Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Diëtisten

Geplaatst door op February 17, 2011 om 09:02

Onbekend
February 17, 2011 om 09:02
Na heel veel diëten geprobeerd te hebben, heb ik toch maar eens een afspraak met een diëtiste gemaakt. Intakegesprek met heel veel vragen over je voedingspatroon. Daarna zou ze mij een menu toesturen.
Ik was nogal teleurgesteld toen ik het las. Het is precies omgeschreven zoals je ook op voedingscentrum.nl kan lezen. Wat is nou de toegevoegde waarde van een diëtiste?
Ik heb een stok achter de deur nodig, maar dit had ik ook van internet kunnen halen.
Wie heeft ook ervaringen met diëtisten ?
Positief of negatief?
Wat werkt voor jullie het beste?
Onbekend
February 17, 2011 om 09:23
Het grote voordeel van een diëtiste is dat zij, als het goed is, met je mee kan kijken naar je valkuilen. Je begint natuurlijk met een standaardlijst, maar gaandeweg kan je specialiseren naar gelang je behoeften. Als jouw lichaam niet afvalt van een bepaalde hoeveelheid kan zij je zeggen hoe dit kan komen, met je mee kijken wat je misschien fout doet of je geruststellen. Zij weet welke producten eraf kunnen, of erbij moeten. Daarnaast kijkt ze naar je persoonlijke voorkeuren. Misschien wil jij liever 's avonds iets extra's eten omdat je dan vaak trek hebt, en 's ochtends iets minder omdat je een moeilijke ontbijter bent. Zij zorgt voor een evenwichtig voedingspatroon, in reactie op en in relatie tot jouw lichaam. Hierbij worden vitamines, mineralen en spaarstanden als het goed is nauwlettend in de gaten gehouden.
Dat lijkt misschien een open deur - het voedingscentrum zegt toch ook dat je voldoende en gezond moet eten?- maar er zijn genoeg mensen die ondanks dat voedingscentrum te weinig of te veel blijven eten. Waarom is dat dan?

Waarschijnlijk heeft dat dan toch ook te maken met die stok achter de deur om vol te houden én het persoonlijke proces. Want zij weegt je, praat met je, zorgt dat je niet zomaar weer verslapt omdat je daar toch echt verantwoording moet afleggen. Het kan heel erg motiverend werken.

Ik vraag me overigens ook af: Wat had je anders van een diëtiste verwacht? Waarom zijn jouw vorige diëten niet gelukt, als je alles van het voedingscentrum af had kunnen halen? Uiteindelijk ben jij degene die eet, dus ook de enige die de verandering in gang kan zetten. Zij kan je alleen maar informeren en ondersteunen.
Onbekend
February 17, 2011 om 09:38
Ik heb eigenlijk niks meer aan Veruna toe te voegen, goed beschreven!

Ik heb zelf ook begeleiding van een dietist gehad, maar kreeg geen volledige dagmenu's mee, maar gewoon een aantal richtlijnen. Voor mij was het belangrijkste om inzicht te krijgen in waarom ik eet, wat goed en niet goed ging en de stok achter de deur dat ik me daar moest wegen. Met alleen wat informatie van het voedingscentrum krijg je die extra begeleiding en inzichten niet.
February 17, 2011 om 10:09
Volgens mij verschilt het erg tussen diëtisten hoe ze het aanpakken. Ze weten vast allemaal er veel van af, maar er komt ook een stukje coaching bij kijken en het op maat maken gaat ze niet allemaal even goed af.

Ik heb er bijvoorbeeld een gehad die iedere keer weer een dieetplan voor me opstelde wat noten bevatte, ook al ben ik daar allergisch voor. Als ik dat dan zei trok ze een zuinig mondje en zei 'maar het is zó goed voor je'. Nou, schiet mij maar lek hoor. Maar een andere die ik heb gehad, ging juist heel erg van mij als persoon uit, en dat werkte veel beter.
Onbekend
February 17, 2011 om 10:24
Jeetje, dat is idd wel vreemd van die diëtiste ja dat ze dan toch noten bleef voorschrijven :mondvaltopen:
February 17, 2011 om 11:17
Wat een m.ts dat die dietiste niet eens wist wat een notenallergie inhoudt, van een professional zou je dat toch wel verwachten...
February 17, 2011 om 11:51
Het raarste was nog wel dat ik juist naar die diëtist was doorverwezen omdat ik moeite had goed te eten ondanks een aantal allergieen / overgevoeligheden. Destijds dacht mn arts ook dat ik beter geen melkproducten kon nemen en die plannen van de diëtist hadden iedere dag karnemelk, optimel, kwark etcetera. Ook weer want het is zo gezond. En ze stond er op me iedere week te wegen, ook al had ik toen nog geen overgewicht. Ja maar BMI 22 is echt beter dan 24 hooor. Ja zal wel maar daar kwám ik niet voor. En toch proberen me te laten afvallen he. Mocht ik als tussendoortje een halve mandarijn. Wie eet er nou een halve mandarijn! Ik word nog steeds boos als ik er aan denk hahaha. Vond het zo onbeleefd om me een dieet op te dringen terwijl ik dat niet wilde. Ik vind mezelf prachtig met BMI 24, en ook met BMI 30 heb ik me nooit druk gemaakt om een hálve mandarijn.

Anyway, de diëtist waar ik daarna bij terecht kwam was echt heel anders. Die praatte even met me over eten en concludeerde dat ik best wist hoe & wat maar moeite had het in het dagelijks leven toe te passen door die allergiën. Dus die ging hele lijsten maken voor me met producten die wel en niet konden ondanks mijn allergiën. Inclusief saucijzenbroodjes enzo. Die zei: jij weet ook wel dat je die niet iedere dag moet eten. Dat kun jij best zelf inschatten, maar nu weet je dat die wel mogen maar een broodje kroket niet. Dan heb je niet ook nog een allergische reactie als je een keer een 'stoute dag' hebt (zo noemde hij dat, stoute dag). Die kerel was echt te gek. En toen ik bij hem was viel ik nog af ook, terwijl hij het helemaal niet als doel stelde. Van dat hele strenge van die eerste werd ik recalcitrant en ik vond mezelf retezielig met mn halve mandarijn. Dus dan later toch weer de fout in he. Van die man mocht ik zoveel fruit als ik wou, en toen ging ik dat onbewust pakken in plaats van vettere snacks.
February 17, 2011 om 12:11
Mijn ervaring is ook niet positief. Ik eet al goed en daar kon ze ook niets aan toevoegen, bijna nooit kant-en-klaar, voldoende fruit en groente, niet te vet en ik bij gelegenheid iets extra's. Alleen ben ik te zwaar en door leeftijd en beperkingen val ik gewoon niet af.
Verder kon ze ook niets voor me doen vond ze zelf ook, maar er ging ook helemaal geen verder eigen inititaif van haar uit. Om haar uit te testen heb ik een keer ATkins voorgesteld, en ze zei dat dat misschien wel een goed idee zou zijn, ze had geen idee wat het inhield, want ik had de volgende keer een (fictieve) lijst bij me van een paar dagmenu's en toen vond ze het helemaal niets, veel teveel van dit en veel te weinig van dat.
February 17, 2011 om 12:21
Toegevoegde waarde? Ik denk dat die er wel is.
Het voordeel is dat er controle afspraken zijn en dat er iemand over je schouder meekijkt op de weegschaal.
Inderdaad zal het eerst met een standaard menu beginnen, maar misschien wordt dat later aangepast.
Ik kan me voorstellen dat een diëtist(e) qua recepten ook een uitgangspunt heeft...Wat later bij het opbouwen van de relatie wordt ge'finetuned'.

En ik zie verder dat Veruna het ook heel goed aangeeft, daar sluit ik me bij aan.
February 17, 2011 om 13:05
:muwhahahaha: een halve mandarijn als tussendoortje! En die andere helft, bewaar je die dan in de koelkast of geef je die weg? Zo doe je wel lang met een netje mandarijnen...

February 17, 2011 om 13:47
Die mocht ik bewaren voor tussen de lunch en het diner in of voor 's avonds bij de thee. Wel kruidenthee he. Zwarte thee is slecht voor de lijn. Welleswelleswelleswelleswelles.

Hebben we hier een smiley die enorm met zn ogen rolt?
February 17, 2011 om 17:19
Oh, toen ben je natuurlijk meteen verse brandnetels gaan plukken voor in de kruidenthee, of niet?Een van deze smileys goed? :nono: :|:ss:
February 17, 2011 om 18:11
Ik heb juist een heel fijne ervaring met mijn laatste dietiste , zei heeft zich enorm verdiept in het koolhydraatarme dieet en steunt mij enorm , ben dan ook aardig afgevallen. Ze heeft enorm goede voorlichting gegeven. Zo kan het dus ook!
karin
Onbekend
February 19, 2011 om 04:31
Ik heb alleen wat richtlijnen gekregen, maar wat heb ik daar aan als ik dat ook van internet kan plukken.
Ze zou me moeten coachen in mijn valkuilen.
Diëtisten geven altijd zo af op andere diëten, maar begeleidt mensen dan beter die te dik zijn. Nu is het net alsof ze zeggen: Doe dit maar zoek het zelf allemaal maar lekker uit.
Je komt toch voor advies!
Onbekend
February 21, 2011 om 04:25
Ik ben maar kort bij een dietiste geweest, want bij het 3e bezoek kon ik melden dat ik zwanger was. Dus dan heeft het niet zoveel nut.

Maar toen ik aan mijn huisarts vroeg of een dietist veel zin heeft. Vooral als je zelf weet dat je bepaalde dingen niet (meer) moet eten en meer moet bewegen. Toen zij hij dat je een klik moet hebben met je dietist. Want blijkbaar heb je een extra motivatie nodig. Mijn dietiste was erg aardig. En ik moest elke week nauwkeurig bijhouden wat ik at. Dan kon zij er wat tips over geven over wat wel en wat niet goed ging.

Dus geen standaard recepten, maar langzaamaan jou eetpatroon veranderen.
February 21, 2011 om 05:19
Wees je eigen stok.
February 22, 2011 om 08:19
Ja inderdaad erg makkelijk gezegd. Zo van gewoon gezond eten dan gaat het vanzelf. Nou nee dus. Wordt altijd erg kriebelig van zulke reacties als van Lian.
Onbekend
February 22, 2011 om 08:55
Als Lian haar eigen stok zou kunnen zijn, dan heeft ze toch ook niets aan deze site?

Ik vind het juist prettig dat er mensen mee denken en je steunen en met je balen als het even niet lekker gaat.

Dus een dietist kan zeker helpen. Ook om valkuilen te ontdekken.

Ik heb persoonlijk het idee dat ik meer baat zou hebben bij een psycholoog dan bij een dietist.:bigsmile:
February 22, 2011 om 12:04
Volgens mij geldt dat voor het gros van de mensen die problemen hebben met afvallen/op gewicht blijven.

De meeste mensen weten wel wat ze moeten doen en laten om af te vallen, het gaat inderdaad meer om het psychische aspect!
February 27, 2011 om 12:25
Dietisten hebben een opleiding voeding & dieetiek. Ze weten veel van voeding. Op www.partnerschapovergewichtnederland.nl kun je informatie vinden over wat de wetenschap heeft ontdekt over overgewicht. Daaruit blijkt dat je je niet moet richten op het volgen van dieeten, maar dat het meer te maken heeft met een gedragsverandering. Veel van ons denken dat ze een gebrek aan discipline hebben. Dat is deels waar. Ik ben de afgelopen 3 jaar 15 blijvende kilo's afgevallen. Niet zo zeer door begeleiding van een dietist maar meer door coaching. Leren om meer te plannen, je aan de feiten te houden en structuur aan te brengen.

De meeste van ons weten waarschijnlijk net zo goed als een dietiste wat goede en slechte voeding is. Helaas is het systeem in Nederland zo dat er op jaarbasis 250 mln euro aan dietisten gegeven wordt. Het zou mooi zijn als er vergoedingen zouden komen voor trainingen en coaching die kunnen helpen om meer aan de slag te gaan met gedragsverandering.

Er zijn wel een aantal ondernemende dietisten die wat aan coaching doen, maar daar moet je dan zelf ook voor betalen. De zorgverzekeraar vergoedt 4 uur per jaar dieetadvies, oftewel ongeveer 20 minuten per maand. Dat is te weinig om te leren hoe je structuur aan kunt brengen in je leven of hoe je assertiever wordt.

February 27, 2011 om 16:08
Beste Truus,

De coaching waar ik het over heb is mentale coaching. Dit doe ik ook bij bedrijven, waarom vindt de ene mens salaris belangrijk, wil de ander veel afwisseling in het werk, vinden sommigen het vooral belangrijk om samen te werken. Mentale coaching helpt je bewust te worden van je gedrag en communicatie. Als je daar bewust van wordt, weet je ook waar je energie van krijgt en waar je stress van krijgt. Dus een goede vriend van mij die ik heb leren kennen tijdens mijn trainer/coach opleiding heeft voor mij ook als een soort "coach" gefungeerd. Dus het heeft mij geholpen om meer structuur aan te brengen op alle vlakken in het leven.

Een dietiste helpt je inderdaad wel structuur aanbrengen, maar dan op het gebied van voeding. Ik leer mensen om structuur in hun leven aan te brengen. Dus via een test krijgen deelnemers die ik bij bedrijven train inzicht in hun eigen gedrag en communicatie, dan gaan we stappen zetten om ander gedrag te vertonen.
February 28, 2011, gewijzigd door Lian op February 28, 2011 om 08:02
Nou, Robbert, organiseer eens een inloop middag voor geinteresseerden. Wie weet hou je nog wat klantjes aan over.

En dames, of je nu gezond eet of niet, het wel lukt, of niet lukt, dat heeft toch nog steeds te maken of je de adviezen die je krijgt en de kennis die je hebt, in de praktijk brengt.

Afvallen is inderdaad voornamelijk gedrag. En daar zul je iets mee moeten, ik ook, wil ik niet de rest van mn leven 83 kilo wegen. Op die manier kun je dus je eigen stok zijn!

February 28, 2011 om 08:02
@ daphne: is dit wat? :moron:
February 28, 2011 om 09:06
Beste Lian,

Ik ben zeker bereid om een keer "meer te vertellen" over wie ik ben en wat ik doe. Ik woon in Breda. Als er animo is om ergens een keer in het midden van het land bijeen te komen, dan hoor ik dat graag.

Als je meer wilt weten, dan kun je ook even op mijn website kijken. www.samenafvallen2011.nl.

Groet,

Robbert
February 28, 2011 om 10:02
Om nu direct al te gaan daten...
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Onbekend

Bezoek onze clubs

Zoek je meer of andere discussies? Dat kan. Op ValtAf.nl kunnen deelnemers namelijk hun eigen clubs starten, en elke club heeft een eigen discussieforum.