Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Dagboek van Friday, February 5, 2010

Ebkanhet woog op het moment van schrijven 84.50 kg (bmi: 27.59).

Donderdag 28 januari ben ik begonnen aan een sapvastenkuur van 6 dagen. Daar zijn 3 voorbereidingsdagen aan vooraf gegaan. Dat betekent langzaam het eten van vast voedsel af te bouwen en geen vlees/visproducten meer eten. Geen koffie/zwarte thee, alcohol of andere prikkelende/stimulerende stoffen meer gebruiken.
En na afloop van de 6 dagen, bouw je het eten weer langzaam op. Het zelfde als de afbouw, maar dan in omgekeerde vorm.
Gedurende de 6 sapdagen, drink je over de dag verspreid 0,75l groentesap en daarnaast minimaal 3 l kruidenthee/water/bouillon.

Door het vele lijnen en jojo-en ben ik mijn verzadigingsgevoel (automatische stopknop)kwijtgeraakt. Met behulp van een reinigingskuur hoop ik meer bewust te worden van mijn lichaam en hoop ik op herstel (of begin van herstel) van mijn stopknop (ik kan grenzeloos eten).

Een andere reden om een sap/reinigingskuur te doen is het feit dat ik erg bang ben geworden om niet te eten. Ik zorg altijd voor voldoende (snaai)voorraad. En dat is voor een lijner een moeilijke situatie, want zo stel ik mij voortdurend bloot aan verleidingen en zie die maar eens te weerstaan (als je stopknop niet naar behoren functioneert). Dus door een korte periode geen vast voedsel in te nemen, moet ik mijn eigen angst onder ogen zien. Ik was erg benieuwd hoe ik hierop zou reageren.
Gelukkig is mijn nickname: EBKANHET, want die overtuiging zal ik nodig hebben.

Ik voel me topfit. :yes2: Ik heb gemerkt en ervaren dat ik mijn gewone activiteiten kan blijven doen, zelfs sporten. Dat laatste boezemde mij de meeste angst in: hoe kan je nu bewegen en daarna niet eten om je energie aan te vullen?? Nou het kan dus wel degelijk, althans voor mij. Sterker nog ik word steeds energieker.
Ik ben niet te zachtzinnig met mezelf omgesprongen. Ik tart mezelf om mijn grenzen te leren kennen. Kookte voor mijn gezin, bakte brood en koek, haalde gewoon etenswaren en maak een heerlijke lunch/diners voor familie en vrienden. En zit daar zelf bij met een groentesapje. De allereerste avondmaaltijd van mijn gezin heb ik vermeden. Ben toen gaan sporten (heb zelf een crosstrainer). Maar daarna zat ik gewoon mee aan tafel.
Een ander moeilijk punt heb ik ook goed doorstaan: uitgaan (een discofeest). Had geen trek in alcohol of hapjes, heb lekker gedanst en ondertussen genoten van water of thee. Dat laatste is een aanrader. Het komt misschien mutsig over, maar thee is een uitstekende dorstlesser en een gezond alternatief voor frisdrank en ik kan het een hele avond drinken (wat ik niet kan zeggen van frisdrank).

Ik heb een paar moeilijke momenten gehad. Gelukkig heb ik dat meteen aan mijn partner en vriendinnen verteld, en die pepten mij op en sleepten mij door zo'n moment heen door iets totaal anders te gaan doen waardoor mijn geachten verzet werden. En dat helpt. Deze ervaring kan ik nu mooi gebruiken.
Aan het einde kreeg ik het erg koud, vooral 's nachts.:winter07: Achteraf was het misschien was niet slim hier in een strenge winter mee te beginnen. Gelukkig boden een warm bad en een dubbel dekbed uitkomst.

Nu ik klaar ben met het vasten en weer gewoon eet, zijn deze verschijnselen verdwenen. Ik merk wel dat nu ik sneller verzadigd ben. Wellicht een voorteken dat mijn stopknop terug aan het komen is.

Natuurlijk weet ik dat sapkuur volgen om af te vallen niet gezond is. Dat is te vergelijken met crashdiëten. Als je een jojo-effect wilt bereiken, moet je vooral zoiets doen. Ook beseffen ook promotors van een sapkuur, zij wijzen een dergelijke actie om met een sapkuur te willen afvallen sterk af.
Maar ik ben niet aan een sapkuur begonnen om snel een paar kilo's af te vallen. Maar wel om mijn lichaam/geest vanbinnen uit te reinigen en om eigen angsten (en smoezen) onder ogen te zien. Ik heb door deze periode veel geleerd over mezelf:
- geleerd dat ik verleidingen kan weerstaan;
- geleerd het verschil te herkennen tussen emotionele trek en
echte trek;
- geleerd dat een overschot aan koolhydraten mij onrustig
maakt, dat ik daardoor slecht slaap en meer (onverzadigbare)
eetzin krijg;
- geleerd dat mijn lichaam met veel minder toekan;
- geleerd dat ik actiever, vitaler en vrolijker word door
minder te eten.

Dit werkt voor mij uiterst motiverend.:Imgood: Natuurlijk staar ik mij niet blind op de kilo's die ik door deze kortstondige actie ben kwijtgeraakt. Ik weet ook dat het echte werk nu pas komt. Maar met de opgedane wetenschap kan ik nu wel de strijd met mijzelf en mijn gedragsverandering makkelijker en beter aan. En dat is voor mij erg belangrijk. Iedereen heeft zijn eigen motivatie en stok achter de deur. Door mijn sapkuur vol te houden, heb ik die voor mezelf gecreëerd. En mijn smoezen om te snaaien en graaien en mezelf te verleiden tot snacks, kan ik nu weerleggen. Voor mij zijn er nu geen excuses meer en zal ik volharden in mij strijd om mijn eetpatroon blijvend te veranderen (en dat is gezond eten met tussendoortjes op een door mij gesteld maximum, zodat ik mijn streefgewicht bereik en behoud).

Wees je ervan bewust dat het hier gaat om mijn persoonlijke ervaring. Iedereen is anders en moet zelf zoeken en ontdekken wat bij je past. Neem dit dus niet klakkeloos over, enkel om snel wat kilo's kwijt te raken. Voor mij is hier een lange periode van bewustwording en zelfontwikkeling aan vooraf gegaan om mijn zelfvertrouwen en zelfinzicht te vergroten en te verbeteren. Het doen van een sapkuur is voor mij een sluitstuk van die periode en het begin van mijn nieuwe ik.

:fluiten: Zo ga ik verder.

February 5, 2010 om 09:11
Hoi Ebkanhet,

Wat een heerlijk gevoel is dat he. Je bent fitter, bent je meer van jezelf bewust geworden en ook heel prettig, je bent je stopknop aan het ontdekken.

Kan me voorstellen dat je nu fluitend verder gaat.

Succes met de nieuwe weg die je nu aan het inslaan bent!

Groetjes,

Luna
Onbekend
February 5, 2010 om 16:40
Hoi Eb, dat je het volgehouden hebt! zoveel dagen minderen en sapvasten.
echt knap, ik zou er echt flauw van worden. Ik ben niet zo'n grote eter, maar moet vooral oppassen met de tussendoortjes.....:engelsedrop:

Vandaag heb ik niet zo mijn best gedaan, beetje gesnoept en te weinig beweging.
:schoponderjekont:
Mijn gewicht blijft maar rond de 92,5 schommelen, ook niet erg motiverend:zucht:

Morgen maar weer opnieuw starten met frisse moed......:waterdrinken:

Fijn weekend, see you!

Ellen.
Onbekend
February 11, 2010 om 07:08
Hoi Eb, alles nog goed met jou?
Je weet hè:trotszijn: Alles komt goed als we volhouden!

:eenprettigedag:groetjes Ellen,:bye:
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan