekozen voor de (gepureerde) vers gemaakte tomatensoep, want daar had ze pas balletjes aan toegevoegd bij het opwarmen. Die balletjes heb ik vakkundig 'omzeild'.
Daarna had ze pannenkoeken (tarwemelk, halfvolle melk, eieren), waarvan het merendeel neutraal en een paar met meegebakken spek. Toetje bestond uit 2 soorten ijs, beide met de nodige chocolade, die hubby samen met kleindochter had gekocht.
Gelukkig had ik zelf wat bij en ook bij de Turkse supermarkt had ik nog wat gekocht.
Wat wel leuk was is dat 2 van hubby's zoons (de oudste + de jongste) er dan ook waren en de oudste met zijn vrouw + hun 8 maanden oude zoontje.

Ik heb nog helemaal niet nagedacht over wat we gaan eten met de kerstdagen, maar in ieder geval worden het maaltijden waarvan we al bij voorbaat weten dat we die lekker vinden, omdat we die wel vaker eten. Ik ga niet speciaal een nieuw recept of nieuw product uitproberen op die dagen, met de kans dat we niet lekker gaan eten. Dat bewaar ik wel voor andere dagen.

Hoe was het bezoek van E aan de psycholoog? Of is dat nog niet ter sprake gekomen?

Groetjes, Barkie
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan