Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Dagboek van Monday, December 19, 2016

Pekineesje1 woog op het moment van schrijven 60.50 kg (bmi: 20.21).

MAANDAG 19/12/2016 :
ontbijt : havermoutpap met bio havermelk, 1 kleine banaan, lijnzaad en geraspte kokos
tussendoor : 1 peer
lunch : quinoasalade
tussendoor : 1 appel
diner : pompoenstoofpotje (flessenpompoen, prei, tomaten, veggie balletjes)
avond : zwarte chocolade, handje noten

DINSDAG 20/12/2016 :
ontbijt : havermoutpap met bio havermelk
tussendoor : 1 peer
lunch : pompoensoep, plattekaas met verse frambozen
tussendoor : 1 appel
diner : zilvervliesrijst, groenten, groenteloempia
avond : zwarte chocolade met hazelnoten

WOENSDAG 21/12/2016 :
ontbijt : havermoutpap met bio havermelk, handje noten
tussendoor : stukje rijsttaart (jarige collega)
lunch : erwtensoep
tussendoor : magere plattekaas met verse frambozen
diner : overschot rijst met groenten, 1 notenburger
avond : zwarte chocolade met hazelnoten

DONDERDAG 22/12/2016 :
ontbijt : havermoutpap met bio havermelk, 1 banaan, lijnzaad, geraspte kokos
tussendoor : 1 appel
lunch : buitenshuis met de collega's : gebakken zalm met warme groentjes en choronsaus
diner : meergranen afbakbroodjes

December 19, 2016 om 06:23
Hey Pekineesje

Hellim is de Turkse benaming voor hal(l)oumi. Zo zie je dat ook bij tofu en tahoe, want tofu is de Japanse benaming en tahoe de Indisch benaming voor exact hetzelfde product, en bij veel kruiden (kurkuma = geelwortelpoeder of ketoembar = koriander).
Vanavond gaan we die hellim uittesten bij een gerecht waar we normaal gesproken Turkse geitenkaas voor gebruiken, dus dan kunnen we het meteen goed met elkaar vergelijken.

Uiteraard heb je gelijk voor wat betreft vlees/vis, maar ik bedoelde het anders.
Bij VZL wordt, bijvoorbeeld, ook duidelijk gesproken over calorie-restrictie en bij FFL over 1x per 2 weken een 'levend voedsel dag'. Meer dus of, en in hoeverre, de volgers van een dieetmethode de overige richtlijnen/adviezen wel of niet opvolgen.

Op deze manier hebben we vrijdag de hele familie van hubby, degenen die in Nederland wonen tenminste, dus gezien, want eerder op de dag zijn we bij zijn moeder in het tehuis op bezoek geweest.
De andere soep was een bonensoep, waarbij wat suddervlees was meegekookt en waar naderhand dan nog schijfjes rookworst aan waren toegevoegd. Die soep was daarom helemaal geen optie voor mij.

Ai; dat E naar de zelfmoordlijn heeft gebeld vind ik wel echt schrikken hoor, want dan moet hij er wel heel slecht aan toe zijn :(
Heeft hij dat trouwens ook aan die psychologe verteld? Want dan zou ik namelijk verwachten dat ze hem wel antidepressiva zou voorschrijven of zo.

Op het journaal zag ik al dat het zaterdag behoorlijk druk was geweest overal en dat dit op zondag ook weer het geval zou worden. Ik vraag me dan af in hoeverre mensen zich nog beseffen wat de betekenis is van Kerstmis. Mensen trappen, zo te zien en te horen, weer massaal in wat de tv-commercials, (kook)programma's, supermarkten en detaillisten ons willen doen geloven. Hubby en ik doen daar duidelijk niet (meer) aan mee...

Smaken verschillen, maar dat is algemeen bekend ;)
De kunst is dan, vooral voor de gezamenlijke maaltijd, recepten te kiezen/gerechten te maken die bij allebei in de smaak vallen.

Groetjes, Barkie
December 19, 2016 om 11:56
Hey Pekineesje,

Hubby heeft vorige week het een en ander over hal(l)oumi opgezocht op Internet en ik laat hem gewoon doen wat hij zelf wil. De geitenkaas die wij normaal gesproken gebruiken smelt namelijk ook niet echt.

Kris heeft het in zijn boek niet (alleen) over mensen met overgewicht die aan calorierestrictie zouden moeten doen, maar dat je standaard ± 500 kcal minder zou moeten eten dan het aantal kcal dat je verbruikt omdat dit gezonder zou zijn.
Ook FFL zegt niets over je gewicht bij die 'levend voedsel dag'.
Bij beide methodes wordt toch ook 'geclaimed' dat het niet om een dieetmethode gaat, maar om een methode om gezond ouder te worden en/of gezond te eten?
Uiteraard speelt een gezond gewicht hebben ook een rol, maar daar wordt bij beide methodes niet echt aandacht aan geschonken.

Bonensoep kan lekker zijn; liever niet alleen met bonen, maar dan ook met (de nodige) groenten. In die bonensoep van dochter zaten alleen bonen + vlees.

Veel tijd hebben in het weekend kan betekenen dat ze verder weinig of niets hebben en/of dat ze het leuk vinden om te koken/bakken. Zowel het alleen als het samen wonen heeft zowel voor- als nadelen. Jij zit nu natuurlijk in een heel vervelende situatie, want met E als partner heb je op dit moment duidelijk meer lasten dan lusten.

Klopt helemaal hoor, maar het is wel duidelijk een schreeuw van E om aandacht.
En zie er dan maar eens achter te komen om welke aandacht hij schreeuwt.
Praten over een verlies, over een lichamelijk probleem, het niet hebben van een zinvolle en/of betaalde baan kan dan allemaal wel, maar daar dan iets aan doen is niet altijd mogelijk en ik zie accepteren van de situatie daarbij ook als 'iets doen'.

Mij maakt het op zich niets uit hoor wat mensen met de kerstdagen doen, want voor al die luxe en/of extra's betalen ze zelf. Daar hebben ze mij dus ook niet mee. Dat er veel voedsel weggegooid zal worden, want mensen kopen liever te veel dan te weinig, vind ik aan de ene kant hun eigen probleem (zij hebben er zelf voor betaald), maar aan de andere kant vind ik het weggooien van voedsel vaak niet kunnen vanwege het feit dat er nog genoeg mensen zijn die, niet alleen met de kerstdagen, weinig tot niets te eten zullen hebben.

Als ik schrik heb om een nieuw recept te maken dan doe ik dat tegenwoordig sowieso al niet meer. Dan zoek ik wel naar een ander recept.
Eerder (toen ik nog alleen woonde) heb ik, bijvoorbeeld, eens het nodige geëxperimenteerd met zowel pompoen als met aubergine, maar de pompoen is gebleven en de aubergine komt er niet meer in. De enige pompoen die ik met schil gebruik is de hokkaido pompoen en andere soorten pompoenen schil ik. Dit is mede omdat de hokkaido pompoen altijd biologisch is (en we met schil ook lekker vinden) en de andere soorten zijn dat niet of niet altijd.

Gisteravond zag ik tijdens het zappen trouwens een programma van Jamie Oliver, waarin hij heel rustig antwoord gaf op diverse, eerder al, aan hem gestelde vragen. Zo zie ik Jamie Oliver liever, want nu ging het duidelijk om kwaliteit in plaats van om snelheid.

Groetjes, Barkie
December 20, 2016 om 06:03
Hey Pekineesje,

De hellim is ons prima bevallen. Hubby had gisteren hetzelfde als eerder gedaan, dus de kaas fijngesneden en deze pas toegevoegd toen de preischotel in de oven ging.
Door de kaas bewust alleen bovenop te leggen waren alle stukjes wat gekleurd aan de bovenkant, terwijl de rest van de kaas duidelijk zachter was geworden. Zowel structuur als smaak waren prima en de kaas was absoluut niet zout. Wat mij naderhand opviel (ik bekeek de verpakking nog eens even goed) is dat die hellim een puur koemelkse kaas is. Hal(l)oumi is normaal gesproken namelijk een mengsel van geiten- en schapenmelk, waar dan eventueel nog koemelk aan toegevoegd is (zoals bij de varianten die Jumbo en AH verkopen), waardoor de kaas beter zou smelten. Daar had ik vrijdag even niet op gelet, want ik keek bij die Turkse supermarkt vooral naar het soort stremsel en naar de prijs.
Op zich maakt het soort melk me niet uit hoor, maar dit had ik even niet verwacht.

Waar het mij bij VZL/FFL om ging/gaat is dat iedereen anders met een (di)eetmethode om kan gaan. Zolang niet bekend is wat jullie koning nu precies wel of niet doet kun je dus ook absoluut niet weten in hoeverre hij wel of niet gezond bezig zou zijn. Ik vraag me dan af waar die kritiek van de diëtisten dan precies op is gebaseerd, want dat is mij niet duidelijk geworden uit de diverse online (kranten)artikelen.

In hoeverre je in een relatie rekening houdt met elkaar verschilt per relatie en per situatie.
Dat is een keuze die ieder stel voor zichzelf moet maken. Maar zoals E nu op mij overkomt draait het nu vooral om wat E wel of niet wil en jij moet je maar schikken.
Die opmerking van E over niemand meer hebben slaat duidelijk nergens op en vind ik richting jou zelfs behoorlijk onbeschoft.

Hoe jij over dat soort dingen denkt weet ik wel hoor, maar ik stoor me af en toe, de ene keer wat meer dan de andere keer, aan dit soort dingen.

Wij eten vanavond een nieuw gerecht, met allemaal bekende ingrediënten. Dat gerecht heb ik gekozen vanwege de boerenkool. Zowel hubby als ik kennen boerenkool alleen als stamppot boerenkool en dat eten we hier nooit. De verhoudingen ga ik wel wat aanpassen, want 140 gram (voor 4 personen) vind ik nergens op slaan.

Groetjes, Barkie
December 21, 2016 om 07:55
Hoi Pekineesje,

Uiteraard ben ik het dáár mee eens (alleen glutenvrij indien intolerantie), maar als niet duidelijk is wat de koning precies wel of niet eet vind ik die reactie van de diëtisten nergens op slaan.

Ik snapte dus ook wel wat E daarmee bedoelde, maar hij moet er ook aan denken hoe zo'n opmerking bij jou over kan komen.

Het ligt ook maar net aan mijn bui hoor hoe ik daar dan over denk of dat ik me er aan stoor.

Ik heb inderdaad nooit boerenkool zien staan in jouw dagboek, maar wist niet waar dit dan aan lag.
Ons is de maaltijd in ieder geval prima bevallen, dus die mag (met nog enkele aanpassingen) in de map :)

Werk ze nog even en groetjes,

Barkie
December 22, 2016 om 09:13
Hey Pekineesje,

Ik zag in mijn eigen dagboek dat we hier vorig jaar (in april) een keer 'boerenkoolsoep' hebben gegeten, maar voor de rest dus geen gerechten met boerenkool.
In Nederland is het een heel gewone groente, die in ieder geval vroeger, vooral als stamppot boerenkool werd gegeten. Tegenwoordig valt boerenkool onder de superfoods en (mede) daarom zullen er inmiddels wel veel meer recepten met boerenkool zijn.
Het is dus niet vanwege dat superfoods dat wij nu weer eens boerenkool hebben gegeten, maar vanwege de afwisseling + vanwege het feit dat die diepvries deelblokjes zo goedkoop blijken te zijn.

Vervelend dat er zo slecht gecommuniceerd is over die lunch, vooral als je om die reden bewust zelf geen lunch hebt meegenomen.

Uiteraard is het vervelend als je hond sterft, maar met een hond, of ander dier, weet je van tevoren dat dit eens zal gebeuren.

Ik wens jou natuurlijk ook hele fijne kerstdagen en ik hoop voor jou dat E zich enigszins 'normaal' zal (kunnen) gedragen.

Groetjes, Barkie
December 23, 2016 om 07:53
Hey Pekineesje,

Bij mij is de boerenkool nu vooral in trek gekomen doordat ik heb ontdekt (want dit wist ik niet) dat er diepvries deelblokjes boerenkool zijn, enkel geblancheerd, en dan ook nog eens zeer goedkoop. Meteen geen gedoe met restjes verse boerenkool.

Jammer hoor dat die collega's niet mee konden vanwege de slechte communicatie.
Nu maar hopen dat zowel die baas als zijn dochter snappen dat dit soort dingen beter gecommuniceerd moeten worden, zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is.

Zo te lezen heb je meer dan genoeg om je de komende 2 weken mee bezig te houden, dus je hoeft je niet te vervelen. Nu inderdaad maar afwachten hoe het thuis gaat, want aan jou zal het absoluut niet liggen.

Groetjes, Barkie
December 24, 2016 om 04:11
Hey Pekineesje,

Wat is er voor een bazin nu zo moeilijk aan om dit aan een medewerk(st)er op de administratie over te laten? Die stuurt dan bijvoorbeeld een e-mailtje naar iedereen + hangt (op strategische plekken) een mededeling op de muur.

Nu maar hopen dat E echt ook zin had in wat er nu voor kerstavond op het menu staat.
Jij hebt in ieder geval je best gedaan. Het enige dat ik nog mis is de zak chips :DD:

Tja; als je zelf niet goed in je vel zit zal het ongetwijfeld moeilijk zijn om al die vrolijke mensen om je heen te hebben. Daar kan ik me best wel wat bij voorstellen.
Maar als E dit jaar liever niet naar daar gaat had hij zelf ook actie kunnen ondernemen.

Groetjes, Barkie
December 24, 2016 om 12:00
Hey Pekineesje,

Gelukkig maar :bigsmile:
Ik ben ik ieder geval blij om te horen dat jij je normale gang gaat met kerstavond.
Dat koninginnepasteitje kwam me al bekend voor, maar ik wist niet (meer) dat E dit toen ook gegeten had en dus ook niet hij dat echt lekker vond. Het is toch maar afwachten waar E wel of geen zin in heeft. Op deze manier (geen gebraad klaar hoeven te maken + gekocht dessertje) heb jij het in ieder geval minder druk gehad met koken.

Als E eerder duidelijker was geweest had hij inderdaad zelf af kunnen bellen.
In dat geval hadden ze bij die B&B nog tijd genoeg gehad om iemand anders blij kunnen maken + had het jullie vermoedelijk niets gekost + dan hadden jullie samen nog andere plannen kunnen maken.

Wij doen helemaal niets aan de kerstdagen hoor, want dit jaar houden we het, bewust, heel erg sober. Afgelopen 2 weken heb ik weer meer dan voldoende geëxperimenteerd, zowel met nieuwe producten als met nieuwe gerechten (waarvan 1 gerecht ook met een nieuw product), dus de aankomende paar dagen eten we bekende, maar wel lekkere, gerechten. Ik ben heel bewust de laatste dagen geen boodschappen gaan doen, want donderdagmorgen voor het laatst, want dat hele kerstgedoe stond me een beetje te veel tegen.

Fijne dagen en groetjes,

Barkie
December 27, 2016 om 12:39
Hey Pekineesje,

Die woede uitbarsting van jou heeft E blijkbaar wakker geschud. Nu maar hopen dat hij zich realiseert dat jij zijn gedrag helemaal zat bent. Je hebt meer dan genoeg voor hem gedaan de laatste maanden, terwijl hij zelf maar bitter weinig deed om, eventueel met professionele hulp, uit zijn depressieve toestand te geraken en hij alleen maar aan zichzelf heeft gedacht.

Zoals je in mijn dagboek kunt zien hebben wij normale maaltijden gegeten, maar beide maaltijden waren wel erg lekker. Dat krijg je als je slechts 2x per jaar gebakken aardappelen eet natuurlijk, want dan is het in ieder geval voor ons 'speciaal'.
De enige extra's die we hebben gehad was bij vrienden, waar we dan gistermiddag nog even 'geborreld' hebben.

Morgen zijn we de hele dag op pad, onder andere met vanaf halverwege de middag een verjaardagsfeestje, waar we dan 's avonds blijven eten.
Ik wens je bij deze dus alvast een heel fijn Oud & Nieuw in de Oostkantons en spreek je volgend jaar wel weer.

Groetjes, Barkie
December 29, 2016 om 10:23
Hey Pekineesje,

Het verjaardagsfeestje was erg gezellig en ze hadden zeker rekening gehouden met mij.
Er was meer voldoende te snacken/snaaien en het eten was 2 pannen soep, waarvan 1 vegetarisch, met zowel donker als wit stokbrood.

Ik had al het idee dat het koud zou zijn vandaag, want ze gaven iets van 1ºC aan.
Niet echt lekker om te gaan shoppen of zo.

Hoe was het bezoek van je ouders? En hoe vonden ze jullie nieuwe huis?

Balen hoor, want ik weet hoe fijn jij de sneeuw vindt :(
Maar hopelijk vermaken jullie je toch een beetje.

Het feest is wederom in dezelfde schuur, dus een stuk warmer dan in die tochtige tent.
Of we heen gaan zien we zaterdagavond wel weer...

Groetjes, Barkie

January 4, 2017 om 08:12
Hey Pekineesje,

Jij natuurlijk ook de beste wensen voor 2017.
Na het vuurwerk zijn we inderdaad even in de schuur geweest om het nieuwsjaarsdrankje te drinken, maar daarna zijn we snel weer vertrokken. Er was namelijk live muziek + karaoke, dus veel te veel herrie om een fatsoenlijk gesprek te voeren.

Leuk om te horen dat je niet de enige bent met zo'n partner, maar was het bij die partner van die vrouw ook zo extreem als bij E?

Oil & Vinegar kennen we hier in Nederland ook hoor. Leuke zaak met allerlei soorten olie en azijn en daar kun je zeker wel mooie cadeaumandjes kopen. In mijn vorige woonplaats was er een vestiging, maar om nu te stellen dat ik daar vaak kwam.... niet dus.

Voordat het huis echt naar jullie zin is zal wel even duren, maar dat geeft je meteen de tijd om goed na te denken over wat je precies wilt. Eiken keukens heb je in zo ontzettend veel soorten dat ik het moeilijk vind daar iets over te zeggen.
Hier hebben we alle dagen vrij normaal gegeten, maar er is wel het nodige :wijntje: doorgegaan van grotendeels gekregen flessen. Hubby zit dan nog aan de oliebollen van de muziekvereniging, maar die eet hij nu als avondsnack en in plaats van wat anders.

Geniet nog van je resterende vrije dagen,

groetjes, Barkie
January 5, 2017 om 11:26
Hey Pekineesje,

Heeft die man van die dame toen eigenlijk ook hulp gezocht?
Dat iedereen de dood van een ouder op zijn/haar eigen manier verwerkt dat weet ik natuurlijk, want dat heb ik wel bij mijn broer, 2 zussen en mijzelf gezien.

Ik denk dat je met die verhuizing en al dat klussen ook wel voldoende aan training hebt gedaan, dus het is niet zo dat je al die tijd stil hebt gezeten.
Doordat ik na een val begin vorig jaar pijn in mijn rechter elleboog bleef houden heb ik zo'n 7 maanden niets aan krachttraining gedaan. Je moet dan wel weer rustig beginnen en dat heb ik toen ook braaf gedaan :)

Wij eten vanavond ook pasta, want hubby is de hele dag weg en pas laat terug.
We eten die zoals gebruikelijk met champignoncurry, dus alles is dan lekker snel klaar.
Bij de Oil & Vinegar waar ik wel eens kwam kon je ook gewoon olie & azijn, en daarnaast nog diverse andere producten, voor jezelf kopen, want het was niet alleen een cadeaushop. Zo presenteerden ze zichzelf trouwens ook niet.

Ik had laatst een fles Chardonnay wijn die ik veel te zoet vond; lichtzoet/lichtdroog vind ik duidelijk het lekkerst. Buitenshuis kies ik tegenwoordig veelal voor rosé, want daar heb ik nog geen mindere ervaringen mee gehad.

Hier hebben ze in de hoofdgemeente een Nieuwjaarsreceptie, maar van wat ik begrepen heb gaan alleen de mensen die in dat dorp werken daar eventueel even kijken.
Ze moeten er dan natuurlijk rekening mee houden dat ze geen/weinig alcohol kunnen drinken, want dat gemeentehuis is zo'n 15 km verderop en op de terugweg zal er zeker op alcohol gecontroleerd gaan worden. Ik heb zo'n controle zelf dan 1x meegemaakt hier, toen ik op een vrijdagmorgen boodschappen had gedaan in dat dorp. Dat vond ik overigens wel een vreemd tijdstip, maar blijkbaar zijn er dan al voldoende mensen die alcohol hebben gedronken.

Van de week sprak ik mijn ene zus trouwens nog en die was er toch wel van geschrokken dat er in lijnzaad cyanogenen zitten. Ze eet nu beduiden minder van die lijnzaadcrackers.

Groetjes, Barkie
January 6, 2017 om 11:15
Hey Pekineesje,

Voor praten met mekaar zijn er altijd nog wel 2 nodig natuurlijk. En ik kreeg van jou niet zozeer de indruk dat E er wel echt over wil praten.

Het is dat rode wijn me buitenshuis vaak niet goed is bevallen en witte wijn of te droog of te zoet is. Veiligheidshalve bestel ik dan maar rosé. Bij het Chinese restaurant waar hubby en ik vaak gaan eten als we terugkomen van een bezoekje aan hubby's moeder bevalt me de rosé namelijk prima.

Pesto zit veel verschil in en daarom maak ik het liever zelf. Dan kun je een beetje variëren met de samenstelling + met de hoeveelheden. De gekochte varianten vind ik zelf namelijk snel te vlak smaken. Maar dat je een heel potje door de spaghetti doet vind ik echt wel als veel klinken; of was het slechts een klein potje?

Oké; bij Oil & Vinegar zoals ik die ken kun je van diverse soorten ook kleinere hoeveelheden kopen, dus om eens uit te proberen. Als je ergens meteen een grote fles van moet kopen en het valt tegen is het natuurlijk zonde van het geld.

Die zus eet die lijnzaadcrackers nog steeds, maar maakt nu de halve hoeveelheid van het recept en doet daar dan 2 dagen mee. Blijkbaar eet ze dan bij de lunch en/of tussendoor ook nog andere dingen, maar daar hebben we het verder niet over gehad.

Hier is het ook behoorlijk koud, maar de wegen zijn goed begaanbaar.
Wij zijn vandaag samen voor de jachtwerf op pad geweest om ergens een motorblok op te halen. Op de terugweg hebben we dan eerst ergens koffie gedronken en naderhand op een parkeerplaats hebben we onze meegenomen lunch gegeten. Even gezellig met ons tweetjes op pad dus.

Groetjes, Barkie
January 8, 2017 om 06:58
Hey Pekineesje,

Hier was het gisteren ook mooi wit, maar het weer lokte duidelijk niet aan om op pad te gaan. Ik was veel te bang dat ik, net als begin vorig jaar, weer een uitglijder zou maken, dus het boodschappen doen heb ik maar even gelaten voor wat het was. Gisteravond hebben we dan 'uit de vriezer' gegeten, want daar lagen nog spruitjes + garnalen, en voor vanavond heb ik nog een verse bloemkool liggen (dat bleek een plaatselijk aanbieding van de Jumbo, want die stond niet in de folder). Die gaan we als Indiase bloemkool curry eten met volkoren spelt couscous.

Waren die rokjes/kleedjes en broeken wel de juiste maat, maar het verkeerde model?
Maar wel jammer dat je niets passend kon vinden, want met die solden kun je goedkoop goede kleding kopen.

Met roséwijn heb ik gewoon nog geen slechte(re) ervaringen, zoals met witte (te droog of te zoet) en/of rode wijn (te 'muf'). Maar ik vermoed dat je bij roséwijn ook wel verschillen hebt hoor, want van droog tot zoet.

Pascale Naessens heeft sinds kort trouwens een programma op 24Kitchen; 'Mijn Pure Keuken'. Dat is duidelijk al een wat ouder programma, want haar 2de boek was toen pas kort op de markt. Ze kookte onder andere voor een graaf en zijn bezoek, met groenten (zoals pompoen) uit diens moestuin.

Groetjes, Barkie
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan