Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Nieuws Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Avocado bewaren

Geplaatst door Kwartiertje op 3 april 2011 om 09:40

3 april 2011 om 09:40
Heerlijk, avocado!

Alleen een beetje te groot om in één keer op te eten.

Mijn vraag: hoe bewaar je een aangesneden avocado? Een nacht in de koelkast (ev. met wat citroen ingewreven) lukt.

Maar kan je het bv. fijnprakken en dit invriezen?

Op internet vind ik erg tegenstrijdige antwoorden, vandaar dat ik jullie mening/ervaring eens wil checken.
3 april 2011, gewijzigd door Boekenkind op 3 april 2011 om 10:25
@Kwartiertje

Ik bewaar ze net als jij, hoog uit 1 dag.
Daarna is het echt niet meer eetbaar. Ook never in alu folie verpakken. Dan is het de volgende dag al niet meer eetbaar.
Invriezen heb ik nooit geprobeert.
Hoe ze als guacamole bewaard kan worden weet ik dus ook niet.
Ben daar ook wel nieuwsgierig naar
3 april 2011 om 10:50
Oh, van die aluminiumfolie wist ik ook niet. Bewaar je het dan in een diepvrieszakje? Of doosje?
Wat ik ook ergens las: avocado zou beter bewaren als je de pit erbij bewaart. Dat zou het bruin worden voorkomen.

Wat invriezen betreft vind ik wel wat info waarin vooral gezegd wordt dat je avocado niet zomaar kan invriezen maar wel geprakt (dus als guacamole maar dan zonder de andere ingrediënten).
3 april 2011 om 13:27
De noot erin laten helpt inderdaad, maar hooguit tot de dag erna.
Wat ik zelf gemerkt heb is dat als ik er guacamole van maakte dat dit beter bewaarbaar was.
Dan zit er overigens wel citroen door.
Ik heb avocado nog nooit ingevroren, dus daar heb ik geen ervaringen mee.
3 april 2011 om 14:22
Ik bewaar een avocado met of zonder pit. Bruin/zwart wordt het bij mij toch wel na een dag. Alleen in het kuiltje van de pit niet dan.
Maar om je vraag te beantwoorden. In een luchtdicht bakje, met een beetje olie erover.
Dus i.p.v. citroen smeer ik een beetje olijf of rijst olie over het bloot liggend vrucht vlees.
Dat voorkomt uitdrogen en bruin worden nog het best vind ik.
En daar de vrucht toch al veel olie bevat, maakt het dus weinig uit.
Ook een aangesneden ui bewaar ik op die manier.

Ik bewaar zelden fruit of wat ook in alu folie. In alle fruit zit wel een stofje die de folie zwart maakt en de vrucht is dan voor mij al niet meer appetijtelijk. Ook al zie ik er (soms) niets aan.
Ik heb bakjes in allerlei maten waarin ik dingen bewaar. Soms hebben die huishoudelijke artikelen winkels voor een prikkie een riedel van die bakjes. Daar koop ik er dan een rits van.
Vaak zijn ze na een aantal keren afwassen rijp voor de kliko. Maar dat geeft dan niet.
3 april 2011, gewijzigd door Kwartiertje op 3 april 2011 om 14:45
Barkie,

Die citroen zal het 'bruin'-proces inderdaad wel vertragen. Werkt ook bij bananen en ander fruit.

Jammer dat avocado zo moeilijk bewaart. Ik heb nu een halve avocado in de koelkast gelegd, eerst 'ingewreven' met citroen en in een diepvrieszakje gedaan. Benieuwd wat het gaat geven (tenzij vriendlief het vanavond nog oppeuzelt).
Een volledige, onaangesneden avocado bewaar ik overigens niet in de ijskast.

Bedankt voor de olie-tip, Boekenkind. Kleine beetjes helpen.
Ik gebruik eigenlijk nog vaak aluminiumfolie, bv. om een halve paprika of komkommer in te bewaren. Het is zo handig, maar niet milieuvriendelijk. Ik heb nochtans voldoende voorraaddoosjes in huis.
3 april 2011 om 14:51
Kwartiertje

Nee avocado niet in de koelkast leggen.
Ook uit de buurt van citrus fruit houden. Die maken alleen maar dat hij nog sneller rijp wordt. Behalve als je dat wil natuurlijk.
Als het ding snel rijp moet worden even een nachtje in een zakje met een sinaasappel doet wonderen.
Als je graag een folie gebruikt neem dan liever die plastic keukenfolie.
Is ook niet echt milieu vriendelijk, maar het is minder onaardig voor je groente en fruit.
Alu gebruik ik alleen om een schaal met vlees af te dekken tijdens transport.
En om mijn kroepoekjes (zelf gebakken) iets langer knapperig te houden.
Moeten ze wel eerst afgekoeld zijn, anders werkt het contra.
7 april 2011 om 05:56
Hihi, zelfde avocado problemen hier. Ik heb 3/4 ingevroren (in losse kwarten, dat dan weer wel), maar ze tot nu toe niet nodig gehad, dus geen idee hoe ze er weer uitkomen (als ze er ooit weer uitkomen, ben er niet helemaal aan verslingerd). Op het wereld wijde web las ik zoveel tegenstrijdige berichten dat ik de gok heb genomen.

groetjes
9 april 2011 om 12:59
Oh, Pinda2, ik ben benieuwd naar je ervaring.
Ik heb ook een vers exemplaar liggen, maar vermoedelijk zal vriendlief die andere helft nuttigen.
M'n vorige avocado overleefde overigens (ingewreven met citroensap) ruim 2 dagen in de koelkast zonder echt bruin te worden :).
Tenzij hij bewaarstoffen bevatte... Je weet nooit de dag van vandaag! ;)
12 april 2011 om 03:18
@ Kwartiertje, nou hij is ontdooit hoor, wel wat bruin geworden, maar ik had 'em dan ook zonder pardon in de vriezer gemikt. Als je er eerst wat citroen over doet zal hij allicht groener blijven.
Substantie was een beetje papperig, maar dat is een rijpe avocado van nature ook ;).
Ik heb geen smaaktest gedaan, want zoals gezegd is het niet helemaal mijn ding. Volgens mij kun je avocado's best invriezen, probeer gewoon eens een stukje en eventueel wat gepureerd, baat het niet...
groetjes en veel experimenteer plezier :), Bianca

De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Bezoek onze clubs

Zoek je meer of andere discussies? Dat kan. Op ValtAf.nl kunnen deelnemers namelijk hun eigen clubs starten, en elke club heeft een eigen discussieforum.