Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Dagboek van Sunday, April 1, 2007

Foetsie woog op het moment van schrijven 69.00 kg (bmi: 25.65).

Wederom een tijdje niets bijgehouden.
Heb veel paard gereden en gefietst.
Gisteren volgde ik de Ludgerus fietsroute.
Deze route is 30 km lang en ik ben bij Sportpark de Schenk in 't Harde gestart.
De route voert vanaf de Veluwerand bij Oldebroek en 't Harde naar de kustvlakte van de voormalige Zuiderzee tussen Doornspijk en Oosterwolde. Dit gebied is gevormd door zandstormen en stormvloeden. Op de route ligt ook Elburg, een voormalig Zuiderzeestadje vol historische monumenten.
Het belangrijkste thema op deze tocht is de eeuwenlange strijd tegen het water. Nergens komt dat beter tot uitdrukking dan op de kruising van de Oude Zeeweg en de Kerkdijk waar vroeger de Sint Ludgeruskerk van Doornspijk lag.
Ten westen van het plaatsje Oosterwolde kwam je uit op landgoed Morren. De naam "Morren" is ontleend aan een eigenaar, welke omstreeks 1680 het landgoed bewoonde. Hij heette Mor(ren) Augustijnsen. De meeste eigenaren gebruikten Morren slechts als zomer- en jachtverblijf. Maar op 16 juli 1771 kreeg Jan Rutger van Oldenbarneveldt het in bezit. Na zijn dood in 1798 vestigde zijn zoon Anthony Raedt van Oldenbarnevelt zich op Morren. In 1832 liet hij op het landgoed een grafkelder aanleggen. Op de grafkelder stond een doodskop afgebeeld met de tekst: GRAFKELDER, voor de Familie Raedt en Raedt van Oldenbarnevelt; gesticht door Mr. Antoni Raedt op Deszelfs Landgoed Morren, in Mei MDCCCXXXII. De tekst werd afgesloten met "Hic Defunctorum Molliter Ossa Cubent" hetgeen "Moge het gebeente van de doden hier zacht rusten" betekent. Nog geen jaar later werd Antoni hier begraven
Vandaag de Leemkule route gefietst. Een route van 41 km.
Deze tocht combineert de open vlakte van de IJsselvallei met die van de beslotenheid van de Veluwse bossen.
Van oost naar west kom je door drie verschillende landschappen: de oeverwallen en uiterwaarden van het rivierkleilandschap, met rustieke dorpjes als Vorchten en Veessen; het natte broekland, doorsneden door weteringen die het overtollige water afvoeren, en de stuwwal van de oostelijke Veluwe, met afwisselend grind-, zand- en leemlagen. Het leem was een geliefd bouwmateriaal. De Leemcule iets ten zuiden van Hattem getuigt daar nog van.
Het mooiste gedeelte was de route door het Zwolse Bos en Landgoed Petrea, maar aangezien er geen verharde fietspaden aanwezig waren (zandwegen en grindwegen) met hier en daar wat heuveltjes, maakte het de tocht wel wat zwaarder.

Deze pagina is al meer dan vier weken geleden aangemaakt.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan