Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

brood verschil

Geplaatst door Ernaatje op November 14, 2010 om 03:05

November 14, 2010 om 03:05
Hoi, Wie weet wat het verschil is tussen maïs brood van de AH of speltbrood van de bakker.
Ik bedoel dan qua voedingswaarde, wat is beter, gezonder etc.

Dank jullie wel
November 14, 2010 om 03:59
Spelt is een soort oer tarwe (sommige mensen met een tarwe overgevoeligheid kunnen wel spelt eten).

Mais is natuurlijk heel wat anders.

Wat voedingswaarde betreft is het gokken, aangezien ik niet weet wat de bakker er allemaal aan broodverbetermiddelen/vet ingestopt heeft.

In de NEVo tabel kun je opzoeken hoeveel vezels er gemiddeld in zitten. Gemiddeld wil dus niet zeggen dat het specifieke brood waar jij het over hebt hier ook aan voldoet.

Speltbrood staat niet in de NEVO lijst, maisbrood wel. Daarom vergelijk ik het met volkoren brood. Vergelijking is per 100 gram.

Maisbrood:

262 kcal
10,9 eiwit
44,2 koolhydraten waarvan:
2,5 gram suiker
3,5 gram vet
4,7 gram voedingsvezels
34,8 gram water

Tarwe volkoren:
234 kcal
11,1 eiwit
39,0 koolhydraten
2,5 gram suiker
2,3 vet
6,7 voedingsvezels
38,8 water


In maisbrood lijkt relatief weinig voedingsvezels te zitten, daardoor neig ik niet naar maisbrood.
November 14, 2010, gewijzigd door LonBB op November 14, 2010 om 06:09
Spelt is een oergraan die in de vergetelheid is geraakt en nu weer helemaal terug komt!
Super lekker om daar brood van te maken.
De meeste maisbroden worden met bloem gemaakt dus als je het op voedingsvezels gooit kun je beter speltbrood nemen!

Weet zo de waarden niet uit mijn hoofd (werk bij een bakker) maar wél spelt "beter" is voor je spijsvertering dan mais TENZIJ je een gevoeligheid voor spelt vertoont.

Wij hebben klanten die spelt kopen ipv tarwe omdat ze een tarwe allergie hebben.
November 14, 2010, gewijzigd door LonBB op November 15, 2010 om 13:18
Maisbrood

Ingrediënten:
tarwebloem
mais
lupinegranulaat
zonnebloempitten
dextrose
tarwegluten
zout
plantaardige olie
emulgator E 471 en E 482
meelverbetermiddel E 300
920
specerijen
kleurstof E 100
enzym
water
November 14, 2010 om 06:14
Spelt grof

Ingrediënten:
speltvolkorenmeel
speltvlokken
zonnebloempitten
moutmeel
gedroogd speltvolkorendesem
suiker
zout
gedextrineerd speltvolkorenmeel
aardappelvlokken
rijstvlokken
yoghurtpoeder
guarkernbloem E 412
appelpoeder
eiwitpoeder
gedextrineerd speltmeel
appelzuur E 296
natrium E 262
desem
gist water
November 14, 2010, gewijzigd door LonBB op November 14, 2010 om 06:16
Even een opmerking: Het spelt grof is een stevig broodje. Spelt "gewoon" is een busbrood die luchtig is en waaraan géén zonnebloempitten zijn toegevoegd!
Heb het Speltbrood niet in mijn comp. staan behalve de spelt grof!
November 14, 2010 om 13:23
Ik vraag me dan wel af of speltbrood meer, minder of netzo gezond is als volkoren...
:panda:
November 14, 2010 om 13:42
Speltbrood is net zo gezond als volkorenbrood!
November 15, 2010 om 07:17
Erinn bedankt, dan ga ik het deze week eens proberen!
:panda:
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Bezoek onze clubs

Zoek je meer of andere discussies? Dat kan. Op ValtAf.nl kunnen deelnemers namelijk hun eigen clubs starten, en elke club heeft een eigen discussieforum.