Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Dagboek van Monday, December 5, 2011

CarinaMG woog op het moment van schrijven 98.00 kg (bmi: 33.13).

Wie heeft bedacht dat pepernoten al vanaf september in de winkel moeten liggen? En Taai Taai? En, nog erger, wie heeft verdorie die chocolade pepernoten uitgevonden? Deze feestmaand, en eigenlijk dus ook al de maanden ervoor, liggen de verleidingen op de loer. Ik hoor zoveel mensen verzuchten: “Ja, dat wordt niks meer dit jaar. Maar in januari ga ik starten met het zus-en-zo dieet! 1 januari. Of nee, 2 januari, want de eerste hebben we nog een nieuwjaarsborrel.”

Ik ben net zo erg, wel of geen maagverkleining. Het enige verschil met voorgaande jaren in de hoeveelheid rotzooi die ik nu kan eten. Beduidend minder gelukkig! Ik word niet snel ziek, maar ik heb wel een grens wat betreft suikerinname, voordat ik toch licht misselijk word. En dan kan ik kwaad worden op de pepernoten-industrie, maar ik stop ze toch echt zelf in mijn mond!

Kortom; ik ben aan het klooien. Ik geef het eerlijk toe, want jullie hebben er niets aan om alleen maar halleluja verhalen te lezen. Een gastric bypass is een fantastisch hulpmiddel, anders was ik nooit 68 kilo afgevallen. Maar nu ik ruim een jaar verder ben, is het me heel erg duidelijk dat de strijd nu pas echt begint. Ik val niet meer af, dus ik zweef rond de 100 kilo. Misschien kan ik nog iets meer kwijt raken, maar dan zal ik toch echt meer moeten gaan bewegen en beter op mijn eten moeten gaan letten. Want eerlijk gezegd: ik maak er af en toe een rommeltje van!

Ik was, vooral in het begin, behoorlijk hard-core. Erg streng volgde ik alle regels en ik denk dat er zeker acht maanden geen korreltje suiker over mijn lippen is gekomen. Na een tijd merk je dat je weer meer kunt eten en dat je alles goed kunt verdragen, en dan ga je uitproberen. En als je dan in een dipje komt, dan wordt het toch weer ouderwets moeilijk om niet naar eten te grijpen als troostmiddel.

Dat dipje, daar heb ik heel de maand november extreem veel last van gehad. Ik moest terugdenken aan vorig jaar, aan de operatie en aan het sterfbed van mijn vader. 30 november is hij overleden, en ik had dit jaar een soort tunnelvisie naar die datum toe. Bij alles dacht ik: “Vorig jaar kwam nu de thuiszorg. Vorig jaar zei papa nog dat ik de operatie door moest zetten...” En zo voort. De hele film van een jaar geleden, speelde zich dag en nacht in mijn hoofd af. Ik was verdrietiger dan ooit tevoren, en de donkere dagen hielpen daar niet aan mee. Tel daarbij wat zieke kinderen op, en mijn zelfbeheersing ging overboord. Chocolade pepernoten, en vlug een beetje!

Waarom saboteert een mens zichzelf zo? Ik weet donders goed dat het slecht voor me is. Ik kom er niet van aan, maar ik ga wel de verkeerde kant op. Met mate eten, dat zou een oplossing kunnen zijn. Maar als rasechte suikerverslaafde bestaat er niet zoiets als 'met mate eten'. Bovendien zijn suikers bijzonder slecht voor een gastric bypass patiënt. Dat weet ik als geen ander, en toch bleef ik terug grijpen naar mijn oude 'vriend'. Die eigenlijk een vijand is geworden nu.

Inmiddels is de sterfdatum van papa voorbij, en de dag erna voelde het ook alsof ik een stuk lichter was. Een betonblok van mijn schouders, al liet de weegschaal dat niet zien. Het blok zat er alleen in mijn hoofd. Nu de datum voorbij is, kan ik weer vooruit gaan kijken, in plaats van terug. Ik heb een afspraak gemaakt bij de psycholoog van mijn bariatrisch centrum, want ik wil met mezelf aan de slag. Ik wil leren hoe ik op een andere manier met mijn emoties om kan gaan. Ik wil leren hoe ik mezelf niet meer saboteer. Ik wil leren hoe ik voorgoed een gezonde levensstijl kan opbouwen, waarmee ik dit gewicht kan behouden (en misschien nog een kilo of tien er af in het volgende jaar...?)

Morgen word ik 34 jaar oud, en dan zal ik een suikervrije, zelfgemaakte appelflap nemen. Zonder een zielig ik-ben-op-dieet-gevoel. Ik neem hem met een goed gevoel, omdat ik goed voor mezelf zorg. Ik wil er nog minimaal 34 jaren in goede gezondheid bij, met mijn nieuwe, slankere lichaam. Zonder chocolade pepernoten! Ik ben weer op de goede weg...

Je kunt ook hier reageren op mijn column.

December 6, 2011 om 05:07
Hallo Carina!
:hfeest:artelijk :gfeest:efeliciteerd met je verjaardag en een heel gezellige dag gewenst!

Heel verstandig dat je besloten hebt professionele hulp te zoeken. Hopelijk kun je een beetje snel terecht.

Bedankt weer voor je mooie column. Best heftig dat je de hele afgelopen maand zo in het verleden leefde, maar misschien ook heel logisch. Toen je vader verleden jaar zo ziek was en je afscheid van hem moest nemen was je daarnaast heel erg met jouw zorgen over je operatie bezig. Je hebt toen geen echt rouwproces kunnen doormaken naar mijn mening. Mogelijk beleefde je het dit jaar daarom zo heftig en ook omdat je nu toch wat meer in het leven staat en je alles intenser beleeft.

Nou meid, ik wens je veel sterkte om een oplossing te vinden enne...
vandaag genieten!
:l:iefs :t:joepie

December 6, 2011 om 05:56
Poeh. Zwaar hoor. Zo zie je maar. Een operatie is een ding. Nu moet het in je koppie allemaal nog goed gaan komen.

Goed dat je die afspraak hebt met je psycholoog. Hoop dat die je verder kan helpen.
Misschien heb je iets aande weg met de weegschaal club. Daar zitten allemaal mensen die ook bezig zijn met de dingen in hun hoofd in orde te krijgen.

Maar nu eerst lekker je verjaardag vieren. Met appelflap. hmmmm.
December 6, 2011 om 06:41
HOI CARINA PROFICIAT MET JE VERJAARDAG
vind het fijn dat je zo openhartig bent, het is idd een hulpmiddel die operatie en je zult het zelf moeten doen, goed je hulp hebt gezocht, draai die knop op en begin te vehten voor jezelf!! het gaat je lukken :veelsucces:
December 6, 2011 om 09:02
Ha Carina, :birthday01:,

wat goed dat je jezelf aan je zelf werken cadeau doet!
Een nieuwe start, nadat de moeilijke datum voorbij is gegaan.
Wat zie jij er anders uit op de na - foto's! je bent dit jaar jaren jonger geworden!! Dipjes en aanklooien of niet! Als het allemaal zo makkelijk ging voelde het succes ook minder goed......:haha:
Stomme snoepfabrikanten en genetische aanleg ook. Zij lekker verdienen aan onze conditionering...volgens mij is het de makkelijkste tak om dingen in te verkopen, vooral nu. Alsof het daarom gaat.....lekker frisse neus halen en samen voor de haard met een kopje thee onder de kerstboom is toch net zo leuk zonder snoep???
Kan me daar zelf ook steeds drukker om maken. Alle speciale gelegenheden draaien altijd om eten. Bleehhhhh, laten we eens iets vieren op een andere manier....
Lekker kletsen, muziek luisteren, dansen.......:dancing:
Heel veel succes en het gaat je lukken!!
December 6, 2011 om 10:38
Gefeliciteerd met je verjaardag! Ik wens je nog heel veel gelukkige, slanke maar vooral gezonde jaren toe! Ik vind dat je het in het afgelopen jaar super gedaan hebt. Kijk hoeveel je bent afgevallen, hoeveel je emotioneel voor je kiezen hebt gekregen en toch ging je door. Top!
December 7, 2011 om 06:06
Gefeliciteerd met je verjaardagen misschien een kleine troost,niet alleen jij maar ook ik heb het moeilijk in deze maanden.
Groetjes televisiekastje
January 4, 2012 om 02:30
Afgelopen maandag mezelf een schop onder de kont gegeven, het werd ook wel tijd!! Gelukkig de lijn is weer dalend..... Meis kom op, met z'n allen staan we sterk!

Liefs Marianne
February 14, 2012 om 10:02
He hoi.
Ik ben terug, maar jij hebt ook al lang niet meer geschreven.
Hoe gaat het?
Ik zit nu in de run voor een gpb.
Ik ben benieuwd hoe en wanneer het gaat gebeuren.
Groetjes.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan