Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Maag pacemaker tegen overwicht

Geplaatst door Tess57 op August 29, 2013 om 03:23

August 29, 2013 om 03:23
Volgend artikel kwam ik tegen en dat wil ik graag even met jullie delen. Misschien, in de toekomst, een mooi alternatief voor GBP?

Maagpacemaker tegen overgewicht
maandag 19 augustus 2013
Met een maagpacemaker overgewicht terugdringen. Dat is wat artsen en onderzoekers van het Maastricht UMC+ met succes hebben gedaan bij inmiddels zeven patiënten. De pacemaker zorgt ervoor dat de sluitspier een beetje wordt dichtgeknepen, waardoor voedsel langer in de maag blijft zitten voordat het verder het darmkanaal in gaat. Gevolg daarvan is dat het verzadigingsgevoel langer aanhoudt en het hongergevoel langer wegblijft.

Maagpacemakers zijn op zich niet nieuw. Ze worden al langer gebruikt, met name om de maag sneller te laten werken, maar de resultaten daarvan waren eigenlijk nooit overtuigend. Voor het eerst is er nu een pacemaker die krachtig werkt en zijn prikkels op een andere plaats in de maag afgeeft, dicht bij de maaguitgang. Belangrijk daarbij is de afstelling. Te veel elektrische prikkeling zou de spier helemaal afsluiten, en dat leidt tot misselijkheid. Het team van het Maastricht UMC+ is erin geslaagd de "dosering" aan elektrische prikkels die de pacemaker afgeeft, te finetunen.

Veilig afvallen
De eerste resultaten zijn dan ook boven verwachting. Een gewichtsverlies van tien kilo binnen acht weken is mogelijk gebleken. De pacemaker staat zestien uur per etmaal aan. In de nacht staat de pacemaker uit, zodat de normale fysiologie van het maagdarmstelsel zich weer kan herstellen. Voordeel van deze techniek is dat het maagdarmkanaal van de met deze techniek behandelde patiënt intact blijft. Bij maagverkleinende operaties en andere bariatrische technieken wordt de anatomie van de patiënt aangetast op een wijze die niet meer herstelbaar is. Het aanbrengen van de pacemaker op de maag is bovendien geen complexe of gevaarlijke operatie.

Verwachtingen
De pacemaker voor de maag wordt momenteel in het Maastricht UMC+ en nog in twee Amerikaanse klinieken getest op een selecte groep patiënten met fors overgewicht (een BMI van tussen de 35 en 45) die al alles hebben geprobeerd om af te vallen, maar zonder (blijvend)resultaat. Verwachting is dat het nog zeker twee jaar zal duren voordat de testfase voorbij is, en de techniek als reguliere therapie kan worden aangeboden. Het heeft dan ook geen zin dat eventuele gegadigden zich nu al melden voor behandeling volgens de nieuwe methode. Ook proefpersonen zijn momenteel niet gevraagd.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Bezoek onze clubs

Zoek je meer of andere discussies? Dat kan. Op ValtAf.nl kunnen deelnemers namelijk hun eigen clubs starten, en elke club heeft een eigen discussieforum.