Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Dagboek van Tuesday, June 6, 2017

Pekineesje1 woog op het moment van schrijven 60.10 kg (bmi: 20.08).

DINSDAG 6/06/2017 :
ontbijt : havermoutpap met bio amandelmelk
tussendoor : kersen
lunch : pompoen/tomatensoep met witte bonen, gezond havermoutkoekje
tussendoor : 1 appel
diner : gekookte sperzieboontjes, witte bonen uit blik, tomatenstukjes, veggie spekjes
avond : zwarte chocolade + handje noten

WOENSDAG 7/06/2017 :
ontbijt : havermoutpap met bio amandelmelk, 1/2 banaan, lijnzaad en geraspte kokos
tussendoor : kersen
lunch : 1/2 komkommer, 1/4 rode paprika, 1/2 bokaal kikkererwten, romatomaten
tussendoor : 1 appel
diner : zoete aardappel in de SEB Actifry, broccoli, 1 groenteburger
avond : zwarte chocolade + handje noten

DONDERDAG 8/06/2017 :
ontbijt : havermoutpap met bio havermelk
tussendoor : kersen
lunch : idem als woensdag
tussendoor : 1 appel
diner : volkorenpasta, groenten, tomatensaus, veggie balletjes, geraspte light kaas
avond : zwarte chocolade + handje noten

VRIJDAG 9/06/2017 :
ontbijt : havermoutpap met bio sojamelk, 1/2 banaan, lijnzaad en geraspte kokos
tussendoor : nectarines
lunch : zelfgebakken waldkornbrood, belegen geitenkaas, seldersalade, pindakaas 100%
tussendoor : 1 appel
diner : meergranenbroodjes met beleg

June 6, 2017 om 05:49
Hey Pekineesje,

In Nederland krijg je vanaf dat je 50 bent geworden 1x per 2 jaar een uitnodiging voor borstonderzoek. Dat is altijd ergens in de buurt, want dat mobiele laboratorium blijft een tijdje in een bepaalde buurt staan. Als je dan niet kunt, bijvoorbeeld vanwege je werk of vakantie, dan kun je je altijd inschrijven voor een andere plaats/dag/tijdstip.

Zout en natrium is inderdaad absoluut niet hetzelfde, want 1 gram zout = 0,4 gram natrium. Lekker verwarrend, dus daarom moeten fabrikanten tegenwoordig altijd zout vermelden op de verpakking. Alleen Valtaf is niet meegegaan met die wijziging, want in het dieetdagboek moet je dus zout op de verpakking eerst omrekenen naar natrium. Dat hebben veel mensen helaas niet door, waardoor wat er in de Valtaf database staat niet altijd klopt.

Ik geloof zeker dat je door gezond of ongezond te leven de kans op diverse ziektes en aandoeningen kunt verkleinen of vergroten, maar helemaal voorkomen kan niet. Denk alleen maar aan bepaalde ziektes en aandoeningen die erfelijk zijn. En wat gezond eten betreft zijn de inzichten nu niet bepaald gelijkluidend, terwijl die ook nog wel eens wijzigen door vernieuwde of verbeterde onderzoeken.

Er werd vorige week al meerdere keren gesteld dat het vandaag de minst warme dag zou worden, dus mensen hebben tijd en mogelijkheden genoeg gehad hier rekening mee te houden. Dom hoor dat ze dan in short en t-shirt op stap gaan, maar duidelijk hun eigen schuld; daar heb ik geen medelijden mee.

Ik zie dat je nu in je dagboekbericht aangeeft dat je vanavond witte bonen uit blik gaat gebruiken. Dat doe je toch altijd?

Groetjes, Barkie
June 6, 2017 om 11:03
Hey Pekineesje,

Misschien dat sommige mensen bang zijn dat er wat uit zo’n onderzoek komt? Ik zou het anders niet weten.

Genetisch gemanipuleerde gewassen, bestrijdingsmiddelen, allerhande uitlaatgassen, vervuilde bodems; zo gezond is plantaardig dus ook niet altijd. Terug naar hoe mensen vroeger aten heeft daarom al niet eens zin, want dat kan helemaal niet, op die paar nog redelijk schone plekken in de wereld na. Daarom denk ik maar "zo gevarieerd mogelijk".

Wie weet waren haar ouders al naar hun werk of, inderdaad, woont ze alleen. Dat iemand zelf moet weten wat hij/zij draagt daar ben ik het wel mee eens, maar ik zie niet in waarom ik zo’n meisje daar dan om moet bewonderen. Ik vind het, gezien de weersvoorspellingen voor vandaag, nogal dom van haar.

Ik dacht dat E tegenwoordig zelf tomatensaus maakte?
Of bedoelde je eerder de tomaten-groentesaus voor bij de pasta?

Nou ja; dat is natuurlijk ook niet leuk van E. Dat hij met zijn kameraden op stap wil snap ik wel, want dat is toch anders dan met je partner. Maar een hele week, terwijl hij normaal zo moeilijk doet over vakantie, is duidelijk wat anders. Maar hij bracht het dus alsof hij het al van plan was?

Groetjes, Barkie
June 7, 2017 om 06:16
Hey Pekineesje,

Ik geloof ook stellig dat er een groep mensen is die veel te bang is om aan die onderzoeken mee te doen, of die veel te lang wacht met het naar de dokter te gaan.
Daarnaast weet ik uit ervaring dat je nogal sterk in je schoenen moet staan wil je precies weten wat de resultaten zijn van bepaalde onderzoeken. Doktoren blinken nu eenmaal niet uit in het op een begrijpelijke manier vertalen en meedelen van resultaten.
In hoeverre je moeder iets wel of niet weet, en in hoeverre ze dit dan ook echt begrijpt, is dus maar de vraag. En daarnaast wat ze jou dan wel of niet wil vertellen.

Wat je stelt over eten klopt natuurlijk, maar ik wilde enkel aangeven dat er met alles wel wat aan de hand kan zijn. We moeten het nu eenmaal doen met het voedsel dat we kunnen kopen. Mijn uitgangspunt is dan nog altijd dat het voedsel dat hier (Nederland, België, Duitsland) te koop is als veilig om te eten wordt bestempeld. In hoeverre het dan gezond voor iemand is dat is iets geheel anders.

Aangezien ik nooit witte bonen heb gegeten, dus ook niet in tomatensaus, heb ik geen idee hoe die smaken. Gehaktballetjes in saus ken ik vooral als gehaktballetjes in blikken soep, en die vond ik eerder al nooit lekker (veel te glibberig).
Maar ik begrijp dat jullie die witte bonen in blik al in huis hadden, vermoedelijk omdat jij die wel eens gebruikt voor de lunch?

Hubby en ik doen ook wel dingen apart, en dat moet kunnen natuurlijk, maar dan gaat het om hooguit een dag/avond. Of we doen iets wat de ene graag wil (zoals hubby op zondag wel eens een eindje wil rijden) en ik dan kijk in hoeverre ik dat voor mijzelf als wat aantrekkelijker kan maken (door mijn boodschappen voor AH/Aldi niet door de week te doen, maar op zondag). In een relatie is het nu eenmaal geven en nemen, maar dat moet wel van 2 kanten komen.

Ik weet niet wat er op de gebruiksaanwijzing staat van die slaappillen?
Het lijkt me niet dat het normaal is dat je dan in het midden van de nacht wakker wordt en ‘s morgens groggy bent.

Ach; weet je wat het is? Als je eens kijkt naar het aantal mensen met overgewicht (zowel in Nederland als in België) is het, blijkbaar, al een prestatie als je géén overgewicht hebt.
En je kunt wel wat willen veranderen aan je lichaam, maar in hoeverre is dat ook realistisch? Hiermee bedoel ik wat je daar aan zou kunnen, en ook zou willen, doen.

Die felle rukwinden hebben we vandaag ook, want hier is het echt bar en boos.
De meteorologische zomer is dan wel begonnen, maar daar is nog niets van te merken.

Groetjes, Barkie
June 7, 2017 om 09:34
Hey Pekineesje,

Zo denk ik er ook over hoor, want die bevolkingsonderzoeken zijn er niet voor niets.
Toen ik dat plekje op mijn bovenbeen zag vond ik het niet de moeite waard daar speciaal voor naar de huisarts te gaan, omdat ik wist dat ik kort daarna toch een uitnodiging zou krijgen voor het nemen van een uitstrijkje. Ik heb dat toen maar gecombineerd.

Wat mij overigens stoort is dat die dr David Servan-Schreiber zelf op jonge leeftijd (want hij was pas 50) is overleden. >> uiteindelijk bleek de kanker toch terug gegroeid te zijn. Hij zei dat hij zich niet goed verzorgd had en moest daar nu de gevolgen van dragen. << Blijkbaar wist hij het allemaal zo goed, maar waarom had hij zich dan niet goed verzorgd?
En betekent dit dat als bij iemand de kanker weer terugkeert hij/zij daar zelf voor verantwoordelijk zou zijn? Want dat gaat me echt te ver. In hoeverre heeft jouw moeder te horen gekregen hoe zij zich goed zou kunnen/moeten verzorgen?

Ik heb een site met laboratoriumuitslagen, waarop je precies kunt zien wat normale uitslagen zijn voor diverse bloedtesten. En wat het betekent als de uitslag bij jou lager of hoger is dan die normale waarde. Maar ik heb de laatste paar jaar wel duidelijk gemerkt dat veel artsen het niet gewend zijn dat je gerichte vragen stelt of blijft doorvragen als je iets niet begrijpt. En ook dat niet iedereen dit op prijs stelt, want die hoofdbehandelaar in de kliniek waar ik 2 jaar geleden zat vond mij maar zeer lastig.

Aan jouw lunches kan ik wel zien dat jij een grootverbruiker bent van producten in blik.
Ik probeer dat te voorkomen, want bij sommige producten proef ik duidelijk dat ze uit blik komen, dus dat lijkt me nu ook weer niet bepaald gezond.

De ziekte & het overlijden van E zijn moeder hebben wel heel veel impact gehad, en nu blijkbaar nog steeds, op jullie relatie. Blijkbaar speelde er al het een en ander bij E, maar komt nu alles er zo’n beetje tegelijkertijd uit.
Wat ik me overigens afvroeg is waarom die kameraden van E allemaal vrijgezel zijn. Hebben die nooit een vaste relatie gehad of zijn die inmiddels gescheiden?

Eigenlijk is het van de gekke dat jij E zou moeten vertellen hoe of wat met die slaappillen, want E heeft die pillen toch niet voor niets gekregen? Hij heeft blijkbaar slaapproblemen en als hij daar dan pillen voor krijgt lijkt het me logisch dat hij die dan op de juiste manier gebruikt. En als ze dan niet werken moet hij maar terug naar de huisarts en om andere pillen vragen. E is toch geen kind meer? Hij moet zijn eigen verantwoordelijkheden nemen.

Ik had het niet over Amerika, maar juist over Nederland/België. Net als jij vraag ik me af waar dan al die mensen zijn, maar het gaat daarbij om mensen met een BMI > 25, want dat is officieel overgewicht. En het percentage kinderen met overgewicht is vooral iets van de laatste jaren en daar hebben jij en ik, vermoedelijk, weinig zicht op. Al zag ik eerder natuurlijk wel de nodige van huis uit meegekregen lunchzakjes in mijn achtertuin liggen, van schoolkinderen die liever naar de supermarkt gingen. Maar die cijfers moeten ergens op gebaseerd zijn en ik weet niet hoe ze dat onderzocht hebben.

Groetjes, Barkie
June 8, 2017 om 06:52
Hey Pekineesje,

Van een aantal dingen is bekend dat ze de kans op kanker verhogen, maar voorkomen is inderdaad een stuk lastiger. Dit omdat er veel dingen zijn waar je gewoon geen invloed op hebt. En omdat de reden waarom iemand kanker heeft gekregen vaak niet duidelijk is kun je ook niet stellen dat die persoon daar wat aan had kunnen doen.
Mijn moeder leefde bijvoorbeeld altijd gezonder dan mijn vader, maar juist mijn moeder kreeg darmkanker. Ik vond dat destijds dan ook behoorlijk ‘oneerlijk’.

Hier krijg je dezelfde uitslagen te zien, maar ik wil ze ook altijd op papier hebben.
Op die manier kan ik thuis nog een en ander nakijken en hoef ik niets te onthouden.

Het is dat ik regelmatig zie dat je bij je lunch ½ blikje x en een ½ blikje y gebruikt. Inderdaad zijn jouw lunches meestal bedoeld voor 2 dagen. Ik heb ook niet zo’n bezwaar tegen peulvruchten in blik, want die kun je goed afspoelen, maar het is meer die vloeibare producten (saus, soep) waar ik duidelijk proef dat ze uit blik komen.

Tja; vriendinnen die stiekem zwanger worden zijn helaas niet te voorkomen. Maar condooms zijn daar natuurlijk goed voor.

Het gaat zo te zien steeds slechter met E. Het is wel duidelijk dat hij nood heeft aan gesprekken met een psychiater, want zo kan het toch niet langer?
Maar als die pillen nu op zijn zal E het zonder moeten doen en als hij weer naar de huisarts gaat voor nieuwe pillen kan die toch wel nagaan dat E er duidelijk meer dan 1 per dag heeft geslikt? En anders bel je die huisarts toch eens om te vertellen hoe of wat?

Ik ga er maar van uit dat die mensen met overgewicht vooral in de grotere steden wonen en in achterstandswijken of zo. Daar waar geen geld is voor sporten en gezond eten.
Al vraag ik me vaak af hoe iemand met weinig geld erg dik kan worden, want ook ongezond voedsel kost het nodige. En tijdens het aankomen moet je toch telkens weer andere kleding kopen? Dat is ook niet gratis.

Over Eten heb ik vanmorgen bekeken, maar ik vond het absoluut niet bijzonder.
Broodje Gezond was interessanter, want die uitzending ging geheel over vezels.
Als je genoeg vezels wilt binnenkrijgen moet je dusdanig veel aan groenten, fruit, granen en peulvruchten eten dat er weinig ruimte meer overblijft voor dingen als vlees/vis/ei/zuivelproducten. Eigenlijk weer een pleidooi voor plantaardig eten ;)
Waar ik dan zelf mee zit is hoe je dan aan voldoende volwaardige eiwitten komt.

Groetjes, Barkie
June 8, 2017 om 10:32
Hey Pekineesje,

Er is nooit officieel bewezen dat darmkanker in de familie zou zitten, omdat destijds niet is onderzocht waar mijn grootouders aan overleden zijn. Ik heb dat enigszins ‘misbruikt’, omdat mijn moeder is overleden aan (wat begon met) darmkanker en er bij mijn jongste zus poliepen waren gevonden. Op deze manier kwam ik, zonder dat ik klachten had, namelijk in aanmerking voor een colonoscopie.

Omdat tomaten in onze recepten toch altijd stuk moeten koken gebruiken we tegenwoordig vaak zo’n kartonnen verpakking met passata di pomodoro.

Dat er gisteravond nog 7 pillen waren geloof ik uiteraard. Voor de huisarts moet zo toch ook al wel duidelijk zijn dan E er veel te snel doorheen is? Kan zij er bij E niet op aandringen dat hij psychische hulp moet gaat zoeken? Voor jou is deze situatie natuurlijk ook geen pretje en dat zal je huisarts ook zeker (moeten) begrijpen.

Ik ken te weinig obese mensen om daar echt wat van te zeggen. De enige obese mensen die ik dan goed, of beter, ken is mijn zus + haar dochter. Maar nu mijn zus geld genoeg verdient draagt ze nog steeds kleding die om haar lijf heen slobbert, want het is duidelijk vooral haar buik die ervoor zorgt dat ze geen goed passende kleding kan kopen.
Bij zaken als Wibra, Zeeman en C&A krijg je echt geen korting als je meerdere stukken kleding koopt. Is dat bij jullie dan wel zo?

Groetjes, Barkie
June 9, 2017 om 07:02
Hey Pekineesje,

Ik weet niet wanneer je waar precies recht op hebt, maar zowel bij mij als bij mijn broer en andere zus deden de huisartsen, toen we vroegen om een darmonderzoek, in ieder geval niet moeilijk. Om in aanmerking te komen voor regulier darmonderzoek moet het onder erfelijkheid vallen en daarvoor bestaan weer richtlijnen waar wij dus niet aan voldoen.
Vandaar dat ik maar mee heb gedaan aan dat landelijke bevolkingsonderzoek.

Ai; dat is inderdaad wel vroeg zeg. Ik moest ook wel eens op tijd in het ziekenhuis zijn en dat vond ik altijd lastig in verband met de ochtendspits. Ik sprak bij voorkeur af voor later in de ochtend of voor ‘s middags, maar dat kon niet altijd.

Positief in ieder geval dat E zelf al een afspraak heeft gemaakt met de huisarts.
Dat de huisarts E zal doorsturen naar een psychiater/psycholoog lijkt me, eerlijk gezegd, het meest logische.
Uiteraard kunnen zijn kameraden vluchtgedrag zijn, want met zijn kameraden zijn en dingen doen met die kameraden doet hem niet denken aan de normale situatie. Met jou op stap gaan hoort meer bij wat hij als normaal zal zien, terwijl jij volledig (of in ieder geval het beste) van alles op de hoogte bent.

Aanbiedingen heb je natuurlijk overal, want supermarkten hebben toch ook aanbiedingen? Kledingzaken hebben dan meer uitverkoop, maar blijkbaar ook nog andere aanbiedingen.
In hoeverre obese mensen daar vooral gebruik van maken zou ik absoluut niet weten. Volgens mij heeft dat meer te maken met wat iemand wil/kan uitgeven aan kleding.

Hier zijn de vooruitzichten duidelijk minder warm, want voor zaterdag 21ºC en voor zondag 26ºC. Dat lijkt me zowel aannemelijker als aantrekkelijker…

Jij ook een fijn weekend toegewenst,

Barkie
June 10, 2017, gewijzigd door Barkie op June 11, 2017 om 07:35
Hey Pekineesje,

Hier is dat precies hetzelfde, want als we naar het ziekenhuis in stad Groningen moeten hebben we ook last van files, wegopbrekingen, omleidingen en meer van dat soort dingen.
Maar helaas is het ziekenhuis hier op het platteland (konden we mooi binnendoor rijden) nu nog enkel een polikliniek, want wegbezuinigd. Vandaar dat ik ook zo blij ben met dat mobiele laboratorium, via welke diverse bloedonderzoeken (en/of urine) geregeld kunnen worden.

Jammer dat E dan niet zelf meer vertelde, want dat had hij toch ook kunnen doen? Maar blijkbaar wilde hij (nog) niet te veel zeggen. Heb je inmiddels meer informatie kunnen lospeuteren? Want dat E beter niet te veel pillen tegelijk moet nemen lijkt me nogal logisch.

Ik ben het er duidelijk mee eens dat het voor obese mensen moeilijker is om goed passende kleding te vinden. In Nederland heb je wel speciale winkels voor mensen die een grotere maat kleding nodig hebben, maar die kleding moet je maar net mooi vinden + kunnen betalen. Dit zal dus ook meespelen met de manier waarop zij zich (kunnen) kleden, terwijl iedereen op haar/zijn eigen manier dikker wordt. Zelf kleding maken is dan natuurlijk een goede optie.

Groetjes, Barkie
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan