Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Dagboek van Monday, May 29, 2017

Pekineesje1 woog op het moment van schrijven 60.10 kg (bmi: 20.08).

MAANDAG 29/05/2017 :
ontbijt : havermoutpap met rijstmelk
tussendoor : verse aardbeien
lunch : kropsla, gekookte witte asperges, gekookte bloemkool, kerstomaten, rode wijn azijn
tussendoor : 1 appel
diner : overschot curry met rode linzen, courgette en quinoa
avond : zwarte chocolade + handje noten

DINSDAG 30/05/2017 :
ontbijt : havermoutpap met rijstmelk, 1 banaan, lijnzaad en geraspte kokos
tussendoor, lunch en tussendoor : idem als maandag
diner : omelet met rode paprika, lente-ui en snacktomaatjes, 2 kleine meergranenbroodjes met 100% pure pindakaas

WOENSDAG 31/05/2017 :
ontbijt : havermoutpap met rijstmelk
tussendoor : witte pitloze druiven
lunch : kropsla, rode paprika, kerstomaten, witte bonen, lente-ui, balsamico-azijn
tussendoor : Alpro Nature met haver
diner : gekookte aardappelen, erwten en wortelen, quornfilet
avond : havermoutkoekje met banaan en kokos

DONDERDAG 1/06/2017 :
ontbijt : havermoutpap met rijstmelk, 1/2 banaan, lijnzaad en geraspte kokos
tussendoor : witte pitloze druiven
lunch : quinoasalade met noten en sojabonen (AH) zonder de dressing
tussendoor : 1 appel
diner : buitenshuis: pasta siciana (met ui, paprika, champignons, olijven, kappertjes en tomatensaus) + 1 glaasje witte wijn
avond : wafeltje zonder toegevoegde suiker

VRIJDAG 2/06/2017 :
ontbijt : havermoutpap met bio amandelmelk
tussendoor : 2 gele kiwi's
lunch : groene salade boerenmix met yoghurtdressing (AH), maar zonder de "boerenmengeling", dus zonder het spek, maar met de Gouda belegen kaasblokjes
tussendoor : witte pitloze druiven
diner : meergranen afbakbroodjes, veggie "vleessalade"

May 29, 2017 om 08:14
Hey Pekineesje,

Wat ik vreemd vind is dat jouw app aangeeft dat de verdikkingsmiddelen johannesbroodpitmeel (E410) en xanthaamgom (E415) groen zijn, terwijl die in het boekje “Wat zit er in uw eten?” allebei oranje zijn. Toch wel verwarrend hoor dat daar dan weer verschillend over gedacht wordt.
Is die kaas trouwens nog redelijk lang houdbaar? Want als de plakjes vrij dik zijn heb je voor een croque aan 1 of 2 plakjes toch genoeg?

Voor het snacken koop ik al een tijdje Tommies snacktomaatjes.
Dat ik niet de enige ben die ze lekker vindt bleek laatst wel toen ze de 1ste prijs wonnen in Berlijn. Hun cherrytomaatjes vind ik dan weer wat minder, want minder tomaterig.

Omdat ik niet wist wat bloedspeen was keek ik op google en daar bleek dat bloedspeen de Belgische benaming is voor aambeien. Je kunt ze blijkbaar zowel inwendig als uitwendig hebben en dat wist ik weer niet. Toen ik 2 jaar geleden in het ziekenhuis lag heb ik ook last gehad van aambeien, maar met behulp van speciale zalf (Sperti) zijn die gelukkig weer verdwenen.

Hier in huis is het prima uithouden en met de wind op het platteland valt het met de hitte behoorlijk mee. In hoeverre het morgen echt veel minder warm zal worden zien we morgen dan wel weer.

Het blijkt wel weer dat je E gewoon moet confronteren met een al klaargemaakt gerecht, want dan lust hij blijkbaar meer dingen dan als hij dat zelf moet klaarmaken.

Wij gaan vanavond eens aan de bulgur. Volgens de beschrijving op de website van AH zou die een licht notige smaak moeten hebben. We zullen eens zien…

Groetjes, Barkie
May 29, 2017 om 10:57
Hey Pekineesje,

Het boekje geeft wel aan dat de betreffende E-nummers als verschillende beoordeeld worden + waarom ze eventueel kwaad zouden kunnen. Je kunt dus zelf altijd bepalen in hoeverre jij ze als (on)schuldig ziet. Zo is het per slot van rekening bij elk E-nummer, want alleen jij bepaalt wat je wel of niet wilt kopen of eten.
Volgende keer zal ik dan toch eens kijken naar die vegan kaas, want vooral over de gerookte kaas las ik positieve reacties.

De tomaatjes die ik heb zijn ook langgerekt en steviger dan de ronde cherrytomaatjes.
Die ronde cherrytomaatjes had een andere Jumbo eens in 4 kleuren, geel + oranje + rood + paars, maar toen ik die gekocht + geproefd had smaakten ze alle, voor zover ze dan smaak hadden, hetzelfde.

Als het goed is moet het bloeden nu voorbij zijn. Heeft E ook een voedingsadvies meegekregen? Of hebben ze niets gevraagd/gezegd over voeding?

Jij maakte dat gerecht toch eigenlijk voor jezelf? Dus dat E ervan ging mee-eten wist je toen nog niet. Vermoedelijk beoordeelt E die oranje saus als zijnde saus en niet als groenten, terwijl er dus wel volop gezeefde tomaten in zitten?

Tabouleh heb ik eerder wel eens gegeten, tijdens de 1ste buddydag van de FFL-club, maar daarvan kan ik me enkel herinneren dat ik dat gerecht toen nogal flauw vond smaken. Nu weet ik van die toenmalige buddy dat ze voor de rest ook nogal flauw kookte, dus op zich was dat niet vreemd. Binnenkort (9 juni) is het 10 jaar geleden dat we die 1ste buddydag hadden van de FFL-club en de mandala die ik toen gemaakt heb hangt nog steeds boven mijn laptop.

Groetjes, Barkie
May 29, 2017 om 11:23
Hoi pekineesje, wat eet jij goed zeg! Petje af, is dat een bepaalde leef/eetwijze? Liefs van MH
May 30, 2017 om 06:34
Hey Pekineesje,

Die langgerekte tomaatjes heb ik hier nog niet gezien in andere kleuren.
Maar nu ik die cherry tomaatjes in allerlei kleuren heb gehad weet ik dat ik het voor de smaak in ieder geval niet hoef te doen.

Dat maag- en darmonderzoek zou toch op 2 juni al plaatsvinden? Is dat nu dan weer uitgesteld?

Ik had wel verwacht dat E die saus niet als groenten zou zien, dus op die manier heb jij je zin met meer groenten en klaagt E tenminste niet over te veel groenten :)

Een mandala kun je op meerdere manier maken. De buddy die het organiseerde geeft tekenlessen, waaronder mandala’s maken, en dat was toen het thema van die buddydag.

De bulgur heeft ons prima gesmaakt. Het paste goed bij die Thaise broccoli, want de sesamolie die we daarbij gebruiken smaakt ook licht naar noten. Maar bulgur zie ik absoluut niet als fijnere couscous, want het waren 'normale' korrels.

Hier is het wel afgekoeld, maar in het hoge noorden was het gisteren ook absoluut niet zwoel. Vannacht heb ik dan even iets van gerommel gehoord in de verte, maar voor de rest helemaal niets.

Groetjes, Barkie
May 30, 2017 om 09:29
Hey Pekineesje,

Dan heeft E nu tenminste nog genoeg tijd om uit te vogelen wat hij die paar dagen, dat hij alle vezels moet vermijden, nog wel kan eten. Of heeft hij een eetlijst meegekregen met wat hij die dagen wel en niet mag eten?

Die bulgur moet gekookt worden, terwijl je aan couscous kokend water moet toevoegen en de kom vervolgens afgedekt moet laten staan. De bereiding is dus ook anders.
Ik vermoed dat je in de war bent met een andere soort graan?

Het enige verschil tussen gisteren en zondag was dat er hier zondag meer wind stond, waardoor het minder warm aanvoelde. Maar jullie wonen ruim 350 km zuidelijker dan wij en meer landinwaarts, dus bij jullie is het sowieso vaak ander weer dan hier bij ons.

Heeft je vader vorige week maandag nog met die oncologe gesproken? Want hij zou toch naar haar kabinet rijden en daar pas weggaan als hij antwoord had gekregen op zijn vragen?

Groetjes, Barkie
May 30, 2017 om 21:35
Hoi,

Ik heb me even verdiept in de voedselzandloper en dat ziet er goed uit! Ik had er nog nooit van gehoord, bizar eigenlijk want het schijnt nogal bekend te zijn....Wat goed dat je dat al zolang volhoudt zeg.....
May 31, 2017 om 03:55
Hey Pekineesje,

Dat E een en ander niet zelf gaat uitvogelen wist ik al wel hoor, maar ik dacht laat ik eerst maar even vragen of hij een eetlijst heeft meegekregen :DD:
Ik weet nog vanuit de laatste colonoscopie dat er in een folder stond wat ik ‘s morgens zou mogen eten, maar bij E gaat het daarnaast ook nog om een maagonderzoek.

Het gaat bij zowel de bulgur als bij de spelt couscous om de variant ‘AH biologisch volkoren’ en hubby heeft simpelweg de bereidingswijze gevolgd die AH heeft aangeven op de verpakking. Zouden we een recept gevolgd hebben dan had het anders kunnen zijn, maar daar is (nog) geen sprake van geweest.
Zowel die bulgur als couscous zie ik als variatie op rijst. Ik bemerkte namelijk aan mijzelf dat ik wat aan het doorslaan was, met zowel minder tarwe als met minder gluten. Dit terwijl dat onzin is als je niet intolerant bent natuurlijk.

Die volkoren quinoa kan ik ook niet bij iedere vestiging van AH krijgen.
De volkoren/bruine basmatirijst koop ik trouwens bij de natuurvoedingswinkel, dus niet bij een supermarkt. Daar hebben ze alleen witte rijst + zilvervliesrijst en andere soorten rijst zijn hooguit biologisch, maar dan weer niet volkoren.

Heb je inmiddels wat van je moeder gehoord?

Groetjes, Barkie
May 31, 2017 om 06:45
Hey Pekineesje,

Er zal ongetwijfeld iets over het eten beschreven zijn, want ze hebben er natuurlijk vooral zelf belang bij dat het onderzoek niet bemoeilijkt wordt door wat iemand gegeten heeft.
Bij mij zagen ze tijdens de colonoscopie zwarte pitjes, maar gelukkig kon ik aangeven dat ik ‘s morgens kiwi had gegeten.

Ik vind het jammer dat tarwe als graan tegenwoordig zo negatief wordt neergezet, want het gaat in dat boek Broodbuik (← slechte vertaling voor Wheat Belly) vooral om de snelgroeiende tarwe die aan allerlei producten wordt toegevoegd (sauzen, mixen, koekjes). Met biologisch of volkoren is gewoon niets mis. En waarom gluten nu opeens zo vermeden zouden moeten worden is mij niet geheel duidelijk, vooral niet als het om mensen gaat die geen coeliakie hebben.
Mijn eigen doelstelling, gevarieerd eten, kwam hierdoor weer in de knel. Ik kijk bij tarwe, maar ook bij andere graansoorten, net zoals jij, naar volkoren en/of biologisch. Als het zowel volkoren als biologisch is dan is dat helemaal mooi :)

Gelukkig dat nu bekend is wanneer en wat er precies gaat gebeuren met je moeder.
Mooi ook dat je op internet precies kunt zien wat zo’n PET-scan inhoudt.

Mijn moeder was eerst ook gezond verklaard, maar op een gegeven moment ging het toch weer mis. De kans dat kanker weer terugkomt is blijkbaar nog behoorlijk groot. Dat mensen op een gegevens moment de kans krijgen om mee te doen aan een experimenteel onderzoek, en dit dan ook doen, kan ik me heel goed voorstellen.

Tja; toch wat aan krachttraining gaan doen; zoals squats? In hoeverre is de apparatuur van E eigenlijk geschikt voor het trainen van de benen? Want ik begreep van jou dat E alleen zijn bovenlichaam traint.

Groetjes, Barkie
May 31, 2017 om 11:00
Hey Pekineesje,

Sommige stukjes in de voeding die je eet, verteren niet. Bijvoorbeeld pitjes, zaadjes of schilletjes in brood, groente en fruit. Deze stukjes gaan mee met de ontlasting en dat kun je soms ook zien in je ontlasting. Dus dat ze wilden weten wat ik ‘s morgens had gegeten was eigenlijk wel logisch, want op de lijst stond, volgens mij, alleen beschuit. Maar gelukkig waren ze gerustgesteld door mijn antwoord :)

Wij hebben knäckebröd van 101 gram volkoren roggemeel per 100 gram product, 9% sesamzaad en wat zout. In die fabriek worden duidelijk ook andere producten, met andere granen, bereid, want er staat wel een allergiewaarschuwing bij.
Buitenshuis doe ik, net als jij, wat minder moeilijk, want dan gaat het inderdaad om iets dat ik af en toe zal eten. Zoals pizza bij de Italiaan.

Op de een of andere manier is je lichaam dan toch wat meer vatbaar geworden voor kanker. Juist als ze niet weten hoe de kanker is ontstaan weten ze uiteraard ook niet wat je dan zou moeten veranderen om de kans te verkleinen.

Uiteraard ligt het niet aan Maggie, want als die niet wil wandelen blijft ze thuis en kan E haar in de tuin uitlaten. Dan heb jij nog altijd tijd genoeg om zelf te gaan wandelen/fietsen.
En als het slechter weer is kun je dus altijd dat Kettler-toestel gebruiken…

Groetjes, Barkie
June 1, 2017 om 07:48
Hey Pekineesje,

E zal zich wel redden met witte sandwiches/rijst/pasta en zo. Er is wat dat betreft keuze zat, maar je moet het wel even op tijd weten als je dat soort producten niet standaard in huis hebt.

Kanker is iets waar je je meer mee bezig gaat houden als het iemand in je omgeving overkomt. Bij ons was het eerst mijn moeder (darmkanker), daarna mijn jongste zus (tot 2x toe poliepen), vervolgens mijn andere zus (basaalcelcarcinoom) en tenslotte ikzelf (melanoom). Het is dan logisch dat je meer hoort, meer gaat lezen en meer kennis op doet over de diverse vormen van kanker. Dit terwijl mensen vroeger eerder 'gewoon dood gingen, want allerhande ziektes werden toen niet herkend en/of niet behandeld. En voor mij geldt dan ook nog dat ik onlangs mee heb gedaan met dat nieuwe bevolkingsonderzoek naar darmkanker, dit terwijl de andere bevolkingsonderzoeken (baarmoederhalskanker en borstkanker) al jaren uitgevoerd worden. Maar bij dat nieuwe bevolkingsonderzoek moet je vooral zelf, thuis, actie ondernemen.

Dat soort oefeningen moet je dan natuurlijk wel regelmatig gaan doen, want af en toe een keertje heeft geen effect. Je stelt dat het je nu opvalt dat je dijen/billen zo rond staan, maar zie je dat ook terug op de weegschaal? De laatste keer dat je je gewicht hebt ingevuld is alweer een tijdje geleden.

Over Eten ging niet over eieren, maar over kippen. Op zich minder interessant, want stalkippen vergelijken met biokippen is het ene uiterste met het andere uiterste vergelijken. Gelukkig zijn er wat kippen houden betreft nog diverse tussenvormen.

Broodje Gezond ging gisteravond helemaal over zout en bij die uitzending was het leuk dat de mannelijke helft van het presentatieteam (Ersin Kiris), die duidelijk veel te veel zout eet (15 gram vs 6 gram), als 'voorbeeld' werd gebruikt.

Groetjes, Barkie

June 2, 2017 om 07:30
Hey Pekineesje,

Het is ook wel logisch dat je pas echt ergens in geïnteresseerd raakt, als het in je directe omgeving gebeurt. Net als jij doe ik aan alle gratis onderzoeken mee. Een vriendin van mijn ene zus is onlangs overleden aan borstkanker. Die deed nooit mee aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker en toen ze last kreeg van haar borst(en) was het duidelijk al een aantal jaren aan de gang en niet meer te behandelen. Dik kans dat het eerder ontdekt had kunnen worden en ze nog geleefd zou hebben.

Ik ben ook afgekickt van de weegschaal, want dat ene getalletje zegt veel te weinig, maar kan veel invloed hebben op je humeur. Een keer uit eten met zouter eten heeft al :pijlup: tot gevolg, terwijl dat na een paar dagen veelal weer :pijldown: zal zijn.

Eerder schreef je dat je toch maar weer gestopt was met die krachttraining, omdat je dat duidelijk niet leuk vindt om te doen. Met die instelling kun je ook beter iets anders zoeken.
De spanningen in jullie relatie zullen uiteraard ook invloed gehad hebben, maar er goed uit willen zien doe je toch vooral voor jezelf. Dat is tenminste wel de bedoeling...

Naar aanleiding van die uitzending over zout heb ik, mede naar aanleiding van vragen van hubby, eens naar een paar producten gekeken die wij gebruiken. Zo te zien eet ik zelf duidelijk wat meer zout dan ik had verwacht, want in diverse producten blijkt zout te zitten.
Op zich geen probleem natuurlijk, want je hebt wel degelijk een beetje zout nodig.
Ik ben allang blij dat het zoutpotje op de eettafel maar zelden bijgevuld hoeft te worden, want hubby is ook niet meer zo dat hij overal, zonder eerst te proeven, maar zout op doet.
Fabrikanten kunnen prima stapsgewijs het zout in hun producten verminderen, wat sommige fabrikanten blijkbaar ook doen (zoals met die kruidenmixen). Dat ze hierbij rekening houden met de omzet kan ik me uiteraard goed voorstellen.

Jullie hebben toch zelf een bloeddrukmeter? Als die een normale waarde aangeeft dan zou ik me vooralsnog niet druk maken. Uiteraard zou je eens kunnen kijken naar de producten die je zelf veel gebruikt of het eens een dagje bij gaan houden.

Geniet van je weekend en groetjes,

Barkie
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan