Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Kerstboom

Geplaatst door Smurfinnetje op November 15, 2005 om 15:02

November 15, 2005 om 15:02
:hi:
Ik weet het Sinterklaas is pas net in het land, maar toch wil ik graag weten wanneer iedereen de kerstboom zet!?
Mijn vriend en ik doen niet aan sinterklaas en zijn helemaal kerstfreaks! ;) we zingen dan ook het hele jaar door kerstliedjes! ;) Nu vertelde ik op mijn werk dat ik zaterdag (19 nov) de kerstboom wil zetten en iedereen lachte me uit en vond dat het niet kon!
Daarom mijn vraag: wanneer zetten jullie de kerstboom? ben ik nu echt zo vroeg of zijn er nog meer vroege vogels onder ons?

Liefs Melissa :smurf:
:knuffel:
November 15, 2005 om 15:20
Thuis deden wij het pas na sinterklaas. Nu ik op mezelf woon heb ik het de afgelopen jaren nog niet gedaan maar ik wilde dit jaar wel een boom zetten :D denk dat ik dat na 5 dec ergens doe.
November 15, 2005 om 16:42
Ik zet ook pas na sinterklaas de boom. Voor mezelf zou ik het wel gezelliger vinden om het eerder te doen, maar ik vind het persoonlijk toch wel netjes om te wachten tot de goede man weer uit het land is...
Onbekend
November 16, 2005 om 05:12
Hoi

Ik doe het meestal na mijn verjaardag en dat is 16 dec, anders heb ik de kamer te klein.

Groetjes Vuurvliegje78
November 16, 2005 om 05:24
Ja, dit is een discussie die ik niet kan laten gaan. Op de eerste plaats: Je bent niet de enige die zo vroeg een boom koopt. Ik zit zelf in de verkoop van bomen en wij hebben ze inderdaad al vanaf het eennalaatste weekend in november. Dit zijn dan wel alleen de kluitbomen, omdat die het langer houden. Daar zitten immers wortels aan die het nodige water tot zich kunnen nemen om het tot ver na de Kerst te kunnen redden.

In Nederland zijn er 4 gangbare soorten bomen op de markt:

De gewone groene kerstboom: Picea Abies. Dat is de echte ouderwetse kerstboom die er helaas ook voor zorgt dat je tot ver in het nieuwe jaar overal naalden terug vindt.

De Servische Spar: Picea Omorika. Dit is een smalle compacte boom die zijn naalden beter vasthoudt dan de gewone kerstboom. Hij is qua prikken ook iets kindvriendelijker.

De Blauw Spar: Picea Abies Pungen. Dit is een boom met wijde takken die een blauwe gloed over zich heeft. De boom verliest zijn naalden niet zo snel als bovengenoemde bomen. Het is wel een hele erge prikker.

De Nordman Spar: Abies Normanniana. Dit is een andere soort dan de drie hier boven. De spar heeft zachte naalden die niet uitvallen. Nu zal de boom door aanraking en de warmte binnen wel wat naalden kwijt raken maar in vergelijking met de groene kerstboom is het makkelijk. Daar waar bij de groene kerstboom een emmer vol naalden hebt, geeft deze boom misschien een handje vol.

Deze boom is er in verschillende kwaliteiten. Hoe jonger de boom is, hoe goedkoper. Helaas is die dan ook minder mooi. De takken staan ver uitelkaar en hij is van een licht groene kleur. Voor een volle donkere boom moet je dus wel wat uit willen geven. Aan de andere kant geldt voor deze boom wel dat je niet perse een kluitboom hoeft te kopen als je vroeg een boom wit hebben. De gezaagde Nordmannen kunnen goed 6 weken in huis staan zonder echt lelijk te worden. Het is dan wel aan te raden om de stam een stukje af te zagen en de boom in een standaard te zetten waar water in kan. Zo neemt de stam nog iets van vocht op wat de kwaliteit van de boom ten goede komt.

Dus je hoeft zeker geen kunstboom te kopen als je voor de sinterklaas al aan kerst wilt doen.

Naast deze 4 bomen is er nog een. Dat is de Abies Nobilus. Maar daar moet je echt veel geld voor meenemen. De takken van deze boom vind je terug in de betere kerststukjes. En als je weet dat je voor 1 zo'n takje al gauw 1 euro neertelt, kun je voorstellen wat 1 zo'n boom moet kosten.

Er zijn verder nog wel andere bomen zoals de Conica of de Abies Japonica, maar dat zijn echt specifieke bomen met weer andere eigenschappen.

Dan nog een laatste tip. Als je allergisch bent voor de gewone kerstboom (Veel ziek tijdens de feestdagen) en je wil toch een kerstboom probeer dan voor je op kunst overstapt eerst eens een Nordmanspar. Dit is een andere familie dan de groene, Servische of Blauw. Goede kans dat je geen allergie meer hebt...


Succes met je aankoop en een gezellige tijd toegewenst.
November 16, 2005 om 05:34
Bedankt voor deze tips! ik had er zelf nog niet bij nagedacht dat de boom inderdaad uitgaat vallen! :stom: maar ik wil dan ook graag de kerst in huis!!! we hebben wel besloten dat we nog een weekje wachten, maar dan komt hij er waarschijnlijk wel echt! wij nemen altijd een boom met kluit, zodat ie mooier blijft en ik wil ook proberen om hem dit jaar wel te laten overleven in de tuin! ;)
en kerst met een kunstboom is voor mij geen kerst dus hier komt een echte!
:kerstboom:
leuk om al jullie reacties te lezen! als ik zelf kinderen zou hebben zou ik ook wachten tot na 6 dec... maar ik heb ze (nog) niet dus Xmas here we come! :D

Liefs Melissa :smurf:
:knuffel:
November 16, 2005 om 06:05
Als je de boom in de tuin wilt gaan zetten, moet je op een aantal zaken letten.

1: wen de boom rustig over. Dus eerst even twee weken in de schuur of garage. De overgaan naar buiten is anders te groot. Jij gaat immers ook niet zonder jas naar buiten.

2: Plant de boom niet in de grond als deze bevroren is of net is geweest. Dan kun je beter tot op zijn vroegst half februari wachten (mits het niet vriest).

3: Gebruik een goede voedzame grond om de boom in te planten. Ik zou nu een productnaam kunnen noemen, maar dan is het reclame. Dus een humusrijke grond met voldoende baterieleven om er voor te zorgen dat de boom goed wortelt en snel voeding op kan nemen.

3: Geef de boom eind maart zijn eerste voeding. Er is ook speciale voeding voor bomen die je bij het planten kunt geven. Deze wordt dan langzaam aan de grond afgegeven zodat de boom gedurene 1 jaar voeding krijgt. Daarna kun je volstaan met de normale voeding voor planten.

4: Geef de boom bij strenge oosten wind ok zo af en toe wat water. Dit is de meest drogend wind die er is.

Dan tot slot...hou er rekening mee dat je boom niet aanslaat. 9 van de 10 bomen lukt het niet bij. Waarom?

Deze bomen zijn niet in pot gekweekt. Dus niet voor de herplant. Deze bomen groeien in de volle grond en worden machinaal uit de grond getrokken. Daarna naar de groothandel gebracht al waar ze met wat grond in een pot worden geplaatst. Als een handelaar anders beweert, neem dit dan met een grote zak zout voor lief. Een in pot gekweekte boom is 3x zo duur als de kerstboom in pot. Dus lukt het dan heb je mazzel en veel geld uitgespaard.

Veel plezier.
November 16, 2005 om 06:23
Wij hebben wel kinderen waardoor we wachten met de kerst in huis
te halen, maar al hadden we ze niet dan nog zou ik wachten tot na
sinterklaas avond. Waarom ? omdat alles al veels te snel voorbij gaat
en toch hebben de meeste mensen ook weer iets bijzonders met de
klaasdagen. Wij hebben het altijd gevierd toen we nog geen kids
hadden, we nodigden vrienden en familie uit of wij gingen naar
vrienden en familie toe en dan maakte we er een geweldige klaasavond
van met alles erop en eraan. Ik vind het toch wel zonde als deze traditie
niet meer zou worden voort gezet (in mijn kringen dan)
Ik vind natuurlijk dat ieder het voor zich moet weten dus ik wens je
heel veel plezier met het optuigen van je boompje en ik wacht nog
even rustig af tot na sinterklaas waarna we de boom ook weer op
een speciale avond gaan optuigen (ook weer een traditie) met veel
kerstmuziek en lekkere hapjes. (alleen bij mij duurt het allemaal wat
langer het optuigen en het huis versieren want kerst is bij mij echt
kerst het hele huis wordt versierd overal staat en hangt wel iets
en natuurlijk veel lichtjes) jaja ook ik ben een kerst freak maar wel
op de juiste tijd.

Groetjesss
November 16, 2005 om 06:47
de boom moet voor mij nog even wachten, maar ik zit er wel over te denken om de rest van de versiering alvast boven te halen :-)

geen sinterklaas voor mij dit jaar, en ik hou wel heel veel van kerst
November 17, 2005 om 08:10
natuurlijk moet ieder het voor zichzelf uitmaken wanneer hij of zij de kerstboom neerzet. Maar zelf wacht ik altijd totdat Sinterklaas het land weer uit is. De dag na Sinterklaas worden de spullen van zolder gehaald en dan elke dag hangen we wat versieringen op. Daarna komt de buitenboel aan de beurt en pas daarna gaan we een boom uitzoeken, ivm de naalden inderdaad. Dus wij komen langzaamaan in de kerststemming. En na de kerst verdwijnen de spulletjes langzaam weer, met als laatste de buitenversiering, want ik vind het altijd zo leuk staan. We hebben vorig jaar een hert in de voortuin gezet en twee kleine boompjes aan weerskanten van de voordeur, en ons wilgje in de voortuin met lampjes versiert. Stond echt heel leuk allemaal en we hebben dat dan ook pas aan het einde van Januari weggehaald, omdat we er geen afstand van konden doen.. hihihih

November 18, 2005 om 07:52
:hi::hi:,

Meteen als Sinterklaas is vertrokken trekken we hier de dozen met kerstspullen open, zo gezellig. We vieren geen Sinterklaas, maar ja, ik probeer toch een beetje :respect: te hebben voor de goede Sint :muwhahahaha::muwhahahaha:!!!

Iedereen moet toch zelf weten wat ie doet, als iedereen maar hetzelfde doet als een ander, 'omdat het zo hoort' zou het maar een saaie bedoeling worden. In Valkenburg begint dit weekend de kerstmarkt weer, dus ik ga zeker alvast de sfeer opsnuiven voordat de heilig man weer naar Spanje rijdt, vaart of what ever.

Groetjes en :knuffel:
Nickey
:dag::dag:
November 22, 2005 om 08:59
Wij zetten de boom rond 10 december neer. Alleen ben ik bang dat ik eerst een ander huis moet zoeken om mijn boom te plaatsen. ;-)
Wij hebben namelijk een grote kunstboom gekocht (ben allergisch voor echte) maar we zijn uiteindelijk naar een ander huis gegaan. Onze boom is veel te groot! Waarom lijken die dingen toch altijd kleiner in de winkel? :D

Groetjes Désirée
November 22, 2005 om 12:21
Wij zetten onze kerstboom ook pas na de Sint, maar dat komt ook omdat ik zelf als hulppiet de Sint een beetje probeer te helpen in deze tijd. (en ik zie me toch niet met die schmink op mijn gezicht de boom optuigen)
November 26, 2005 om 20:36
de boom komt zo snel mogelijk na de sinterklaas...
ik werk op scholen en vind niet dat ik al voor de sinterklaas al de boom op moet zetten...geeft een raar voorbeeld...

maar we zijn wel stiekem al nieuwe decoraties in aant slaan, vorige week een kerstdorpje en deze week een slee met kerstman met verlichting en nou ja...die moeten ook ECHT ff uitgeprobeerd worden he?
stel nou dat de lampjes het niet doen???
zit je er maar mooi mee :muwhahahaha:
alleen zo gek dat ze sinds het uitproberen niet meer in de verpakking terecht zijn gekomen...

:hehe:

:knuffel:
patricia
December 2, 2005 om 13:42
ik zet mijn kerstboom het na het weekend van 10 december , eerst moet Sinterklaas het land echt uit zijn en dan komt het volgende eraan.
Vind het vreselijk dat in sommige winkels vanaf september al kerstspullen te krijgen zijn, wil zelf lekker gewoon eerst sinterklaas en dan pas op zoek naar spullen voor kerstmis.
December 4, 2005 om 09:40
:kerstboom: heerlijk!!! Maar pas na de Sint. Dinsdag dus!! Nee hoor, ik haal hem wel volgend weekend, dan heb ik tenminste tijd. Gister heb ik al lekke rnieuwe ballen geshopped. Zoveel had ik nog niet. Ik woon nog maar een paar jaar op mezelf en spaar het lekker stukje bij beetje op. Elk jaar wat nieuwe spullen. Nou dit jaar hadden ze bij V&D wel zulke leuke spullen!!!

Anyway, als ik dit zo allemaal eens lees, dan gaan we maar voor een Nordmann! Iedereen heel veel plezier met het optuigen en alle kerstgezelligheid :kerstknuf: en nu maar hopen dat we eind deze maand een :sneeuwpop: kunnen maken!
December 5, 2005 om 15:38
Hai, Ik heb vandaag mijn:kerstboomtillen: kerstboompje gekocht op de markt en al neergezet.

Normaal koop ik een gewone kerstboom:kerstboom:, maar dit jaar heb ik er een van een soort buckser maar dan met naaldjes. Heel gaaf!!!1
Ongeveer 70 cm perfect gewoon, niet aan het eind met al die naaldjes over de vloer enz.

Woensdag ga ik alles versieren en dan staat mijn hele huis op zijn kop:sokkie:

Heb vandaag wel alle kerstkaarten de deur uit gadaan....:lol:


Groetjes Wolkje :kerstman:
December 7, 2005 om 08:30
wij hebben hem :kerstboom: afgelopen zaterdag gezet!! :) en hij is erg mooi geworden! :) ben ook weer helemaal happy sinds de boom staat! :)
we wish u a merry xmas!!! :D het is een blauw spar geworden... want aangezien wij een grotere boom willen (tot het plafond = excl pot en piek zoon 2 meter hoog :D) was een nordman toch wel beetje erg duur! :) en we zijn dit jaar ook maar op 1 plek geweest en daar zijn we gelijk geslaagd! :)
FIJNE DAGEN ALLEMAAL!

Liefs Melissa :smurf:
:knuffel:
December 7, 2005 om 08:56
ooh jaah!
Ik ga NU mijn kerstboompje zetten!
Ik heb een nepboompje van 50 cm hoog :) en dan kan ik meteen even nieuwe kerstballetjes gaan kopen ervoor, en een kralenslingertje... en misschien een piekje!

Onbekend
December 7, 2005 om 15:29
Hoiiiiiiiiiiiiiiiii :halloallamaal:

Ik heb vandaag de :kerstboom: gezet, eerst mijn ramen :zemen: gewassen, de vitrage in de wasmachine gedaan, kortom alles blinkt en glimt. Wat krijg je een enorme rommel van een :kerstboomtillen: kerstboom zetten. maar het is weer opgeruimd, :dweil: gezogen en :dweil: gedweild. Kortom, heel gezellig geworden. :koffie: Nu genieten van de gezellige decemberdagen, doeiiiiiii Ineke
:kerstman: :kerstman: :kerstman: :kerstman: :kerstman: :kerstman:

December 9, 2005 om 15:44
één boom opzetten? Vandaag de 11e pas gedaan!!(ofwel: allemaal "neppers" in mekaar gezet) En de nodige versiering aangebracht natuurlijk..
dat krijg je als je tamelijk betrokken bent bij de scholen van je kinderen...
En eerlijk gezegd weet ik niet of ik dit weekend nog puf heb voor boom nummer 12, hoewel ik al wel weer het een en ander aan nieuwe kerstspullen heb ingeslagen...
Maar om terug te komen op het begin van de discussie: als jij zo gek bent op kerst kun je zeker een deel van de versiering het hele jaar toch laten hangen?
(bij een vriendin van me heeft een snoer kerstlichtjes 2 1/2 jaar gehangen en niemand stoorde zich eraan, integendeel..)
En wat die boom betreft; al zet je er in iedere kamer een..
(Kamerdennen verkopen ze toch ook het hele jaar door? nou dan!)
Persoonlijk ben ik nog van het oude stempel: Sint eruit, Santa erin, maar dat doet hier niet ter zake, van mij mag iedereen zelf weten wat zij of hij in huis zet en wanneer.
Prettige feestdagen in ieder geval!!
December 12, 2005 om 13:05
HIJ STAAT ! :) (heb intussen ook alle andere versieringen hier in huis in orde gebracht)

Kus,
:belgie: Leske :belgie:
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Bezoek onze clubs

Zoek je meer of andere discussies? Dat kan. Op ValtAf.nl kunnen deelnemers namelijk hun eigen clubs starten, en elke club heeft een eigen discussieforum.