Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Dagboek van Sunday, November 14, 2010

Marjan75 woog op het moment van schrijven 87.20 kg (bmi: 26.91).

Gemotiveerd of geobsedeerd?

Soms vraag ik me echt af welke van de twee ik nou precies ben. Op dit moment heb ik het behalen van mijn streefgewicht (75 kilo) vóór mijn 20e verjaardag op 25 april tot ‘mijn project’ gebombardeerd. De hele dag zit het in mijn hoofd, loslaten is geen optie. ’s Nachts schrik ik soms wakker uit een nachtmerrie: dan heb ik me helemaal laten gaan en ontzettend veel zitten eten, zoveel dat die gulp los moet. Badend in het zweet en een klein beetje in paniek word ik dan wakker, mezelf afvragend: ‘Dat heb ik toch niet echt gedaan!!?’ om vervolgens tot de geruststellende conclusie te komen dat ik ‘mijn project’ inderdaad niet verknald heb, dat het maar een nare droom was om daarna tevreden weer in slaap te vallen.
Er zijn meer dingen waarvan ik een beetje in paniek raak sinds ik mijn project ben begonnen. Wanneer ik uitgenodigd word voor een etentje bijvoorbeeld. Dan ben ik gelijk bang dat het zo lekker is dat ik de fout in ga of dat ik de kok beledig als ik niet voor twee opschep. Ook gezellig naar de film is reden voor lichte paniek maar vooral heel veel gepieker: ‘Zal ik niets meenemen? Of alleen een zakje snack-a-jacks? En als die ander dan schepsnoep koopt, zal het mij dan wel lukken om daarvan af te blijven? Ik kan in elk geval een cola light nemen, dat is fijn. En misschien ook wel een paar kleine snoepjes, daar is ruimte voor in het programma en zolang ik het bij een paar houd geeft dat niets… Maar wat als ik het niet bij een paar kan houden? Nee, laat ik maar veilig een zakje snack-a-jacks meenemen, dan hoef ik ook niet bang te zijn voor schuldgevoel… En dat scheelt ook weer in de portemonnee…”
Vooral de angst om de fout in te gaan en teveel te eten speelt dus een grote rol. Aan de ene kant is die angst best fijn, het heeft mij tot nu toe erg goed geholpen om mijn doelen te bereiken. Aan de andere kant zou ik het heel fijn vinden als het in mijn hoofd soms een beetje zou kalmeren. Wat ik me wel goed besef, is dat mijn gepieker mij eigenlijk helpt aan een goede ‘succesgewoonte’, want het zorgt ervoor dat ik nooit onvoorbereid ergens heen ga. Ik heb altijd wel een stuk fruit, een liga en wat te drinken in mijn tas. Dan voel ik me veiliger.
Vaak hoor je dat als je graag wat kilo’s kwijt wilt, je er zelf helemaal achter moet staan en het écht moet willen, anders lukt het niet. Nou, dat kan ik, en vele mensen op deze site met mij, wel beamen. De motivatie om mijn doel te bereiken is er. Sterker nog, ik ben er stellig van overtuigd dat het me deze keer gaat lukken, niets staat mijn doel nog in de weg! En zolang ik nog geen etentjes/bioscoopbezoekjes/verjaardagen afzeg omdat ik bang ben de fout in te gaan, noem ik mijn gepieker niet geobsedeerd maar bestempel ik het als hele sterke motivatie. Heb ik gelijk een beter gevoel over mezelf!

November 14, 2010 om 11:01
he meid
klinkt me zo bekent in de oren
het komt vast wel goed we moeten het gewoon redden
wij kunnen het
November 14, 2010 om 15:27
hey Marjan,
grappig inderdaad dat je jezelf afvraagt op wat voor manier je nu eigenlijk in het afvallen staat, maar ik denk dat je een goede conclusie trekt: gemotiveerd.
En dat je soms obsessief-achtige gedachtes en gedragingen hebt, betekent alleen maar dat je er superbewust mee bezig bent, maar dat is niet fout!
Dat is juist heel goed: hierdoor kun je je nieuwe gezonde voedingspatroon eigen gaan maken.
En probeer je einddoel altijd voor ogen te houden, maar als je op een gegeven moment gaat merken dat het niet haalbaar wordt, stel het dan ook op tijd bij, anders kan het wel obsessief worden.
:goedzorgen:
November 14, 2010 om 16:39
Vandaag wel weer een goede dag gehad eigenlijk.
Verjaardag overleefd haha :)
gebak afgestaan, heb in plaats daarvan zo'n soort stick die je wel eens bij een ijsje krijgt genomen (hoe heten die dingen??).
En 3 kleine zoute kaasbolletjes... beide dingen die niet precies in te voren waren in eetdagboek maar ja.
Voor de rest hadden we 's avonds soep met brood en heb me daar ook prima ingehouden en geen bolletjes genomen.
Voel me nu ook prima, misschien zo nog een kleine balisto ofzo, maar verder geen eetdrang.
Laten we weer voor een goede week gaan!! (+)
November 15, 2010 om 03:25
Heej Meid,

Net even je dagboekje gelezen. Ik kan me voorstellen dat je je zo voelt..Aan de ene kant is het natuurlijk super dat je 'echt voor je doel gaat' maar aan de andere kant moet het geen obsessie worden! Het zou denk ik goed zijn, hoe moeilijk het ook is, dat je het stukje 'moeten' een klein beetje los laat. Het moet natuurlijk geen obsessie voor je worden. Bij de weight watchers moet het voedingspatroon volgens mij een soort gewoonte worden, waar je afentoe ook best eens vanaf kan wijken. Ik merk aan mezelf dat ik die gewoonte nog niet helemaal onder de knie heb. Het moet een soort van 'lifestyle worden'. We weten allemaal dat dieeten niet werkt, maar een nieuwe 'eetgewoontes aanleren' wel!

Goed dat je altijd iets op zak hebt aan eten en drinken!
Wat je schrijft over die vetpercentage is ook zo: ooit wil ik toch een :baby: of misschien wel meer krijgen! Beetje jammer dat de :ooievaar: ook wat extra vet achterlaat, waarom kan die dat niet lekker meenemen!!! haha! Maargoed, die extra percentage is natuurlijk wel logisch eigenlijk. Ik heb ook voor mezelf gesteld dat als ik ooit zwanger word, ik rond de 70 wil wegen. Kijk dan is het niet zo erg als je 10 kilotjes aankomt. Maar als ik met mijn start gewicht van 91 zwanger zou raken, pff dan zou ik zeker over de 100 zijn. Dus dan is 70 een stuk 'veiliger' voor het vetvoorraad.

Over SOSsonja gesproken.. Ik had daar gewoon 'bijna' aan meegedaan. Ik had me ingeschreven, en wat uitgenodigd voor een gesprek. Uit de ongeveer 7000 inschrijvingen was ik 1 van de 17 die op gesprek kwam, cool he! Ik dus naar de studio's, natuurlijk een paar bekende mensen gespot, die er allemaal ook gewoon 'gewoon' uitzien zonder makeup :knipoog: haha. Het gesprek ging best goed, alleen toen ik klaar was had ik wel het gevoel van: volgens mij vinden ze mijn niet 'dik genoeg' voor in zo een programma, zo kwamen ze op me over. Ik was toen trouwens 88 ongeveer. Een week later kreeg ik het verlossende belletje en mijn gevoel werd bevestigd 'ik was voor op tv toch niet interessant genoeg, ik was niet ongelooflijk dik en ze hadden het idee dat ik ook kon afvallen zonder hun'. Aan het begin vond ik het erg jammer, maar later had ik zo iets van: gelukkig ben ik niet uitgekozen want het is één grote show. Helemaal als ik naar het programma kijken, die mensen moeten volgens mij afentoe echt slecht eten op tv om het interessant te maken. Ik moet er nu niet aandenken dat ik mezelf zo op tv zou zien.. Nou dat was dus mijn korte SOSsonja avontuur haha.

Nou meis, ik hoop dat je weer een goed week krijgt. Ik hoop dat je lekker gemotiveerd blijft en het het 'moeten' een beetje los kunt laten.
Veel succes! We kunnen het!
Veel liefs Nicole
November 16, 2010 om 10:02
Dag Marjan, jij bent een heel mooi meisje en zal alleen NOG mooier worden als je idd nog wat kilo's verliest. Maar het moet idd wel op een haalbare manier gebeuren , én gezellig blijven. WW is ideaal omdat je jezelf dan af en toe toch wat mag gunnen ! Als je dit combineert met extra beweging ( zumba, combat, spinning ...of zelfs maar 45 min goed doorwandelen ) een keer of drie per week minimum, dan gaat je resultaat nog sneller komen.
Ik vind het super dat je zo gemotiveerd bent. 15 kilo tot aan je verjaardag is heel veel, niet verdrietig zijn als je het niet helemaal lukt! Ik duim voor je !! groetjes Tanja
November 16, 2010 om 13:51
hoihoi!

grappig, daar waar jij voor de taart bent gegaan, zou ik die juist over mijn schouder hebben gegooid en kwijlend hebben zitten wachten op de saté! :lachuh:

Dat puntensysteem werkt wel goed he, je kunt veel zelf indelen. Maar op wat voor manier ben je dan toch aan het diëten? Hoe werken die punten?

:groetjes2:
November 17, 2010 om 03:23
Hey Marjan, wat doe ik ... ? Ik ben de madame van de 1001 dingen, en in feite is nooit een resultaat blijvend geweest. Crashdieten helemaal niet, dietiste werkte zolang ik er naartoe ging,proteinedieet kon ik nooit volhouden... momenteel ben ik 2 weken met maaltijdvervangers bezig en nadien ga ik gewoon gezond en evenwichtig eten zoals ik het in de fit en slank cursus heb geleerd. Voor mij is het een kwestie van eens het karakter te hebben om vol te houden en mijn levenswijze mbt 'eten' levenslang te veranderen,en eetbuien te verbannen. sporten doe ik bijna dagelijks, dus daar ligt het niet aan.. ik duim voor je, duim jij ook maar voor mij hé !! groetjes Tanja
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan