Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Dagboek van Monday, June 26, 2017

Pekineesje1 woog op het moment van schrijven 62.50 kg (bmi: 20.88).

MAANDAG 26/06/2017 :
ontbijt : havermoutpap met bio havermelk, 1 banaan, lijnzaad en geraspte kokos
tussendoor : blauwe pitloze druiven
lunch : komkommer, rode zoete puntpaprika, lente-ui, kerstomaten en rode kidneybonen
tussendoor : 1 appel
diner : zilvervliesrijst, ui, lente-ui, komkommer en doperwten, 1 notenburger
avond : zwarte chocolade met noten

DINSDAG 27/06/2017 :
ontbijt : havermoutpap met bio havermelk
tussendoor : 1 appel
lunch : idem als maandag
tussendoor : blauwe pitloze druiven
diner : puree van wat gewone en zoete aardappelen, gekookte sperzieboontjes met witte bonen en zelfgemaakte tomatensaus, 1 notenburger
avond : zwarte chocolade met noten

WOENSDAG 28/06/2017 :
ontbijt : havermoutpap met bio havermelk, 1/2 banaan, lijnzaad en geraspte kokos
tussendoor : blauwe pitloze druiven
lunch : koude schotel met zalm (Aldi)
tussendoor : galia meloen stukjes
diner : vispannetje met tuinkruidenpuree
avond : zwarte chocolade met noten

DONDERDAG 29/06/2017 :
ontbijt : havermoutpap met bio speltmelk
tussendoor : galia meloen stukjes
lunch : slaatje met kaasblokjes en mosterddressing (Aldi)
tussendoor : 1 appel
diner : volkorenpasta, groenten, veggie balletjes, gistvlokken

VRIJDAG 30/06/2017 :
ontbijt : havermoutpap met bio speltmelk, handje walnoten, lijnzaad
tussendoor : 1 banaan
lunch : taboulé met ananas en curry (Aldi)
tussendoor : 1 Alpro go-on met framboos en aardbeien

June 26, 2017 om 05:01
Hey Pekineesje,

Dat gevarieerd willen eten gebruikte ik even om aan te geven hoe ik momenteel over mijn eigen voedingspatroon denk. Zo kun jij ook denken over je wens om plantaardig te willen gaan eten. Niet meteen je hele voedingspatroon willen omgooien, maar kijken naar welke producten in aanmerking komen om vervangen te worden. En dan verder bekijken waar je die producten dan door wilt gaan vervangen. Voorbeelden: magere kwark door soja yoghurt, geraspte kaas door edelgistvlokken, normale kaas door vegan kaas.

Hier hebben de vorige bewoners/eigenaren ook het nodige laten staan. Sommige dingen vonden we prima, daar hadden we wel belang bij, maar andere spullen hebben we dus moeten afstorten. Dit overigens wel na eerst telefonisch contact te hebben gehad met die mensen.

Ik word wel een gegroet, of aangesproken, door mensen en ik ga er dan maar van uit dat we elkaar blijkbaar zouden moet (her)kennen. Dit heeft bij ons dan te maken met het feit dat we hier in een klein dorp wonen, waar hubby en ik als nieuwkomer natuurlijk sneller herkend worden door de andere bewoners dan andersom. Je zou moeten weten waarom die achternicht niets zei, want wie weet wat er met haar aan de hand is…

Vlees en zuivel zien als oorzaak van xxx gaat me duidelijk te ver hoor. Dat vind ik dan weer zo’n typisch iets dat wordt gebruikt (misbruikt) om plantaardig eten te promoten.

Ik vind het heel goed dat er nagedacht wordt over het ja dan nee, en bij ja over welke vorm van, behandelen van een ziekte of aandoening. Dat die mannen er bewust voor kozen om zich niet te laten behandelen, maar wel om onder controle te blijven, vond ik een prima keuze van hen. Ze hadden er duidelijk heel goed over nagedacht.

Groetjes, Barkie
June 26, 2017 om 10:06
Hey Pekineesje,

Dat E die vegan kaas ook lekker vindt is mij bekend. Bij hubby is het ook zo dat hij van bepaalde producten nog wel zijn eigen favoriete soort wil hebben, maar van andere producten juist is overgestapt op mijn favoriete soort. Zolang je iemand anders maar niet dwingt om over te stappen op wat jij wilt eten.

Waarom lukt het die artsen/specialisten dan niet om de rest van de (medische) wetenschap hiervan te overtuigen? Er worden wetenschappelijke onderzoeken gedaan, artikelen geschreven en documentaires gemaakt, die vervolgens van alle kanten worden afgekraakt, want daar blijkt dan van alles aan te rammelen.
Er zijn een paar producten waarvan bekend is dat als je daar te veel van gebruikt dit kan leiden tot x, y, z. Denk aan lijnzaad, vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave) die alle cyanogenen bevatten, dat het menselijk lichaam kan omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur).
Het zijn wel allemaal plantaardige producten zie ik ;)
Overgewicht vergroot de kans op diabetes type 2 + een aantal (± 9) soorten kanker.
Dat de manier waarop je dat overgewicht dan hebt gekregen een rol zou spelen is mij absoluut niet bekend, want daar hoor en lees ik nooit iets over.
Vegetariërs eten geen vis, maar nog vaak genoeg zuivelproducten die dierlijk gestremd zijn, producten met (varkens of runder) gelatine, producten met karmijn, dadels en vijgen. Hoe iemand denkt dat weet ik niet. Mij is opgevallen als ik iemand vraag waarom hij/zij 'iets' niet meer wil eten en/of juist 'iets' nog wel eet (zoals een vegetariër die geen vlees en vis wil eten, maar die wel normale, dus dierlijk gestremde, zuivelproducten eet) die persoon zich nog wel eens aangevallen voelt, terwijl ik alleen maar benieuwd ben naar zijn/haar motivatie.

Chef in je oor is hier al een tijdje op tv (op NPO3), maar daar heb ik, bewust, nog nooit naar gekeken. Dit omdat het me absoluut niet aanspreekt. Ik moet het tegenwoordig ook meer hebben van dingen als documentaires en van programma’s waarbij de presentator onderzoek doet naar wat mensen elders ter wereld zoal eten.

Groetjes, Barkie
June 27, 2017 om 11:33
Hey Pekineesje,

Veel opmerkingen bedoel ik in het algemeen, dus als ik schrijf "je" dan hoef ik dat niet persoonlijk richting jou te bedoelen.

Uit ervaring weet ik dat je heel duidelijk moet zijn richting andere mensen wat je wel of niet wilt eten, want je weet nooit hoe zij hier dan zelf over denken.
Toen ik eens vroeg bij de Chinees of er vlees in de soep zat kreeg ik vervolgens soep met kip, want kip was toch geen vlees?
Of een keer bij een familie-etentje, waar de zoon van hubby's broer aangaf dat er eend op het menu stond. Toen ik aangaf geen eend te eten was hij verbaasd, want ik at toch kip en kip is gevogelte, dus dan eet ik toch ook eend, want dat is toch ook gevogelte?

Wat mij eerder duidelijk verbaasde is dat mijn ene zus wel gehoord had over vegetarische kaas en dat ze dit had zien liggen in de winkel. Zij ging er vanuit dat kaas altijd vegetarisch was. Ik zou dan willen weten waarom ze die kaas dan vegetarische kaas zouden noemen, want wat zou er dan niet vegetarisch aan kaas kunnen zijn? Wat je hier vervolgens dan mee doet moet je uiteraard zelf weten, maar dan handel je uit wetendheid in plaats van uit onwetendheid. In hoeverre mensen zich verdiepen in wat ze eten zie ik duidelijk als hun eigen keuze. Die gegevens staan, mijns inziens, niet voor niets op de verpakking, dus als je wilt kun je dat lezen. In hoeverre je je vervolgens verdiept in de ingrediënten die je niets, of onvoldoende, zeggen bepaal je ook zelf.

Inmiddels heb ik trouwens her en der gelezen dat die documentaire "What the Health" zou gaan over het feit dat bewerkte vleesproducten (waaronder ham, spek en salami) een schadelijk effect op onze gezondheid kunnen hebben. Dit is iets wat mij wel bekend is, maar is dus heel afhankelijk van de hoeveelheid bewerkte vleesproducten die iemand eet en dat zou ook in die documentaire aangegeven zijn.

Waar België die tv-format van heeft "gestolen" weet ik niet, maar hetzelfde kan gelden voor de Nederlandse variant. Het zal niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt en ook niet de laatste keer.

Ik was daarom heel blij dat ik bij die laatste colonoscopie zelf het idee had dat ik volledig onder narcose was, maar ik blijkbaar wel kon vertellen wat ik die ochtend had gegeten.
Dit omdat de internist zwarte spikkeltjes in mijn dikke darm zag, maar na mijn antwoord dat ik kiwi had gegeten daar verder geen aandacht aan heeft geschonken.
Heel vervelend natuurlijk voor je moeder dat het nu een pijnlijke ervaring is geweest, terwijl er niets aan de hand blijkt te zijn. Wat ze nu nog wel of niet meer wil laten doen is haar eigen keuze.

Groetjes, Barkie
June 28, 2017 om 06:49
Hey Pekineesje,

Het komt duidelijk van 2 kanten. Als jij schrijft vegetarisch dan denk ik: een vegetariër is iemand die geen vlees of vis eet.
De term pescotariër is simpelweg nog niet goed ingeburgerd, dus dat jij die term niet gebruikt snap ik helemaal.
Maar dat is ook meteen de reden dat E denkt te weten wat jij bedoelt met vegetarisch, dus dat hij een salade met vis voor jou meeneemt.

De vertaling van het boek Wheat Belly naar Broodbuik helpt daar ook niet aan mee, want Wheat betekent Tarwe.
Bij een glutenallergie kan je een ontlastingstest aanvragen op markers voor een glutenallergie. Een tarwe allergie spoort men op via een bloedtest. Dat is niet gemakkelijk daar de test niet altijd positief uitvalt, ook als er wel degelijk sprake is van een tarwe allergie.
Vandaar dat ik van mening dat iemand zelf moet aangeven wat zij/hij wel of niet wil eten, want ik vind ergens last hebben reden genoeg. Als ik een opgeblazen gevoel krijg van witte bonen, maar niet van bruine bonen, vind ik dat genoeg om geen witte bonen meer te willen eten.

Ik eet enkel kip; dat zeg ik en dat bedoel ik. De term gevogelte gebruik ik nooit.
Zo zijn er ook mensen die wel rundvlees eten, maar geen varkensvlees. Mijn ex zwager en een vroegere kennis waren allebei allergisch voor varkensvlees, maar niet voor andere soorten vlees. Die ex zwager is toen vegetarisch gaan eten, want hij en mijn zus aten zelden (of nooit) vis.

Die vegetarisch gestremde kaas is er toch niet voor niets gekomen? Ik werd daar zelf halverwege de jaren ‘80 al mee geconfronteerd, bij wat ik toen de winkel voor alternatieve mensen noemde. Blijkbaar zijn er dus voldoende vegetariërs die zich daar wel in verdiept hadden en die geen dierlijke gestremde kaas wilden eten.
Ook al worden dieren niet gedood vanwege gelatine en dierlijk stremsel, het dier moet wel dood zijn om gelatine of dierlijk stremsel te verkrijgen. Je eet dan dus een product met een ingrediënt afkomstig van een dood dier, terwijl dat anders is met (vegetarische gestremde) zuivelproducten en eieren.

Kalkoenfilet en kipfilet vind ik nog behoorlijk onbewerkt hoor en die producten worden dan gezien als magere varianten van vette soorten vlees als broodbeleg.
Voor bewerkt hoef je enkel naar het etiket met ingrediënten te kijken: het etiket van de worst die hubby eet bevat 17 ingrediënten…

Vervelend hoor voor je moeder. Je moeder kan ook een keuze maken, want onderzoeken waarvoor ze enkel bloed, urine of ontlasting hoeft in te leveren bijvoorbeeld wel laten doen. Ik lees over tumormarkers: >> Tumormarkers zijn stoffen, meestal eiwitten, die uw lichaam maakt als reactie op kanker of die door de kanker zelf gemaakt worden.
Sommige tumormarkers horen bij één soort kanker, andere komen voor bij meerdere soorten. Deze stoffen bewijzen niet dat er een tumor zit: we vinden ze ook bij andere ziektes en zelfs bij gezonde mensen. De uitslag alleen zegt dus niet alles. Tumormarkers kunnen helpen een diagnose te stellen, maar alleen in combinatie met ander onderzoek. De stoffen zeggen een ziekenhuis vooral veel over het verloop van uw ziekte. <<

Groetjes, Barkie
June 28, 2017 om 09:29
Hey Pekineesje,

Hubby is gelukkig wat beter op de hoogte dan E, want hubby snapt/begrijpt al dit soort dingen wel. Ik hoor van hem dan ook nooit “Oh, is dit niet wat je bedoelde?”, want als hij aanbiedt iets voor mij mee te nemen dan zorg ik er wel voor dat hij precies begrijpt wat ik bedoel. Soms knip ik een plaatje uit, want dat gaat het om een specifieke aanbieding in een folder, een andere keer laat ik hem (de verpakking van) het product zien dat ik bedoel.
Het grote verschil met E is dus dat hubby een specifiek verzoek krijgt.
Dat E je belde komt vermoedelijk vanwege de ananas?

Intolerantie voor gluten, oftewel coeliakie, is iets heel ernstigs, vanwege de gevolgen als mensen dan (per ongeluk) iets met gluten eten. Het is daarom goed dat dit tenminste prima bewezen kan worden.
Ik verdenk sommige mensen er trouwens van dat ze termen als intolerantie of allergie “misbruiken”, puur omdat ze iets niet willen eten, vanwege een bepaalde dieetmethode, en dat niet durven te zeggen.

De term “geitenwollensokken” werd hier vroeger ook gebruikt voor dat soort winkels en dat had te maken met het feit dat zowel de medewerkers als hun klanten vaak geitenwollen sokken droegen. In mijn toenmalige woonplaats was dat meer een winkel voor, vooral, vegetarische producten en ze hadden het een en ander aan biologische producten.
AH heeft (vaak) een speciaal schap met “dieetvoeding”, waar je de producten zonder gluten, zonder tarwe, zonder suiker enz kunt vinden. Het is per supermarkt, en dan ook nog per vestiging, verschillend in hoeverre ze dit (kunnen/willen) doen en hoe groot hun aanbod is.
Waarom iemand daar een speciale winkel voor gaat openen zou ik niet weten, maar als ze slim is heeft ze vooraf onderzocht in hoeverre dit zowel gewenst als rendabel is. Maar dit geldt voor meerdere speciaalzaken. In Amsterdam heb je zelfs een winkel die alleen pindakaas verkoopt, maar het aanbod is gigantisch.
Het ligt er maar net aan wat de kosten voor de eigenaar zijn + wat de te verwachten omzet is + wat de doelstelling is in hoeverre je daar extra duur uit zult zijn.

Ik vermoed dat het nu even dat laatste onderzoek is dat je moeder nog te goed in haar geheugen staat, vooral vanwege het feit dat het ook nog eens om loos alarm ging.
Wat wel mee zou moeten spelen is dat de oncologe een duidelijke reden had voor dit vervolg onderzoek. Bij een eerder onderzoek had ze iets gezien dat ze niet vertrouwde en dat ze, vanwege de vakantie van je ouders, pas nu wilde verwijderen. Meestal gebeurt dit tijdens het eerste onderzoek, zoals bij E de poliep die ze zagen in zijn slokdarm of bij poliepen die ze zien tijdens een colonoscopie.

Groetjes, Barkie
June 30, 2017 om 08:42
Hey Pekineesje,

Hier gebeurt het maar zelden hoor dat ik hubby iets laat meenemen, want normaal gesproken doe ik de boodschappen in mijn eentje.
Aan de hand van je ervaringen met de diverse lunch-salades kun je E toch aangeven welke hij mag meenemen? Op die manier is zijn keuze wat beperkt, maar de kans dat hij dan mis zal grijpen schat ik niet groot in.

Over producten/gerechten met suiker ben ik eerlijk in een restaurant en als ik aangeef graag extra groenten te willen, in plaats van de frietjes of de witte rijst, dan krijg ik eigenlijk nooit de vraag waarom ik dat graag wil.

Tja; E sukkelt wat af met zijn gezondheid.
Sommige onderzoeken duren nu eenmaal wat langer, dus als de huisarts nog geen verslag heeft gekregen zal E moeten afwachten.

Bier drinken na het werk vind ik maar riskant hoor. Ik neem aan dat de Belgische verkeerspolitie dit soort “laatste dag voor de vakantie” activiteiten van werkgevers wel zal gebruiken om de kassen weer eens flink te spekken.
Maar goed; het bier drinkende personeel kan natuurlijk ook zelf aangeven in hoeverre ze de voorkeur aan alcoholvrij bier geven.

Groetjes, Barkie
July 1, 2017 om 04:10
Hey Pekineesje,

Dat E dan eens een mindere lekkere salade meeneemt is het risico dat je dan loopt.
Maar ik meen dat je eerder wel eens aangaf dat diverse collega’s van jou tijdens de lunchpauze een salade bij AH kochten en die dan op het werk zaten op te eten?
Dan heb je de regie in eigen handen.

Bij Jumbo staan dat soort maaltijden in een bepaald koelschap, maar het is me niet opgevallen dat dit schap een keer erg leeg was. Ik kijk daar eigenlijk ook nooit meer, want ik weet van eerder dat ik daar niets te zoeken heb.

Meestergasten zullen bij ons wel ploegbazen genoemd worden. Dat die hun mensen thuis oppikken dat wist ik niet. Wel handig natuurlijk als ze veel buiten de deur werken.
Iedereen zal zelf moeten zorgen voor vervoer, afhankelijk van wel of niet willen drinken.
Hier zijn zowel de school- als bouwvakvakanties gespreid en dit jaar begint Midden, dan Zuid en daarna pas Noord. Veel bedrijven blijven tijdens de bouwvak dan toch beperkt open, juist vanwege de spreiding,

Klopt inderdaad, want in restaurants pikken ze natuurlijk ook het een en ander op in de media. Vooral het koolhydraatarm is erg bekend. Ze moeten ook wel, want hiermee kunnen ze zich op een positieve manier onderscheiden.

Ik hoorde trouwens dat het mosselseizoen afgelopen woensdag officieel is begonnen.
De mosselen die jij zag liggen waren inderdaad hangcultuur en aangezien 65% van de Zeeuwse mosselen naar België gaat is het ook waarschijnlijker dat jij ze al eerder zult zien liggen dan ik.

Veel plezier bij de AH en ik hoop dat je kunt vinden wat je zoekt :)
Ik ga morgen wel, want dan heb ik zowel Jumbo en Aldi als Lidl en AH en dan is het daar lekker rustig.

Fijn weekend en groetjes,

Barkie
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan